Gal Dove, nyugalmazott széftörő a spanyol tengerparton élvezi a visszavonult gengszterek megérdemelt pihenését. Egy nap felbukkan múltjából egykori társa Don Logan, akit a londoni alvilág legelvetemültebb gonosztevőjeként ismernek – érkezése pedig Gal számára semmi jóval nem kecsegtet, hiszen neki esze ágában sincs otthagyni imádott feleségét és andalúziai villáját.

A brit gengszterfilmek 1990-es évekbeli ciklusának kései tagja Jonathan Glazer filmje, akinek nem titkolt szándéka volt, hogy az utolsó szó jogán feltegye az i-re a pontot. Ha az alapfelállás és a Gal Dove-ot alakító Ray Winstone napbarnított ábrázata nem lenne elég sorvezető Glazer nagyratörő szándékaihoz, besétál a képbe a pszichopata bőrébe bújt Gandhi, azaz Sir Ben Kingsley.

Kingsley valósággal lubickol Don Logan szerepében, aki egy különös kisember, üldözési komplexussal és egy ketyegő bombával a torkában. A kérdés nem az, hogy fel fog-e robbanni, hanem az, hogy mikor. A rendező a feszültséget a végletekig fokozza olyan párbeszédekkel, amelyek a hétköznapitól a fenyegetőig kiszámíthatatlanul változnak. A hatalom és az erőszak a nyelvben fejeződik ki, de nincs olyan képkocka, amely ne lenne aprólékosan megkomponált és díszített, mintha elhatározták volna, hogy itt bizony semmi sem mehet veszendőbe.

A tavaly az Érdekvédelmi terület című filmmel jóformán minden díjat bezsebelő rendező legelső filmje ma is stílusos, vakmerő és méltó indulása az utóbbi években egekbe törő életműnek. A széles körben elismert rendező és forgatókönyvíró Jonathan Glazer (1965) színházban kezdte pályafutását, mielőtt a 90-es években és a 2000-es évek elején először videoklip-, majd filmrendezőként is bemutatkozott.

Munkáiban gyakran vétkes és kétségbeesett karaktereket ábrázol, illetve olyan témákat boncolgat, mint az elidegenedés és a magány, miközben merész vizuális stílusával és mindentudó perspektíváival az új évezred hangadó kritikusait mind elvarázsolta. Bemutatkozó játékfilmje, a Sexy Beast 4 Brit Independent filmdíjat zsebelt be, Glazer későbbi filmjei (Születés, A felszín alatt) pedig a Velencei Filmfesztiválon mutatkoztak be és szintén a kritikusok kedvenceivé váltak. Legutóbbi, Érdekvédelmi terület (2023) című alkotása még hangosabb siker lett: a rendhagyó holokausztdráma elnyerte a 2023-as cannes-i filmfesztivál nagydíját és a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat is.

A Cinema Niche, a magyarhangya és a Corvin Mozi kollaborációjában született sorozat, azaz a CineKorda célja, hogy Magyarország egyik legnagyobb mozivásznát megtöltse máshol nem vetített, különleges, egyszer látható filmritkaságokkal. A CineKorda pár hetente újabb vetítésekkel jelentkezik, ahol a szervezők reményei szerint a Corvin Mozi 460 fős Korda termében minél több néző társaságában tehetik valódi közösségi élménnyé a mozizást.


A filmet augusztus 30-án 19:00-tól vetítik a Corvin mozi Korda termében. Jegyek még kaphatók a mozi honlapján.