A forgatókönyvíróké lesz a főszerep május első hetében: Először rendezik meg Budapesten a éQuinoxe Germany Screenwriters Workshop-ot, amelynek keretében James V. Hart amerikai sztár forgatókönyvíró nyilvános mesterkurzust tart Francis Ford Coppola Drakula című klasszikusának vetítését követően a Puskin moziban – tudatta a Magyar Filmunió. A szakmai rendezvény nyilvános záróakkordjaként, május 9-én, minden mozirajongónak és érdeklődőnek lehetősége nyílik, hogy a Puskin moziban megnézze Francis Ford Coppola 3 Oscar-díjjal jutalmazott Drakula (1992) című filmjét. Majd James V. Hart, a kultikus mű forgatókönyvírója (aki a Hook, a Frankenstein, a Lara Croft című filmek könyvét is jegyzi) workshopot tart. A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött, melyről bővebb információ a mediadesk.hu honlapon található.

 

hart_500

James V. Hart


Villányi Dániel Holnapelőtt című kisfilmje a Cambridge Super 8 Festival programjában


Villányi Dániel Super 8 technikával készített kisjátékfilmje, a Holnapelőtt bekerült a Cambridge Super 8 Festival versenyprogramjába – adta hírül a Prae.hu. Az április 28. és május 1. között megrendezett fesztiválon nemzetközi szelekció után több mint 50 film lesz látható, a programhoz S8 workshop is kapcsolódik, amin az alkotók vehetnek részt. A kisjátékfilm a 41. Magyar Filmszemle kiemelt információs szekciójában került bemutatásra, majd a 2010-es Szegedi Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon a Legjobb magyar film díját nyerte el.



Megalakult az MTVA Közszolgálati Archívuma

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap létrejöttével megvalósult a közmédia-rendszervközös Archívuma, amely Magyarország legnagyobb audio-vizuális közgyűjteménye – jelentette be az április 27-i sajtótájékoztatón Kálomista Zsuzsa igazgató és Csillag Manó igazgató-helyettes. A Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió, a Magyar Távirati Iroda eddig külön kezelt adatbankjainak egyesítése, átlátható rendszerbe foglalása és az adatbázisokban tárolt információk célirányos elérhetősége számos előnnyel jár. A Közszolgálati Archívumhoz csatlakozik továbbá a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA), amelynek céljai megegyeznek az MTVA Archívumának törekvéseivel. Az archívumok összevonásával lehetőség nyílik arra, hogy az infrastruktúrát egy cél irányába fejlesztve, minden területen jobb felhasználást biztosítsanak. Olyan lehetőségek nyílnak meg az alkotók előtt, amelyeknek eddig a forráshiány, és a külön-külön működés gátat szabott. A közös raktár, az egységes digitális rendszer számtalan újfajta felhasználási lehetőséget nyújt.

mtva_500
Kálomista Zsuzsa, Csillag Manó, Cserháti Ágnes