Elindult a fiatal filmrendezőknek szóló EU-s pályázat. Az Y-generációba tartozó filmesek (18-35 éves korig) filmötleteikben a mobilitás, a fenntarthatóság, a vállalkozások támogatása, valamint az alapvető emberi és fogyasztói jogok témaköreit dolgozhatják fel és mutathatják be kortársaiknak.

A Fiatal Filmrendezők Versenye az Európai Bizottság által tavasszal indított #EUandME kommunikációs kampány legújabb programja. Az Y-generáció tagjainak szóló #EUandME kampány keretében neves európai filmrendezők rövidfilmjei és magyar fiatalokról szóló videók, digitális történetek mutatják be azt, hogyan segíti, illetve támogatja életüket, boldogulásukat az Európai Unió. 

A Fiatal Filmrendezők Versenyére 2018. október 31-ig pályázhatnak azok a 18 és 35 év közötti fiatalok, akik az elmúlt 5 évben legalább egy rövidfilmet készítettek. Jelentkezni az EU&ME kampány honlapján található online jelentkezési lap kitöltésével és egy rövidfilm szinopszis beadásával lehet. A pályázatokat egy neves nemzetközi filmrendezőkből álló zsűri bírálja el, akik témakörönként 2-2, összesen 10 filmkoncepciót választanak ki.

Ezek közül közönségszavazással dől el, hogy melyik 5 filmkoncepció alkotói kapnak fejenként 7500 euró támogatást ahhoz, hogy az általuk megálmodott rövidfilmet leforgassák és – a zsűrit alkotó filmrendezők mentorálásával – vászonra vigyék. A nyertes filmeket egy nemzetközi filmbemutató keretében, 2019 tavaszán láthatja majd a közönség.

A zsűri neves tagjait – Yorgos Zois görög, Tomasz Konecki lengyel, Matthias Hoene német, Zaida Bergroth finn, valamint Dalibor Matanić horvát filmrendezőket – az Európai Bizottság korábban felkérte arra, hogy készítsenek rövidfilmeket az Unió értékeiről. Filmjeik már megtekinthetők az EU&ME kampány weboldalán.

Forrás: #EUandME / Borítókép forrása: europa.eu