A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A Döntőbizottság ezúttal három televíziófilm- és két animációs alkotás, valamint egy kisjátékfilm és egy dokumentumfilm gyártására szavazott meg támogatást.

Egész estés film készül a kétszeres Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas Kaláka együttesről. Az alkotásban a több mint fél évszázada muzsikáló együttes közösségteremtő erejét és a magyarság kulturális életében betöltött meghatározó szerepét mutatják be az alkotók, Pigniczky Réka és Gellér-Varga Zsuzsanna. A FilmProjekt Kft. gyártásában készülő film 60 millió forintos támogatást kapott az NFI-től.

Én könnyel festek címmel dokumentumfilm készül a Munkácsy Mihály-díjas festőművész és tervezőgrafikus Rényi Katalinról. A „lélek festője” alkotó képen, szövegben, lírában és szoborban – a szerteágazó művészi életútját bemutató filmet Baska Balázs rendezi. A Sanzonfilm Kft. 9,8 millió forintos támogatást kapott a projektre.

Brusznyai Árpád és felesége, Honti Ilona, valamint kislányuk

Brusznyainé Honti Ilona férjét 1958-ban igazságtalanul végezték ki Veszprém megye bosszúálló vezetőjének, Pap Jánosnak a közbenjárására. A huszonnyolc éves korában megözvegyült asszonyt ezt követően barátok, kollégák és rokonok segítették. Az ő történetét dolgozza fel Novák Tamás kisjátékfilmje, Az özvegy, melyre a Siriat Zrt. 15,61 millió forintos támogatást nyert.

Egy gyógyszergyártó cég kifejleszti az okoseszközt, ami végleg legyőzheti a szenvedélybetegségeket. A tesztelés közben azonban végzetes tragédia történik, a tesztalany édesapja pedig a felelős nyomába indul. A Kontrollcsoport című alkotás a Magyarországon korábban még nem alkalmazott, innovatív, úgynevezett „screenlife” formátumban készül, vagyis a cselekmény a virtuális térben bontakozik ki, rendezője a FOMO – Megosztod, és uralkodsz című film forgatókönyvét és az első „Sziget-filmet”, a Free Entry-t is jegyző Kerékgyártó Yvonne. A Screenlife.hu Kft. gyártásában készülő projektnek 150 millió forintos támogatást szavaztak meg.

Szintén 150 millió forintos támogatást kapott az Omega-Kreatív Bt. produkciója: Nagy Anikó Mária 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című tévéfilmje két fiatal történetét meséli el, akiket 1968-as találkozásukat és szerelembe esésüket követően a diktatúra titkosszolgálata elszakít egymástól. Miklós azonban nem felejt: vajon megtalálja 50 évvel később Alexandrát?

Cigánymesék: Kalo, a cigánylegény (fotó: Kecskemétfilm)

Nyolc epizódból álló folytatás készül a Cigánymesék című animációs sorozathoz Balajthy László és Tóth-Pócs Roland rendezésében. A 2014-ben debütált, nagy sikerű sorozat célja a cigányság színes meséinek, kultúrtörténeti és néprajzi hagyományainak bemutatása. A Kecskemétfilm Kft. produkciója 102,4 millió forintot nyert.

Lucaszék címmel animációs rövidfilmet rendez a díjnyertes Hortobágyi darumese és Ne bánts, Apa! című filmek alkotója, Lugosi István, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A téli boszorkányűző népszokásra utaló címet viselő rövidfilm a magyar babonák világáról és a háború borzalmairól szól. A Bal Filmkészítő Kft. gyártásában készülő kisfilm 19,5 millió forintot kapott.

Címlapkép: Kaláka / Forrás: NFI