A Filmalap és a Sziget közös kezdeményezéseként indított vetítéssorozat immár harmadszor tűz műsorra magyar filmeket a holnap kezdődő Sziget fesztiválon. Az előző évek teltházas előadásain felbuzdulva a Filmalap idén 23 magyar alkotást vetít, a külföldi látogatókra gondolva angol felirattal, a légkondicionált #CinemaHungary – #MoziASzigeten vetítősátorban.

A #CinemaHungary műsorán lesznek az elmúlt év magyar filmtermésének kiemelkedő alkotásai, többek között a Berlinale Arany Medve díjas Testről és lélekről, a Kincsem, a nemzetközi filmfesztiválokat hódító 1945, és a legfrissebbek közül a Brazilok című nagy sikerű vígjáték is. Idén először a Filmarchívum kincseiből is látható lesz válogatás, köztük a felújított és digitalizált Körhinta, mellyel a forgatáskor mindössze húszéves Törőcsik Mari egycsapásra világhírű lett. A Kopaszkutya a 80-as évekbe, a Moszkva tér generációs kultfilm a 2000-es évek elejére repít vissza, emellett műsoron lesz minden idők legsikeresebb magyar rajzfilmjeinek egyike, a Macskafogó.


2017 újdonságaként a Papageno színpad Cineconcert sorozatában Darvas Ferenc élő zongorakíséretével három magyar némafilm is műsoron lesz: Jászai Mari egyetlen fennmaradt filmje, a később Oscar-díjas Michael Curtiz (Casablanca) néven világhírű Kertész Mihály rendezésében készült A tolonc (1914), Janovics Jenő Az utolsó éjszaka (1917) és Korda Sándor Az Aranyember (1918) című klasszikusai. A Filmalap fő céljainak egyike, hogy visszahódítsa a közönséget a magyar filmekre, és felhívja a figyelmet a mozizásra, mint értékes és emlékezetes közösségi élményre.

Részletes program, friss hírek a Facebook eseménynél olvashatóak, napi ajánlónk is hamarosan érkezik!

Forrás: MNF / Borítókép: Brazilok