Az 1998-as Arany Medve jelölt A nagy Lebowski alkotóinak új filmjében, a Hollywood aranykorában játszódó Ave, Cézárban egy nagy filmstúdió mindenese (Josh Brolin) próbál a rejtélyesen eltűnt színész (George Clooney) nyomára akadni olyan sztárok kíséretében, mint Scarlett Johansson, Ralph Fiennes, Tilda Swinton és Channing Tatum. A berlini seregszemlére rajtuk kívül meghívást kapott a 2014-ben Symphony No. 42 című animációjáért nominált Bucsi Réka-féle Love is, valamint Thomas Vinterberg, Michael Moore és John Michael McDonagh új filmjei is részt vesznek a fesztiválon. Bár a teljes programot még nem ismerjük, de az eddig bejelentett címek alapján erős a felhozatal, kiválasztottuk a szerintünk kihagyhatatlan alkotásokat.

A kommuna

A brit színészekkel fémjelzett regényadaptációs kitérő után a Berlinale versenyprogramjában mutatkozik be Thomas Vinterberg ismét dán színekben készült és a ’70-es években játszódó filmje A kommuna, ami a vágyak és tolerancia összecsapásáról szól egy kis közösségben, várhatóan tavasszal érkezik a magyar mozikba. Ugyanebben a kategóriában szerepel majd Mia Hansen-Løve és Vincent Perez új rendezése is. A Things to Come főszereplője az Isabelle Huppert által alakított kétgyerekes filozófia tanárnő, aki próbál egyensúlyt teremteni hivatása és magánélete között, az Alone in Berlin történetének magját pedig egy fiukat a csatamezőn elvesztő pár utáni náci hajtóvadászat adja. Dokumentumfilm fronton eddig a legérdekesebbnek az Alex Gibney-féle Zero Days ígérkezik, amiben a WikiLeaks botrányról és a nálunk is bemutatott szcientológiai egyházról korábban egyaránt forgató rendező most az internetes bűnözés témakörét járja körül. Ugyanitt vetítik Michael Moore új doksiját is, a Where to Invade Nextet.

berlinale1 600
Bucsi Réka új filmje, a Love

A Berlinale Shorts szekció 21 ország versenyzőinek 25 alkotásából álló rövidfilmes felhozatala ebben az évben a „megérkezés” és az arra irányuló vágy tematikájára épül. A kategória (és mindeddig a fesztivál) egyetlen magyar résztvevője Bucsi Réka, aki a számos díjat elnyert és két éve szintén Berlinben bemutatkozó Symphony No. 42 után Love című szürreális szerelmi történetével tér vissza. Mellette szerepel még a 2014-ben a legjobb rövidfilmnek járó Arany Medvét elnyerő páros, Jonathan Vinel és Caroline Poggi is, akik pornográf archív képeket és a számítógépes esztétikát vegyítenek az Our Legacyban, új megvilágításba helyezve az apa-fiú kapcsolatot. Egy másik elismert duó, a kísérleti filmekben utazó Matthias Müller és Christoph Girardet ezúttal az európai és amerikai filmek elbeszélésmódján keresztül elemzik az egyéniség keresést personne című kisfilmjükben.

berlinale2 600
Meggie's Plan

A művészi szárnypróbálgatásoknak helyt adó Panoráma kategória nyitófilmjei az Ezüst Medve-díjas Daniel Burman The Tenth Man című alkotása és John Michael McDonagh-tól a War on Everyone. Az argentin rendező előző filmjeihez hasonlóan a Buenos Aires-i zsidónegyedbe beszéli el egy apa és fia drámáját: a szülővárosába visszatérő gyerek a család rászoruló embereket segítő alapítványának működtetésébe száll be, ám a közösség számára fontos apa a saját fia számára mégsem képes megfelelő támogatást biztosítani. Burman szerint filmje a szülőknek való megbocsátásról szól, és arról, hogy a szívünkre vagy az eszünkre hallgassunk, mikor segítő jobbot nyújtunk. McDonagh, A guardista és a Kálvária rendezője egy rendőrsztorival érkezik a fesztiválra, amiben a két korrupt mexikói zsaru minden útjukba akadó bűnöző megzsarolásán és lecsukásán mesterkedik mindaddig, amíg egy náluk nagyobb kutyába nem botlanak. A humorosnak ígérkező filmben Alexander Skarsgård és Michael Peña is szerepet kap, reméljük a hazai forgalmazásba is eljut majd. A szekcióból még Rebecca Miller filmje, a Maggie's Plan ígérkezik érdekesnek, amiben egy egyedülálló nő (Greta Gerwig) gyerekvállalás mellett dönt, amikor váratlanul beleszeret egy nős férfiba (Ethan Hawke) és tönkreteszi a házasságát (a feleséget Julianne Moore alakítja). 

Hotel Dallas

A Panorámában szerepel még a romániai Hotel Dallas, ami a TV sorozat társadalomra gyakorolt hatásait vizsgálja, és Patrick Duffyval szórakoztató utazásra invitál a rendezőnő, Livia Ungur hazájában. Az Uncle Howard a rendező Aaron Brookner 34 évesen AIDS következtében elhunyt nagybátyjának állít emléket, miközben a ’70-es és ’80-as évek kulturális forradalmát dokumentáló archívokkal egy korhangulatot is megidéz például Madonna és Jim Jarmusch tolmácsolásában.

Az innovatív, formabontó és kísérleti filmalkotásokat felvonultató Berlinale Fórumban pedig nem más mutatkozik be, mint Fliegauf Bence legújabb nagyjátékfilmje, a Liliom ösvény! A film története során „anya és fia, lázasan vetik bele magukat a mesékkel és titkokkal teli mindennapokba. Az anya meséről mesére avatja be fiát a múltba. Az emlékek kísértik őket, de nem hátrálnak. Szembenéznek a démonokkal, és meglovagolják őket…”

A fesztiválszervezők egy retrospektív válogatással is készülnek a világ egyetlen hivatalos, „A” kategóriás fesztiválon osztott LMBTQ filmdíja, a Teddy-díj évfordulójára. A díjat 1987 óta osztják ki a Berlinben bemutatkozó és queer kultúrát tárgyaló filmeknek, a legfontosabb alkotásokat összegyűjtő válogatásban többek között Chantal Akerman két filmje is helyet kapott.