A hőség ellenére egy barátságos, békés hangulatú forgatásba, pontosabban egy jelenet előkészületeibe nézhettünk bele. A próbák alatt a stáb egy része az út mentén lévő fa árnyékában keresett menedéket, miközben a rendező és színészei a több szempontból is nehéz jelenetet próbálták. A filmkészítésben mindenki által elismert, íratlan szabály, hogy állatokkal és kisbabákkal a legnehezebb együtt forgatni, az elsőfilmes rendező pedig látszólag nem fél a kihívásoktól: két amatőr színészének feladata egy csirke terelgetése volt a térdig érő fűben, miközben a főszereplő fiú kezében egy pár hónapos csecsemő gőgicsélt. A próbák előtt a rendezővel és két főhősével is volt alkalmunk elbeszélgetni.


Csuja László elárulta, hogy a színészek nem olvasták a forgatókönyvet, és nem tudják előre, mikor milyen jelenetet vesznek fel, csak a felvétel előtt kapnak instrukciókat. Az ezen a napon forgatott jelenetben megjelenik egy tyúk, majd Berényi Bianka karaktere egyedül marad, és unatkozni kezd a baba mellett. Dramaturgiailag fontos a szcéna: egy lakókocsi ellopását követő idilli pillanat, ami után viszont minden sötétbe borul. A rendezőnek vegyesek az érzelmei a munka közben - egyrészt a hosszú előkészítés, próbák és casting után nagy élmény elkezdeni a konkrét forgatást, másrészt gyakran kívánja, bár több ideje lett volna tervezni.

Beszélgettünk a férfi főszerepet alakító Réti Lászlóval is. A szakácsként dolgozó speciális olimpikon mű- és görkorcsolyázót egy szakközépiskolás tanára, Leiner Károly ajánlotta Csujának. A karaktere egyik napról a másikra apává válik, amikor befogadja a hősnőt, aki ellopott egy csecsemőt. A próbákon rendszeresen elnevette a jeleneteket, de a forgatási helyszíneken könnyebben beleélte magát a történetbe. A forgatáson sokkal nyugodtabb, mint a konyhán, szerinte ott több a stressz és nagyobb a felelősség, ráadásul imád a természetben lenni.

Berényi Biankát a Sunset casting direktora, Zabezsinszkij Éva ajánlotta Csuja Lászlónak. A Virágvölgyhöz 9 kör castingon vett részt, mire eldölt, hogy ő lesz a főszereplő. A hosszú szereplőválogatás annyira nyomasztotta, hogy végül sok telefonhívásába került a produkciónak, hogy elmenjen az utolsó körre is. Olaszországból költözött haza a szerepért idén januárban, akkor kezdtek hozzá castingolni fiúkat, majd megkezdődtek a próbák.

Berényi Biankának Réti Lászlóhoz hasonlóan színészi ambíciói sosem voltak, csak az első róla megjelent cikk nyomán jutottak el hozzá a Sunset válogatói. Azóta megjött a kedve a filmezéshez, bár nem elsősorban színészként: imádja a pörgést a forgatáson, segít a világosítóknak, könyörög, hogy asszisztálhasson. Bár “nem lopna gyereket”, a karaktere sokban hasonlít rá: “szabad, gátlástalan, ezer éve nem látott ismerősöket keres fel, random emberekkel beszélget az utcán”. Csak önmagát kell adnia, persze igazodva a jelenet hangulatához.

Fotó: Pozsonyi Janka