A Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 1,054 milliárd forint támogatást szavazott meg a Vidnyánszky Attila rendezésében, Csáky Attila producer irányításával készülő Úri muri, megazisten! című filmdrámára.

Móricz Zsigmond Úri muri című regénye a 20. századi magyar szépirodalom egyik kiemelkedő alkotása, amely olyan erővel ragad meg egy alföldi sorstragédiát, hogy közben a magyar életérzés ma is feszítő ellentmondásait is képes összetetten bemutatni. Móricz prózájának egyik legfőbb erénye, hogy miközben kíméletlenül ostorozza sajátjait, szeretve látja és láttatja szereplőit, akiknek emberi esendőségeit, szenvedélyeit és a magyar föld iránti elfogultságukat számunkra is átélhető módon ábrázolja” – fejti ki Vidnyánszky, aki a 2008-ban, a debreceni Csokonai Színházban színre vitte az Úri murit, de régóta foglalkoztatja a megfilmesítés gondolata is. 

A film szereplői között van Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Martos Hanga, Szűcs Nelli, Tarpai Viktória, Varga József, Kristán Attila, Herczegh Péter és Rácz József.

A Vidnyánszky Attila és Lukácsy György forgatókönyve alapján készülő film operatőre Győri Márk, jelmeztervezője Berzsenyi Krisztina, a látványtervező Horváth Viktória, a zeneszerző Szarka Tamás lesz. Az Úri muri, megazisten a Cameofilm Stúdió gyártásában készül, és a tervek szerint 2026 tavaszán kerülhet mozikba.

Trill Zsolt / Fotó: Rózsa Erika

Az NFI 29, 8 millió forintos gyártási támogatásával, kanadai-magyar koprodukcióban, Blue Heron címmel készül Sophy Romvari első mozifilmje. A film fő cselekménye 90-es évek végén játszódik, és az író-rendező elsőgenerációs bevándorló családjáról szól izgalmas időkezelést, személyes hangvételt, néhol dokumentarista megoldásokat alkalmazva.

Sophy Romvari elmúlt években készített rövidfilmjei közül háromnak is a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt a premierje. Filmjeit vetítették a vancouveri Festival Nouveau Cinema-n, a Museum of the Moving Image-ben (MOMA), illetve Kanada legnagyobb dokumentumfilm fesztiválján, a Hot Docs-on. Nagyapjának, az általa alig ismert legendás díszlettervezőnek, Romvári Józsefnek állított emléket 2020-as esszéfilmjében, melynek narrációját az Oscar-díjas Szabó István vállalta.

A Blue Heron vezető producere Ryan Bobkin, magyar koproducere, Osváth Gábor (Boddah).

A Blue Heron a Canada Council for the Arts (CCA), a Telefilm Canada New Dawn programja és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül. A négy hetesre tervezett forgatás július végén kezdődik Vancouver Island-en. A filmben a szülőket magyar színészek alakítják, és a produkció teljes utómunkája Magyarországon készül.

Forrás: NFI / Címlapkép: Vidnyánszky Attila / Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA