A Rigai Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi rövidfilmes programjába összesen 24 kisfilmet választottak, melyeket négy szekcióban, témákra bontva vetítenek. A verseny különböző műfajú és technikájú új szerzői filmeket kíván bemutatni. A fesztivál rövidfilmes versenye egyébként Európai Filmdíj-kvalifikáló is.

Bagossy Júlia A kutyák nem esznek füvet című kisfilmjét She/He/They szekcióban vetítik. "Névmások, amelyeket a nyelvtanban és a papírmunkák kitöltéséhez használnak. De vajon elegek-e ahhoz, hogy meghatározzanak valakit? A különböző életutakkal rendelkező szereplők nem kötődnek e szavak korlátaihoz" – írják a fesztivál szervezői a blokkról. 

A történet főhőse Anna, aki egy olyan világban él, ahol néhány híres nő leszbikus, ahol Isten mindig meghallgat, ahol a méhcsípést gyógyítja a sör és a szerelem elkerülhetetlen.

A kutyák nem esznek füvet

"Részben azért akartam megcsinálni ezt a filmet, hogy feldolgozzak egy élményt, ami az egyetemfoglalás idejéhez kapcsolódik. Szerettem volna világnézeti, identitásbeli különbségeket találkoztatni egy emberben. A vidék a főszereplő lány izolációja miatt volt fontos. Az volt az ötlet, hogy van egy vidéki lány, aki szereti a népzenét, van egy elég őszinte kapcsolata Istennel, és belekerül egy olyan helyzetbe, ami felbolygatja az életét világnézetileg is, de elsősorban érzelmileg." – mesélte nekünk a rendező a filmről.

Bagossy Júlia az SZFE-n tanult színházrendezést (most a FreeSZFE negyedéves zenés színházrendező hallgatója), az egyetemfoglalás aktív szereplőjévé vált, azóta pedig színházi, zenei és filmes karrierje is elindult, produceri segítség nélkül készít kisfilmeket. Emellett kulturális újságíróként dolgozott egy évig a Népszavánál, nemrég színre vitte Sylvia Plath Az üvegbura című regényét, ősztől a Katona József Színházban dolgozik, hálószobapop zenekarban énekel és dalszöveget ír. A kutyák nem esznek füvet volt az első rövidfilmje, mellyel elnyerte a legjobb 30 év alatti rendező díját a 10. Friss Hús fesztiválon. 

 

Bagossy Júlia: Próbáltam olyan filmet készíteni, amit meg tudok rendezni

Legelső rövidfilmjében gyimesi népdallal vall szerelmet a főszereplő, és rögtön díjjal tért haza az idei Friss Húsról Bagossy Júlia, aki a fájdalmait alkotja ki magából. A sokszínű fiatal tehetség az SZFE-n tanult színházrendezést, az egyetemfoglalás aktív szereplőjévé vált, azóta pedig színházi, zenei és filmes karrierje is elindult. Produceri segítség nélkül készít kisfilmeket, még a catering szendvicseket is ő maga vajazza. A forgatás kihívásairól, éneklésről, depresszióról és a fűevő kutyák metaforájáról is beszélgettünk vele.

Forrás: RIFF