Hiányzott az irodalmi alapanyag ahhoz, hogy korábban meg lehessen filmesíteni az eseményeket -  nyilatkozta Wajda, ezért a forgatókönyvet Andrzej Mularczykval közösen írták, amihez felhasználtak rengeteg fennmaradt dokumentumot is. „Ezek tanulmányozása során olyan történetekkel és sorsokkal találkoztunk, amelyek minden szerzői képzeletet felülmúltak. (…) A Katyn elkészítése szent kötelességem volt.”

Az IMDb-n 8,1-esnek ítélt filmben két szálon fut a cselekmény, az egyik Wajda édesapjának története, aki a mészárlás áldozata lett. A másik az édesanyáé, aki a bizonytalan híresztelések ellenére is mindvégig hazavárta férjét - hiszen nem minden tömegsírban nyugvó katona neve került elő.

A lengyel hadsereg "lefejezése"
A katyini mészárlás Wajda filmjében

Wajda szeretné ha művészi tanúságtételével a történelem a köztudat részévé válna, hiszen Katynban a szovjetek 15.000 lengyel tisztet lőttek a tömegsírokba, lefejezve ezzel az ország hadseregét. Később Krakkóban a németek a Jagelló Egyetem tanári karával tették ugyanezt, ez a két esemény hosszú időre rányomta bélyegét Lengyelország történelmére.