Bodzsár Márk első játékfilmje, az Isteni műszak (Nézd meg a film forgatásárn készült videónkat!) az elsőfilmesek versenyébe kapott meghívást, és október 18-án debütál nemzetközi közönség előtt. A „színes, magyar fekete komédiában” egy horvát hadseregből dezertált, fiatal mentőápoló merül nyakig a pesti éjszakába, és veszíti el maradék ártatlanságát. A halál nem válogat, az ember igen, a mentőautó hátuljában megejtett illegális eutanázia pedig elég jó biznisz. Bodzsár filmje a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült ,az Unio Film gyártásában. Producere Bodzsár István, koprodukciós partnere a Sparks, a film operatőre Reich Dániel volt, a sötét üzletet pedig a vásznon Ötvös András, Rába Roland, Keresztes Tamás, Zsótér Sándor és Stork Natasa bonyolítja. A film október 24-től látható a magyar mozikban.

isteni muszak plakat 600

Milán - Ötvös András

Szintén Varsóban lesz a nemzetközi premierje Angelus Iván táncos-koreográfus és Angelusz Iván producer interaktív és kreatív közösségi táncfilmjének, a Kémhatásnak. (Olvasd el a filmről készült cikkünket!) A film alapját a Budapest Tánciskola táncosaira és koreográfusaira épülő, flashmobokkal tűzdelt, köztereken lebonyolított, több hónapos akciósorozat adta. A 62 perces filmalkotás „kizárólag táncok, performanszok, énekek, nyilvános hétköznapi szituációk képi és zenei feldolgozásából” született, operatőre és vágója Dömötör Péter, zeneszerzője és hangmérnöke Mizsei Zoltán volt.

A fesztivál versenyprogramjának öttagú zsűrijében az Inforg Stúdiót alapító és számos nemzetközi filmsikert jegyző Muhi András producer (Dealer, Before Dawn, Csak a szél), az elsőfilmes verseny döntéshozói között pedig Cserhalmi Sára képviseli a magyar filmszakmát. Cserhalminak nem ismeretlen a terep, tavaly a Drága besúgott barátaim című rendezésével hozta el a legjobb elsőfilm díját a lengyel fővárosban. A fesztivál CentEast nevű koprodukciós fórumán is lesznek magyarok, Berkes Júlia producer mutatja be a szakmabelieknek Reisz Gábor rendező VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan munkacímmel készülő első játékfilmjét.