Az Európai Filmakadémia (EFA), Reykjavík polgármestere és az izlandi oktatási, tudományos és kulturális minisztérium egyetértésben döntött arról, hogy az idén decemberben az izlandi fővárosban tervezett díjátadót nem rendezik meg, hanem helyette Berlinből közvetítik a virtuális gálát december 12-én.

Az EFA honlapján megjelent közlemény egyúttal arra is kitért, hogy a 35. Európai Filmdíj díjátadó ünnepségét viszont 2022. decemberében az izlandi főváros rendezheti. Az EFA díjait minden második évben a filmakadémia központjában, Berlinben adják át, ezért jövőre a 34. díjátadó gála színhelye ugyancsak a német főváros lesz.

Mivel a járvány Európa-szerte egyre jobban terjed, a szervezők nemcsak a gálát költöztették a virtuális térbe, hanem a díjátadóval kapcsolatos teljes rendezvénysorozatot is. A közlemény szerint a díjak odaítélésének folyamata nem változik, a legtöbb díjról közvetlenül szavaz a több mint 3800 fős tagság. A járvány miatt azonban a jelöléseket szintén online jelentik be november 10-én élő közvetítéssel a spanyolországi Sevillai Európai Filmfesztiválról.

Mike Downey, az EFA elnöke hangsúlyozta, hogy a díjátadóval kapcsolatos döntés nem volt könnyű, az izlandi szervezők és a filmakadémia vezetése is sajnálja, hogy nem Reykjavíkban találkoztak idén. Az együttműködés azonban folytatódik, és 2022 decemberében már Izlandon lehet majd ünnepelni az európai filmművészetet - fűzte hozzá.

Forrás: MTI / Borító: Európai Filmdíjak (Fotó: Unifrance)