A filmklubok először az 50-es évek elején Franciaországban indultak el, de már közel fél évszázados hagyományuk van Magyarországon is, sőt, filmgyártásunk aranykorában tekintélyes nézőszámmal üzemeltek. Az alternatív filmterjesztői kísérleteknek köszönhetően a filmklubok műsorán a legkülönbözőbb műfajok keverednek, láthatunk dokumentumfilmeket, rövidfilmeket, animációkat, amelyek nem csak a nemzetközi trendekbe engednek betekintést, hanem segítenek abban is, hogy a mindössze 18 budapesti artmozi-terem mellett, sok helyen, sok féle filmet nézhessünk. Friss magyar alkotások, filmtörténeti jelentőségű klasszikusok, és könnyed szórakoztató darabok várják ebben az évadban is a lelkes filmklubozókat, íme egy válogatás a legizgalmasabbakból.

1. OFOE Filmklub: Elsőfilmes kortárs magyar sikerek

2015-ben is folytatódik az OFOE és a Budapest Film Zrt. összefogásával létrejött OFOE Filmklub, mintegy suli-moziként működve főként az iskolás korosztályt igyekszik megszólítani, de szülőket és tanárokat is szívesen látnak rendezvénysorozatukon. Céljuk a filmek pedagógiába való integrálása, hogy a fiatalabb generáció ne csak nézze, de látni és értelmezni is megtanulja a mozgóképeket. A résztvevők ebben az évadban hazai elsőfilmes rendezők munkáival ismerkedhetnek meg, akik újfajta látásmódjukkal színt vittek a magyar filmgyártásba, és a közönség elismerését is kivívták. Hogy mi a sikerük titka, arról a vetítések után meghívott előadókkal, nem ritkán magukkal az alkotókkal lehet ötletelni. Az OFOE Filmklub vetítései minden hónap első keddjén a nemrég felújított, októbertől artmoziként működő Kino Café moziban zajlanak.

További információ és aktuális műsor:

filmkl3

2. Francia Intézet: Párizs kifulladásig vetítéssorozat

A francia kultúra szerelmeseit idén ősszel a Francia Filmintézet invitálja városnéző körútra, sorozatuk középpontjában a filmművészetben fontos szerepet játszó Párizs áll. A mozi születésnapjának tartott 1895. december 28-án a párizsi Grand Café indiai termében vetítették első mozgóképeiket a Lumiére testvérek, és azóta is számtalan alkotót inspirált a fények városa. A program igazán színesnek ígérkezik, szerepel benne francia kísérleti film, amerikai romantikus dráma, rövidfilm válogatás, és két lábon járó filmtörténetként funkcionáló rendezők műveiből összeállított szkeccsfilm is.

A Francia Intézetben zajló vetítésekre a belépés díjtalan, a filmeket eredeti nyelven angol vagy magyar felirattal tekintheti meg a közönség. Részletes program:

3. Müpamozi: Zsigmond Vilmos retrospektív

Az idén 85 éves Zsigmond Vilmos hazánk egyik legtehetségesebb, külföldön is ragyogó karriert befutott filmes szakembere. Az ’56-os forradalom idején, nyelvtudás és tapasztalat nélkül érkezett az álomgyárba Kovács Lászlóval az oldalán, de sokáig elkerülték őket a lehetőségek. 1971-ben elkészült első nagyjátékfilmje után azonban már egymásra licitáltak érte a legnevesebb hollywoodi rendezők, és pályája során a legkülönbözőbb zsánerekben próbálhatta ki magát. A Müpamozi sorozata ezt a sokszínűséget igyekszik bemutatni: többek között Oscar-díjas sci-fi, világsikert aratott vígjáték, és látványos vadnyugati történet is szerepel a programban.  A hétfőnként tartott vetítések házigazdája Réz András filmesztéta, aki a filmek után kulisszatitkokkal és más érdekességgel szórakoztatja a nagyérdeműt.

