A Ványa bácsi – Buborékkeringő című televíziós játékfilm nem a megszokott Csehov feldolgozás. A színházi bemutatók, és a színházi környezetet választó filmes adaptációk után, a Megafilm Service és az MTVA koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet támogatásában készülő alkotás modernizált nyelvezettel és környezetben álmodja újra az eredeti művet.

Az életből már kiábrándult Iván (Görög László) megszokott, békés mindennapjait alaposan felforgatja nárcisztikus ex-sógora, Jakab (Szervét Tibor), aki a nagyvárosból leköltözik egész nyárra a családi birtokra fiatal és gyönyörű feleségével, Lénával (Czakó Julianna) és elvárja, hogy minden körülötte forogjon. Sajnos, Iván sokkal szívesebben forogna Jakab szépséges, ifjú felesége, Léna körül, aki viszont egyetlen percre sem veszi őt komolyan. Bánatában Iván megpróbálja megfejteni, miért is nem sikerült neki semmi az életében: egy vidéki birtokon ragadt és belenyugvóan úgy táncol, ahogyan a családja fütyül.

Szabó Győző, Czakó Julianna és  Görög László a Ványa bácsi forgatásán Fotó: Megafilm

Ám hamarosan rá kell rádöbbennie, hogy a birtok valójában sokkal többet jelent neki, mint azt korábban gondolta volna. És ha meg kell védenie, akkor nem válogathat az eszközökbe. A két világ összecsapása elkerülhetetlen, és hamarosan olyan események sorozatát indítja el, melyben végül mindenkinek szembesülnie kell a saját sorsával. A film Csehov Ványa bácsi című örökérvényű, ma is aktuális drámájának szabadon kezelt átirata.

Ványa bácsi, vagyis Iván szerepében Görög Lászlót láthatjuk, partnerei Szervét Tibor (Jakab), Szabó Győző (Doktor), Czakó Julianna (Léna), Molnár Piroska (Rozália), Csarnóy Zsuzsanna (Mária), Martos Hanga (Szonja), Bede-Fazekas Szabolcs (Csimi) lesznek láthatók Fazakas Péter rendező tévéfilmjében.

A 90 perces televíziós játékfilm 22 forgatási napja egy helyszínen, Tahitótfalun zajlik. A film rendezője Fazakas Péter (A játszma, Ma este gyilkolunk), producerei Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor, forgatókönyvírói Somogyi György és Kun-Béres Anikó, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Kovács Zoltán, zeneszerzője Asher Goldschmidt.

A Ványa bácsi – Buborékkeringő a Duna műsorán látható majd.

Forrás: Megafilm / Címlapkép: Szabó Győző a Ványa bácsi forgatásán / Fotó: Megafilm