Thierry Frémaux és Iris Knobloch csütörtök délelőtt jelentette be a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programjának (Sélection Officielle) nagy részét. A fesztivált május 16. és 27. között rendezik meg a Francia Riviérán. 

Magyar alkotás a ma bejelentett filmek között sajnos nincsen, azonban a rövid- és diákfilmes válogatást, illetve a két párhuzamos szekciót a Quinzaine des Cinéastes (Rendezők Kéthete) és a Semaine de la Critique (Kritikusok Hete) filmjeit csak a jövő héten jelentik be, így maradt még egy kis remény.

Magyar vonatkozása azonban van egy versenyen kívüli bemutatónak, a The Idol című sorozatnak. Az Eufória csapata új sorozatában feltűnik a The Weeknd és Lily Rose-Depp is, operatőre pedig nem más, mint Rév Marcell.

The Idol

Szokatlan pontja az idei programnak, hogy egy rendezőtől két filmet is vetíteni fognak, bár ha van valaki, akitől kicsit sem sajnáljuk a dupla részvételt az a német mester, Wim Wenders. A rendező a versenyprogramban a Perfect Days, míg a különleges vetítések szekcióban az Anselm című filmmel képviselteti magát.

Sosem volt még versenyben egyszerre ennyi női filmrendező az Arany Pálmáért, akik idén a hivatalos versenyprogram 19 filmje közül hatot jegyeznek. Név szerint Kaouther Ben Hania, Catherine Breillat, Jessica Hausner, Ramata-Toulaye Sy, Justine Triet és Alice Rohrwacher, aki négy nagyjátékfilmnél tart, és mind a négyet meghívták Cannes-ba, így a legújabb, La chimera című munkáját is. 

Az idei versenyprogramban további nagy visszatérők is lesznek. Wes Anderson az Asteroid City-vel, Aki Kaurismaki a Fallen Leaves-szel, Ken Loach a The Old Oak, Todd Haynes a May December című filmjével érkezik, de a török szerző, Nuri Bilge Ceylan is Cannes-ban mutatja be legújabb alkotását, az About Dry Grasses-t. Fontos állandó résztvevő Hirokazu Kore-eda is, aki a Monsterrel képviselteti magát a programban.

A versenyprogram kifejezetten érdekes pontjának ígérkezik a Felszín alattal elhíresült Jonathan Glazer új filmje, a The Zone of Interest, amelyben egy náci tiszt beleszeret az auschwitzi koncentrációs tábor parancsnokának feleségébe. A boldogságvirág című 2019-es alkotás rendezője, Jessica Hausner új filmje, a Club Zero szintén érkezik a fesztiválra.

Az már korábban tudható volt, hogy a fesztivált a Jeanne du Barry című film fogja nyitni, amelyben Johhny Depp szellemül át XV. Lajossá. Szintén a már korábban bejelentett címek közé tartoznak a versenyen kívüli szekció nagyágyúi: Martin Scorsese maratoni hosszúságú bűnügyi filmje a Killers of the Flower Moon, az Indiana Jones és a sors tárcsája, valamint Pedro Almodóvar queer western rövidfilmje, a Strange Way of Life.

A versenyen kívül a japán veterán Takeshi Kitano Kubija, illetve a Kis Fejszét jegyző Steve McQueen Occupied City címen futó dokumentumfilmje is érdekesnek tűnnek. Kitano hat éve nem rendezett nagyjátékfilmet, míg McQueennek ez lesz az első dokumentumfilmje, amely a II. világháború alatti Amszterdamot mutatja be.

Habár lehet számítani a következő hetekben még pár film bejelentésére, meglepő hiányzó Yorghos Lanhtimos Budapesten forgatott Poor Things című filmje, de Michel Franco Memory-ja, Richard Linklater Hitmanje, valamint Michel Gondry The Book of Solutions-e is kimaradni látszik az idei programból, annak ellenére, hogy több forrásban is lehetséges résztvevőként voltak feltüntetve.

A 2023-as cannes-i filmfesztivál hivatalos szelekciójának programja

HIVATALOS VERSENYPROGRAM

Club Zero, Jessica Hausner
The Zone of Interest, Jonathan Glazer
Fallen Leaves, Aki Kaurismaki
Four Daughters, Kaouther Ben Hania
Asteroid City, Wes Anderson
Anatomie d’Une Chute, Justine Triet
Monster, Hirokazu Kore-eda
Il Sol dell’Avvenire, Nanni Moretti
La chimera, Alice Rohrwacher
L’Eté Dernier, Catherine Breillat
La Passion De Dodin Bouffant, Tran Anh Hung
About Dry Grasses, Nuri Bilge Ceylan
May December, Todd Haynes
Rapito, Marco Bellocchio
Firebrand, Karim Ainouz
The Old Oak, Ken Loach
Banel et Adama, Ramata-Toulaye Sy
Perfect Days, Wim Wenders
Jeunesse, Wang Bing

VERSENYEN KÍVÜL
Killers of the Flower Moon, Martin Scorsese
Jeanne du Barry, Maïwenn
The Idol, Sam Levinson
Cobweb, Kim Jee-woon
Indiana Jones and the Dial of Destiny, James Mangold

ÉJFÉLI VETÍTÉSEK
Omar La Fraise, Elias Belkeddar
Acide, Just Philippot
Kennedy, Anurag Kashyap

CANNES PREMIERE
Le Temps d’Aimer, Katell Quillevere
Kubi, Takeshi Kitano
Cerrar los Ojos, Victor Erice
Bonnar, Pierre et Marthe, Martin Provost

UN CERTAIN REGARD
How to Have Sex, Molly Manning Walker
The Delinquents, Rodrigo Moreno
Simple Comme Sylvain, Monia Chokri
The Settlers, Felipe Galvez
The Mother of All Lies, Asmae El Moodier
The Buriti Flower, Joao Salaviza & Renee Nader
Goodbye Julia, Mohammed Kordofani
Omen, Baloji Thasiani
The Breaking Ice, Anthony Chen
Rosalie, Stéphanie Di Giusto
The New Boy, Warwick Thornton
If Only I Could Hibernate, Zoljargal Purevdash
Hopeless, Kim Chang-hoon
Rien à Perdre, Delphine Deloget
Les Meutes, Kamal Lazraq 
Terrestrial Verses, Ali Asgari & Alireza Khatami
La Regne Animal, Thomas Cailley

KÜLÖNLEGES VETÍTÉSEK
Man in Black, Wang Bing
Occupied City, Steve McQueen
Anselm, Wim Wenders
Portraits Fantomes, Kleber Mendonça Filho