A filmklubok kialakulásának történetéről már ejtettünk néhány szót korábban, de arra még nem tértünk ki, hogy valójában mit is értünk filmklub alatt. Mik a kritériumok, amiknek egy valamirevaló filmklubnak meg kell felelni? Milyen filmeket kell vetíteni? Nincsenek szigorú szabályok, számos példát találunk adott tematika mentén szerveződő, és ad hoc jelleggel megrendezett vetítéssorozatokra is. A mi válogatásunk fő szempontja a változatosság, mert a filmek élvezetéhez nem definíciók követésére, csupán nyitottságra és a világra való rácsodálkozás képességére van szükség.

1. Faludi Filmklubok

A Faludi Ferenc Akadémia filmklubjai közel másfél évtizedes múltra tekintenek vissza, és idén a frissen nyílt Art+ Cinemába költözve folytatják vetítéseiket. A 6.45 játékfilmes filmklub ebben az évadában az elmúlt 1-2 esztendő kiemelkedő, fontosnak ítélt alkotásait vonultatja fel. Ha anno lemaradtunk, most pótolhatunk kettőt a legutóbbi idegen nyelvű Oscar jelöltek közül, de a magyar filmtörténet különböző korszakaiból származó megkerülhetetlen klasszikusok is szerepelnek a programban. Akit inkább a valóságot feltáró műfaj, a dokumentumfilm mozgat meg, annak a fikciós zsánereket váltó DOKU sorozat lehet az alternatíva. Történelmi és társadalmi konfliktusokat tárgyaló, az egyén útkeresését bemutató filmekből válogattak az őszi program összeállításakor, valamint a magyar kultúra elveszett értékeiről is megemlékeznek. Lesz Móricz Zsigmond közreműködésével készült alkotás, Balázs Béla Stúdióban forgatott film, de a zene és a foci rajongókra is gondoltak. A vetítések után filmesztéták, filmkritikusok beszélgetnek a közönséggel, illetve a dokumentumfilmek alkotóival is lehetőség nyílik a találkozásra. A két filmklub egymást hetente váltva, szerda esténként várja régi és új közönségét, akik tagsági kártya kiváltásával kedvezményes áron juthatnak a jegyekhez.

További információk. 

filmklub2

2. Írómozi

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatában kortárs írók állítják össze a programot saját kedvenc filmjeikből. A válogatás ennek megfelelően teljesen szubjektív, mégis érdekes lehet megismerni, hogy egy-egy alkotóra mi hat inspiratívan, esetleg hogyan jelenik ez meg a művészetükben. Az idei évad meghívott vendégei szeptemberben Térey János, októberben Závada Péter, novemberben Garaczi László voltak, jövőre, januárban pedig Szilágyi Zsófia lesz. A vandégek a vetítések után a közönség aktív közreműködésére számítva osztják meg a filmekkel kapcsolatos gondolataikat, és véleményüket. Az Írómozi tehát havi egy alkalommal kötetlen beszélgetéssel egybekötött közös filmnézésre vár szeretettel minden érdeklődőt a Nyitott Műhelyben.

Részletes program

3. Retek Filmklub

A filmklubok között talán egyedülállónak mondható a MÜSZI-ben működő Retek Filmklub, ami nem színvonalas alkotások, hanem éppen ellenkezőleg, sokak által értékelhetetlennek minősített filmek bemutatását tűzte ki célul. A hatvanas évek Amerikájában kialakult grindhouse mozik műsorából merítenek, ahol mögöttes gondolatoktól mentes, szexualitást, erőszakot, és drogokat nyíltan ábrázoló filmeket vetítettek, öncenzúra nélkül. A sznobizmussal nyíltan szembemenő szervezők az exploitation – B film – trashfilm szentháromságában mozogva állítják össze a programot, ami elmondásuk szerint olyan kommersz filmeket tartalmaz, amiket épeszű ember nem lenne hajlandó egyedül végignézni. Minden csütörtök este két filmmel várják a különlegességre éhező közönséget, néha éjféli vetítéseket is beiktatva.

Aktuális program.

filmklub4

4. Alexandra Filmklub

Sok könyvrajongó szíve dobban meg, ha szóba kerülnek a skandináv krimik, de legalább ennyi filmfanatikus kapja fel a fejét ugyanabban a pillanatban. Szerencsére a remek regényekből legtöbbször remek filmadaptációk készülnek, és a Bárdos Csaba által szerkesztett Alexandra Filmklub ezekből, illetve más skandináv történetekből válogat. A dán, norvég, svéd, finn, és izlandi filmgyártás legjavát kínálja nekünk a vetítéssorozat, ismert és kevésbé ismert filmeken keresztül bemutatva az északi országok különleges atmoszféráját. Akinek nem cseng ismerősen Ruben Östlund vagy Roy Andersson neve, az szombat esténként látogasson el az Alexandra Pódiumra, mert az ingyenes vetítések nyújtotta élmény mellé még filmelemzés és vita is jár.

Részletes program.

5. TOTÁL filmklub

Sorozatunk első részében már szerepelt egy filmklub, ami zsidó identitást megfogalmazó filmeket tárgyal. A TOTÁL filmklub is emberjogi kérdések felvetését tűzte ki célul, de még egy lépéssel tovább megy, és igazán színes programmal várja a különböző világnézetek iránt érdeklődőket. Eltérő nemzetiségű, vallású, és kultúrájú emberek közötti toleranciára hívják fel a figyelmet, valamint a nyitottság és a szolidaritás fontosságára. Az évad filmjei és a vetítéseket követő előadások arra szolgálnak, hogy kevésbé ismert közösségeket, hagyományokat, és politikai konfliktusokat mutassanak be, ezzel rávilágítva, hogy a problémamegoldáshoz a megismerésen keresztül vezet az út. A meghívott vendégek az adott téma hazai szakértői közül kerülnek ki, a közös filmezés közbeni tapasztalatokat és élményeket velük oszthatjuk meg szerda esténként a Bálint Házban.

