Lovrity Anna Katalin a MOME animációs mesterszakán 26 évesen készítette el diplomafilmjét, amelynek alapját az őt és a barátait ért szexuális zaklatások adták. A legtöbb nő életét átszövő mindennapos atrocitások és zaklatások ügye az elmúlt két évben a Me too mozgalom elindulásával sokszor előkerülő téma, a popkultúra része lett, a Vulkánsziget viszont még a zaklatási ügyeket kirobbantó Weinstein-botrány előtt, a 2017-es berlini fesztiválon debütált.

A téma fontossága és a nemzetközi nőnap alkalámból végre online is elérhető a 9 perces diplomafilm, melynek történetében a fiatal tigrislány testén színes csíkok jelennek meg, testileg és lelkileg szép lassan felnőtt nővé érik. A változások a szigeten élő agresszív hímtigris figyelmét is felkeltik, a dzsungel szélén tornyosuló vulkán pedig eközben kitörésre készül.

„Szerettem volna egy olyan filmet készíteni, ahol a naiva szerepkör nézőpontja érvényesül, és megkérdőjelezni azt, hogy aki erősebb és hatalmasabb, annak az akarata mindenkinek jó, továbbá kihangsúlyozni, hogy testi és szellemi érés nem mindig jár együtt”mesélte nekünk a rendező, a berlini filmfesztivál előtt. A digitális rajzanimációval készült kisfilm a berlini bemutatkozás után itthon a Friss Húson, a Primanimán és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, külföldön pedig Zágrábban, Kijevben, Szarajevóban, Stuttgartban és Chicagóban is megfordult.

Vulkánsziget / digitális rajzanimáció, 2017

Rendező, forgatókönyvíró, layout: Lovrity Anna Katalin

Producer: Fülöp József  

Vágó: Czakó Judit

Konzulensek: Bánóczki Tibor, Farkas Júlia, Czakó Judit, Domonyi Rita

Kompozit: Fegyverneky Sándor

Hang: Lukács Péter Benjámin, Kopasz Milán, Fegyverneky Sándor

Zeneszerző: Szabó Bálint

Animáció: Tóth Luca, Koska Zoltán, Bárány Dániel, Erdélyi Judit, Mészáros Bori, Király Krisztián, Korcsok Lili, Kreif Zsuzsanna, Kopasz Milán, Marjai Petra, Tőkés Anna, Szakadát Maja, Végső Ágota

Colouring: Tőkés Anna, Muszka Máté, Szász Enikő, Zétényi Borbála, Hárshegyi Vivien

Produkciós menedzser: Andrasev Nadja, Sipos Orsolya

Kreatív asszisztens: Farkas Júlia

Készült a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.