További információ:

szarvasvadasz600

4. Közelkép Filmklub

A volt BKF Fényíró Filmklub, és a Pázmányos hallgatók már említett Cortex filmklubja mellett az ELTE is saját filmklubbal büszkélkedhet, amit Közelkép névre kereszteltek. A Metropolis folyóirat és az ELTE Filmtudomány Tanszékének Magyar Filmtörténeti Kutatócsoportja szervezésében 2013 óta havi rendszerességgel megrendezett vetítéseken a hazai mozgóképes termés legjavából válogatnak, majd az ELTE egy oktatója által moderálva vesézik ki a felmerülő kérdéseket. Mottójuk szerint ők komolyan gondolják a filmekről való diskurzust, ami egyszersmind azt is jelenti, hogy a szakmaiság az egyik fő szempontja ezeknek a beszélgetéseknek. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a közönség soraiban túlnyomó részt filmszakos hallgatók ülnek, de persze lelkes érdeklődőket is szeretettel várnak. A Közelkép Filmklubot minden hónap első keddjén az Urániában rendezik meg, ahol ugyan most renoválás zajlik, de remélhetőleg hamarosan már a pénztárban fogunk jegyet váltani az őszi félév első vetítésére.

Hírek és aktuális program az ELTE Filmtudomány Tanszékének a blogján:

5. Cortex pszicho/film/klub

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológia szakos hallgatói által szervezett Cortex filmklub 2015 telén startolt el, és mára egy stabil, több száz lelkes filmbarátot számláló közösséget vonz hétről hétre. A kellemes hangulatban eltöltött estekhez mindössze egy jól elemezhető filmre és kiváló meghívott előadókra van szükség, akik a vetítések után pszichológiai, illetve filmes szempontból, a hallgatóság bevonásával értelmezik a látottakat. A filmek skálája igen széles, de fontos szempont, hogy gondolatébresztők, sőt akár provokatívak is legyenek. Az oroszlánkirálytól Gaspar Noé munkásságáig bármi előkerülhet, így akár gyerekkorunk klasszikusaiban vagy kevésbé ismert szerzői filmekben mélyedhetünk el, és bővíthetjük ismereteinket mindkét szakterületen. Az első, Teslában zajlott évad után a Cortex idén már a frissen nyílt Art+ Cinemában várja az érdeklődőket kéthetente keddenként. A részvétel továbbra is ingyenes, de a nagy érdeklődésre való tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött.

Bővebb információ és érdekességek a filmklub facebook oldalán:

filmkl1

6. Zsidó Identitás Filmklub

Igazi különlegesség a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár frissen indult filmklubja. A szervezők a zsidó identitás filmes reprezentációjának analizálását tűzték ki célul, mindezt Dr. Stark András pszichiáter közreműködésével. A témaválasztás egyszerre bátor és hiánypótló vállalás, és több lehetőség rejlik benne, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. Nem kell megijedni, a sokat emlegetett történelmi filmeken kívül még számtalan egyéb alkotás foglalkozik a zsidó identitás megjelenítésével, de ezen a szűrőn keresztül nézve már jól ismert filmek is tartogathatnak számunkra újdonságokat. A más vallások, világnézetek iránt érdeklődőknek kötelező program. A vetítések a Magyar Zsidó Levéltárban zajlanak, de mivel a terem befogadóképessége 40 fő, érdemes online beszerezni a belépőket vagy előzetesen regisztrálni az eseményre.

További információ:  

7. Budapest Rooftop Cinema

Ha távol a város zajától, a csillagok alatt szeretnénk belevetni magunkat egy kellemes mozizós estébe, akkor a Corvintető teraszán a helyünk. A vetítések 2013 óta töretlen sikerrel zajlanak heti rendszerességgel, ez idő alatt olyan klasszikusokat izgulhattak újra a résztvevők, mint a Szellemirtók vagy a Mechanikus narancs, de például itt láthattuk az elsők között A nyolcadik utas: a Halál digitálisan felújított változatát is. A program változatos, hétről hétre más zsánerek és alkotók kerülnek terítékre, így a filmklubok között a BRC az egyik legszélesebb közönséget képes megszólítani. Vetítéseik atmoszférája a szabadtéri helyszín miatt semmi máshoz nem hasonlítható, de persze az ingyen popcorn sem elhanyagolható tényező. A repkedő mínuszokban ugyan a BRC is téli álomra vonul, de nem pánikra semmi ok, aki eddig még nem tapasztalta meg a szabadég alatti mozizás élményét, annak jövő nyáron is alkalma nyílik majd bepótolni. Az idei évad zárásaként egy igazi Vissza a jövőbe partit csapnak az Ankertben október 21-én, ahol a múltidézés előtt és után koncerteken is lazulhatunk. Sőt, a jelmezben érkezők még extra kedvezményekben is részesülnek.

