River Phoenix és Keanu Reeves főszereplésével készült Gus Van Sant (Good Will Hunting, Elefánt) érzéki filmje, ami két fiatal utcai csalóról szól: Mike Waters, a szentimentális narkolepsziás, aki az őt gyerekkorában elhagyó anyjáról álmodik, és Scott Favor, Portland polgármesterének önfejű fia, Mike vágyainak tárgya. A drogosok, tolvajok és hajléktalanok ingatag világában eligazodva Mike végig kíséri Scottot az amerikai kontinens nyugati partjának mocskos utcáin és nyílt országútjain, hogy megkeresse az otthonnak nevezett, elérhetetlen helyet. A mind vizuálisan, mind pedig témájában úttörő alkotás mélyen megindító pillantást vet a viszonzatlan szerelemre és a társadalom peremén élők életére.

Gus Van Sant 1952-ben született a Kentucky állambeli Louisville-ben, ünnepelt amerikai filmrendező aki sötét humoráról és jellegzetes álomszekvenciákkal tűzdelt narratív stílusáról ismert. Korai munkája, a Mala Noche (1985) megalapozta karrierjét olyan témák feltárásával, mint az elidegenedés, a becsvágy és a halál. Van Sant A gyógyszertári cowboy (Drugstore Cowboy, 1989) és az Otthonom, Idaho (My Own Private Idaho, 1991) című filmjeivel vált igazán ismertté, és váltott ki elismerést az amerikai indie filmművészet egyik kulcsfigurájaként.


Gus van Sant / Fotó: DGA.org

Első mainstream sikerét a Good Will Hunting (1997) című filmjével aratta Matt Damon főszereplésével, amiért legjobb rendezői Oscar-díjra jelölték. Később a cannes-i filmfesztiválon elnyerte az Arany Pálmát az Elefántért (2003), amely kísérleti „halál-trilógiájának” része. A határok feszegetéséről ismert rendező munkássága a queer közösségek egyik emblematikus jelképévé vált az évek során.


Az Otthonom, Idahót szeptember 27-én 19:00-tól vetítik Budapesten, a Corvin mozi Korda termében. Az eseményre jegyek már kaphatók.