Egy DJ, egy VJ és egy kis fantázia

Rózsa Péter, az esemény egyik szervezője szerint a fesztivál gyökerei hét évvel korábbra nyúlnak vissza, amikor egy szegedi kocsmában két ismerőse, egy DJ és egy VJ, öt-hat fős közönségnek vetített különböző zenékkel kevert super8mm-ra forgatott filmeket. Mint kiderült, DJ Sisi magánarchívumában számos keskeny nyersanyagra készült alkotás van, amelyek bemutatásában nemcsak Rózsa, hanem a Szegedi Önkormányzat és néhány szponzor is fantáziát látott, ezért anyagilag is támogatta a rendezvényt. A 2001 őszén kezdődött szervezkedés eredményként végül a következő év májusában startolt a fesztivál, és ennek volt egyik fontos vendége Jancsó Miklós.

Super8 rulez!
Új világrekordra készülve...

A Super 8 mm már a kezdetektől nyitott volt a MédiaWave-es összművészeti irányba. A filmes megmozdulásokat zenei és színházi előadások, performance-ok egészítették ki. A jó fogadtatásnak köszönhetően az egynaposnak induló rendezvény a következő évben négynaposra duzzadt.

Együttműködések keresése

Az idei évtől a Super8 mm fesztivál nemzetközivé is vált. A hazai csapatot megkeresték a hasonló jellegű cambridge-i esemény szervezői, és ennek köszönhetően több külföldi, angol, ausztrál és kanadai alkotás is érkezett a hazai S8-as mezőnybe, összesen 18 rövidfilmet láthat majd a közönség.

Rózsa Péter, Szokol Szilárd és társaik alapkoncepciója az S8-as varázs megőrzésének jegyében a keskeny celluloid szalagra forgatott anyagok gyűjtése, archiválása. Ezt a munkát Emlékmentők névvel végzik, és már volt egy alkalmi együttműködés a Filmmúzeummal, amelynek Privát filmmúzem című műsora hasonló koncepció szerint épül fel. Vagyis régi, jellemzően családi archívumokból előkerült felvételekre kevernek zenét,  így hozva létre egyszerre retrós és nagyon is mai hangulatot teremtő képeket.

Super8-as akrobatacsoport név alatt analóg multimédiás performanszokat mutatnak be a szegediek. Ezek elkészítésében is résztvevő Rózsa Péter beszámolt a Szegedi Tudományegyetemmel közösen megvalósítható tervükről.

Nemcsak művészet, sport is
Petanque a szegedi ligetben

Az egyetemvárosban folyik felsőfokú filmes speciális képzés, de egyelőre csak elméleti szinten. A super8-asok pedig szívesen biztosítanának eszközt, nyersanyagot a hallgatóknak, ha ehhez, részben az egyetemtől, helyet és némi pénzt tudnának szerezni. A filmes kapcsolatok erősítéseként pedig igyekeznek minél több, végzős hallgatót meghívni a Színház és Filmművészeti Egyetemről és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről, ennek intézményes formát is szeretnék kialakítani.

A Super8-izgalom és Videoton tévéjáték

Rózsa az S8 egyik legfontosabb tulajdonságaként a benne rejlő izgalmat emeli ki, amely már a filmek előkészületeivel együtt jár. Médium-választásuk, akár az olaj vagy az akvarell mellett döntő festőé, egy sajátos képélmény létrehozásán alapszik. A Super8-as „varázslat”-ok egyike tavaly a Szegeden rendezett motorcsónak VB-n készült felvételek felhasználásával született. A 2006-os futamokon rögzített képeket összevágták egy, a '70-es években felvett verseny képeivel, és így hoztak létre egy sajátos hangulatú „sportközvetítést”.

Szocreál Nintendo
Játékkonzol a '80-as évekből

A '60-70-es évek hómvideós „csúcstechnológiá”-ját jelentő S8-at és a '80-as években fénykorát elő Videoton tévéjátékot olyan régi dolognak tekintik Rózsáék, amellyel érdemes foglalkozni. A Videoton tévéjáték-bajnokság mellett pedig olyan kísérőeseményt is szerveznek, mint a legtöbb egy időben működő super8-as lejátszó rekordjának megdöntésé, amelyet szintén Szegeden állítottak fel tavaly 26 vetítővel.

Alapvetően azonban „nem pusztán egy retróklubról van szó”, és a csoport tagjai, nem ellenségei a digitális eszközöknek, hiszen ma már sok S8mm-re forgatott anyagot számítógépen vágnak meg.

A filmes, színházai és zenei élményeket sportrendezvények egészítik ki, a tollas, petanque mellett az utolsó napon, vasárnap „levezetésként” grundfoci bajnokságra kerül sor a szeptember 6. és 9. között megrendezésre kerülő eseményen.