További információk.

filmklub6

6. MaNDA Filmklubok

A nyári hónapokban a bezárással fenyegetett Örökmozgó Filmmúzeumtól volt hangos a sajtó. Az 1912-ben alapított mozi számos tulajdonos- és névváltozatáson ment keresztül az elmúlt évszázadban, és vált a budapesti filmtörténet szerves részévé. Végül augusztus elején ismét új üzemeltető kezébe került, ezért a korábban ott üzemelő filmkluboknak más befogadó intézményre volt szüksége. Amíg a MaNDA nem talál új otthont az Örökmozgónak, archívumi vetítéseikkel két helyszínen várják továbbra is a filmbarátokat. A Filmarchívum Budakeszi úti nagyvetítőjében hétköznap esténként eredeti, 35 mm-es kópiákról peregnek a filmek, a restaurált vagy digitális felújított alkotások mellett a hatvanas-hetvenes-nyolcvanak évek magyar filmművészetébe nyerhetünk bepillantást. Heti 2-3 alkalommal pedig a Barabás Villában folynak az Örökmozgó Filmklub vetítései, ahol ezúttal a világháborúk közötti, és a ’45 utáni filmtermésből, valamint népszerű irodalmi adaptációkból szemezgettek a szervezők. Előbbi ingyenes, utóbbira pedig a leglelkesebbeknek akár bérlet is váltható.

Aktuális program.

7. Tarkovszkij sorozat

Az Örökmozgó helyén nyílt Art+ Cinema számos filmes rendezvénynek ad otthont, ezek közül a legfrissebb a Tarkovszkij életművét bemutató sorozat. A rendezőzseni összetéveszthetetlen világa a közelmúltban már egyszer megelevenedett az egyik legszebb mozinkban, a Puskin szervezett nemrég hasonló filmklubot, de olyan klasszikusok ezek, amiket nem lehet elégszer ismételni. Arról nem is beszélve, hogy aki esetleg lemaradt az előző alkalommal, annak most újra alkalma nyílik nagyvásznon megnézni az egyik legnagyobb orosz direktor filmjeit. Az előadásokat november 2-től hétfő esténként tartják a nagyteremben, ahol a magyarul feliratozott filmek digitális hordozóról kerülnek levetítésre.

Részletes program.

filmklub5

8. Clio Filmklub

Szokták mondani, hogy akkor jó igazán egy film, ha nem csak önmagát jelenti, hanem reflektál is valamire. Az MTA, a MaNDA, és a Filmintézet együttes erővel új rendezvénysorozatot hozott létre, aminek célja kulturális örökségünk megőrzése és terjesztése. A tudományos igénnyel feldolgozott filmeket a MaNDA gyűjteményéből válogatják, megragadva a vizuális műfaj nyújtotta lehetőséget, hogy szélesebb közönség érdeklődését is felkeltség országunk történelme iránt. A Barabás Villában rendezett vetítések után egy filmes és egy történész szakember elemzi az aktuális filmet, különleges figyelmet szentelve keletkezési körülményeinek, történelmi környezete a feltárásának, és analógiák keresésének az adott korban játszódó alkotások között.

További információk.

9. Géczy Dávid Filmklub – Kubrick sorozat

Tarkovszkij mellett most egy másik legendás rendező munkásságát is felkarolta egy filmklub, csak tudjunk választani a jobbnál jobb filmek közül. Géczy Dávid, filmrendező és forgatókönyvíró korábban már több hasonló volumenű alkotó filmjeiből szervezett népszerű vetítéssorozatokat, a brit Danny Boyle és a francia Jean-Jacques Annaud után most amerikai színekbe öltöztette filmklubját. Stanley Kubrickot nyugodt szívvel sorolhatjuk azon direktorok közé, akik pályájuk során szinte soha nem hibáztak. A magát legkülönbözőbb műfajokban kipróbáló géniusz életművének jelentőségét bizonyítja az is, hogy a közelmúltban került ismét moziba a digitális felújított 2001: Űrodüsszeia, az a film, amit minél közelebbről, minél nagyobb vásznon legalább egyszer mindenkinek látnia kell. Aztán ott van a provokatív Lolita, a vérfagyasztó Ragyogás, a zavarba ejtő Mechanikus narancs… és még sorolhatnánk sokáig. Aki a többire is kíváncsi, azt Géczy Dávid kedd esténként a Vasmacskában szeretettel várja, hogy közösen merülhessen alá Kubrick elméjébe.  

További információk.

filmklub3

10. Életrevalók BMK Filmklub

Akinek a fenti névről az utóbbi évek egyik legsikeresebb francia filmje jutott eszébe, jó helyen kezdett el kapizsgálni. A Budapesti Művelődési Központ szervezői kiemelt szerepet tulajdonítanak a kultúrának az akadályozott emberek elfogadásának és megértésének előlendítése ügyében, például közösségi mozizáson keresztül. Idén ősszel indított vetítéssorozatuk ötletadója valóban az Életrevalók volt, és a téma továbbgondolásával hoztak létre egy esélyegyenlőség jegyében zajló filmklubot. A programot stílusosan kortárs francia filmek alkotják, amiket magyar nyelven, igény esetén magyar felirattal tekinthet meg a közönség havonta két alkalommal. A vetítések után Oláh Sándor filmszakos bölcsész vezeti az együtt gondolkodást és beszélgetést, amibe alkalmanként filmes szakemberek is becsatlakoznak.

További információk.