A jelenleg is zajló jogi, szervezeti és gazdasági audit függvénye a további pályázatok kiírása, de a Dokumentumfilmes, az Animációs, a Tudományos-ismeretterjesztő, a 4K Szakkollégium és a Filmterjesztési Szakkollégium szelektív pályázatait kiírták:

2010. évi filmes rendezvények támogatása

Filmklubok 2010. évi támogatása

Tudományos-ismeretterjesztő filmek filmterv-fejlesztésének és gyártásának szelektív támogatása 2010

Dokumentumfilmek filmterv-fejlesztésének és gyártásának szelektív támogatása 2010

Animációs filmek filmterv-fejlesztésének és gyártásának szelektív támogatása 2010

4K pályázatok 2010


Kuratórium az auditok lezárása után szándékozik megnyitni egy új forgatókönyv és projektfejlesztési pályázatot is.

Változik a szándéklevelek rendszere is

A Kuratórium átalakította az egészestés játékfilmek szándékleveles támogatásának rendszerét is: a korábbi gyakorlattól eltérően mostantól a szándéklevél minden esetben hat hónapra szól, és három hónap elteltével a Kuratórium felülvizsgálja a projektet, annak előrehaladását. A Kuratórium a korábbi támogatási döntések alapján engedélyezte a Bergendy Péter Vizsga (Unio Film), a Vecsernyés János, Egressy Zoltán Nyár utca, nem megy tovább (Tivoli Film), Nagy András Sweet sixteen (Viderent) című televíziós filmek, valamint Hules Endre A halálba táncoltatott lány (Cinema Film) című koprodukciós film gyártásának megkezdését.

Van már normatív pontérték

A Kuratórium meghatározta a 2009. évi fesztiválszereplés és mozi nézőszám alapján a különböző műfajokban a 2009. évi normatív támogatás alapján képező egy pontra eső támogatási összeget: játékfilm - 500.000 Ft/pont, (ez a tavalyi évben 560 ezer forint volt), tudományos-ismeretterjesztő - 8.900 Ft/pont, dokumentumfilm - 8.400 Ft/pont, kisjátékfilm - 36.000 Ft/pont, animációs film - 7.800 Ft/pont.

Lépések a Köztévék irányába

Megkezdődtek a tárgyalások a Magyar Televízióval egy új, az MMK támogatásával készült kisjátékfilmek, animációs filmek, dokumentumfilmek és ismeretterjesztő filmek bemutatására kialakítandó műsorsáv beindításával kapcsolatban. Heti 4x60 perc terjedelemben nyílna lehetőség olyan, az MMK támogatásával készült produkciók közreadásár - Durst György kuratóriumi tag koordinálja majd az önkéntes jelentkezéseket és a műsorba kerülések ütemezését.