Részletek az esemény facebook oldalán:

 Vissza600

8. Esernyős Filmklub

Az Esernyős Filmklub évadindító sorozata a „Kultúrák, érzelmek, ízek - filmek Budapesttől Mumbai-ig” nevet viseli, ami elég bíztatónak tűnik az elkövetkezendő hetekre nézve. Ezúttal különböző világokba kalauzolnak el minket a válogatásba bekerülő filmek, nem kis hangsúlyt fektetve a bebarangolásra váró helyek gasztronómiájára. A konyaművészet filmekbe való beszüremlésére több példa is akad a közelmúltból, ezeket pótolhatjuk vagy eleveníthetjük fel idén ősszel. Lesz romantikus főzőcskézés a csodás Hellen Mirren főszereplésével, de persze a hazai konyha is képviselteti magát, ezúttal Szindbád híres velős csontos pirítós keresztül. A szervezők meghívott vendéggel is kedveskednek a vetítések alkalmával, sőt, művészfilmes napot is indítanak hamarosan.

A vizuális lakomák helyszíne az óbudai Esernyős, további részletek a filmklub facebook oldalán:

9. Műcsarnok Filmklub: Útvesztőben ‒ két világ határán

A Cieklinski Sándor által szerkesztett, 2015 tavaszán indult Útvesztőben – két világ határán sorozat az őszi-téli szezonban is folytatódik a Műcsarnokban. A programban olyan filmek szerepelnek, amik különböző világok, világnézetek, illetve külső és belső erők szembenállását dolgozzák fel. Ezek az ellentétek gyakran feloldhatatlanok, a vetítések után mégis arra vállalkoznak a meghívott előadók, hogy szaktudásuk segítségével megfejtsék a vásznon látottakat. Az idei válogatásban olyan szerzők műveivel találkozhatunk, mint Lars von Trier, Kim-ki Duk, Ingmar Bergman, vagy Fekete Ibolya, de a vendégek névsora sem kevésbé izgalmas, ugyanis Vincze Teréz filmtörténész, Báron György filmkritikus, és Gelencsér Gábor filmesztéta is részt vesz a rendezvénysorozaton. A Műcsarnok Filmklub minden szerdán 18 órától várja az érdeklődőket, érdemes időben érkezni, mert a filmvetítő terem mindössze 120 fő befogadására alkalmas.

Részletes program és filmismertetők:

filmkl2

10. Természetfilm klub: Magyarország nemzeti parkjai

Igazi kuriózumnak számít a Természetfilm klub, ami egy nehezebben megközelíthető, alulértékelt műfajnak biztosít kibontakozási lehetőséget. A természetfilmek a moziforgalmazásból szinte teljesen kiszorulva, kellő megbecsülés hiányában leginkább a kisképernyőn tudnak érvényesülni. Ezzel dacolva szervezett filmklubot Urai Róbert természetvédelmi és vadgazdálkodási mérnök, újabb megjelenési felületet biztosítva ezeknek a filmeknek. Az első részben Mosonyi Szabolcs, majd Sáfrány József munkáiból került három-három levetítésre. A harmadik, tíz filmből álló vetítéssorozat hazánk nemzeti parkjait bemutató magyar alkotásokra koncentrál, azoknak egy eddig talán ismeretlen, érdekes oldalát kidomborítva. Aki egy kényelmes székben ülve szeretné beutazni az ország szebbnél szebb természeti tájait, az ne halassza el ezt az alkalmat. A minden hónap második keddjén zajló vetítéseknek a Mezőgazdasági Könyvtár ad otthont, ahova a belépés továbbra is ingyenes.

A filmklub teljes műsora itt érhető el: