Zurbó Dorottya új filmterve a bhután-magyar koprodukcióban készülő Bruttó Nemzeti Boldogság (Gross National Happiness), mely a Sundance Institute dokumentumfilmes alapjától kapott támogatást a napokban.

A film főszereplői Amar és Gunaraj, akik nemcsak közeli barátok, hanem boldogságügynökök is. Együtt dolgoznak a Bhutáni Boldogságügyi Minisztériumban, ahol háztól házta járnak, hogy felmérjék az emberek boldogságszintjét, miközben a távoli Himalája hegyei között a saját boldogságukat is keresik. Küldetésük során különböző emberekkel találkoznak, akik szintén az álmaikat kergetik. A Bruttó Nemzeti Boldogság egy szatirikus road movie, mely különböző történeteken keresztül fedezi fel a valódi vágyakat a nemzeti identitás mögött, amelyet az évszázadok óta zárt ország, Bhután Boldogságügyi Minisztériuma hozott létre.

A film társrendezője Arun Bhattarai, aki a produceri munkákat is ellátja Szakonyi Noémi Veronika mellett. A projekt gyártója bhutáni Sound Pictures, magyar oldalról pedig a Match Frame Productions. 

Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya

Zurbó Dorottya 2019 ősze óta kutatja a témát a bhutáni társrendezővel, Arun Bhattarai-jal, a filmtervvel részt vettek már fejlesztő workshopokon is (Dhaka Doc Lab, Docedge Kolkata), meghívták a Cannes-i Filmfesztivál Marché du Film szakmai programjába és a New York-i Tribeca Filmfesztivál TFI Network pitching fórumára, de a járvány miatt mindkét eseményt elhalasztották (utóbbit végül online tartották meg). A film fejlesztését a Nemzeti Filmintézet, a dél-koreai DMZ Docs Fund és az amerikai Catapult Film Fund támogatta korábban.

A Filmhu márciusban interjúzott a rendezővel az új projektről: “A személyes emberi történetek mellett a televízió oktató műsoraiból, a rádióból szüntelenül szóló nemzeti boldogság-dalból, a király beszédeinek közvetítéseiből – amit minden bhutáni lelkesen hallgat – kirajzolódik az a történelmi és társadalmi kontextus, hogy miként válhatott a negyedik király (Jigme Singye Wangchuck) alkotta Bruttó Nemzeti Boldogság mára fejlesztési irányelvvé, tudományos mérőszámmá, iskolai tananyaggá, turisztikai marketingeszközzé és egy nemzet identitáspolitikájává. A film egy szatirikus road movie, szívmelengető utazás egy olyan titokzatos, meseszerű világba, amiről nagyon keveset tudunk, és ahova keveseknek adatik meg, hogy eljussanak” – mesélte a tervről Zurbó Dorottya.

Az ötlet teljesen közös Bhattarai-jal, akkor fogalmazódott meg bennük, amikor előző filmjük fesztiválkörútján azt tapasztalták, hogy óriási érdeklődés övezi a Bruttó Nemzeti Boldogság koncepcióját. (A mutatót 1972-ben vezeték be Bhutánban, a BNB abból indul ki, hogy valódi növekedésről akkor beszélhetünk, ha az anyagi és szellemi fejlődést is magába foglal. A mutató kilenc fő területet vizsgál: pszichológiai jóllét, oktatás, időfelhasználás, ökológia, kultúra, közösségek életképessége, egészség, életszínvonal és jó kormányzás.) Arun állampolgársága és szakmabelisége jóval megkönnyíti a rendszerint körülményes forgatást az országban.

Bruttó Nemzeti Boldogság

A Sundance Institute 590 ezer dollár értékben osztott ki támogatásokat különböző fejlesztési, gyártási és utómunka szakaszban álló projektnek. A támogatott projektet öt kontinens 20 országából származnak, több mint felüknek nemzetközi gyökerei vannak. A Sundance Institute támogatása a történelmileg alulreprezentált közösségek művészeire fókuszál, biztosítva azt, hogy ezeket a történeteket a közösségek tagjai meséljék el. 

A támogatott projektek 72%-a női rendező, szintén 72% pedig a karrierje elején álló filmes, akik az első vagy második egész estésüket fejlesztik. Ezek az adatok tükrözik a támogatók elkötelezettségét a feltörekvő művészek iránt, akiket történelmileg háttérbe szorítottak a hatalmi fölényben lévő nyugati társadalmak. 

Forrás: Sundance Institute