A Himalájában fekvő Bhután Boldogság Kutatóközpontja öt évente útjára bocsátja piros kaftános ügynökeit, hogy a hegyi utakon vándorolva, közvélemény kutatással kiderítsék, mennyire engedett az ország népe. A 700 000 főt számláló alkotmányos monarchia ugyanis nem GDP-ben méri a nemzeti összértéket, hanem GNH-ban, azaz bruttó nemzeti boldogságban.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai Amber Gurung felmérő útját követi házról házra, ahol nem csak statisztikát gyűjt, de az édesanyjával élő negyvenéves férfi saját álmát is be szeretné teljesíteni: megtalálni a szerelmet.

Az előző filmünk forgatása közben figyeltünk fel az ügynökökre, akik házról-házra látogatják a helyieket és egy négy órás kérdőív segítségével próbálják felmérni a boldogságszintjüket. Maga az elképzelés, hogy a kormányt érdekli az emberek személyes és közösségi boldogsága és mindezt matematikai képletekkel próbálják kiszámolni, nagyon inspiráló kiindulás volt a számunkra” – mesélte a filmről Zurbó egy Puskinban tartott beszélgetésen, amin mi is ott jártunk.

Kattints ide a filmrészletért! 

A projektet a Points North Fellowship 2022, a True False Rough Cut Retreat 2023 és a Dok.Incubator 2023 program keretében fejlesztették, és ma mutatják a be a Sundance Filmfesztivál Park Cityben található Egyptian Theatre nevű helyszínén. A fesztivál így méltatja a filmet: „Miközben Amber társadalmi egyenlőtlenségekkel és személyes akadályokkal küzd, továbbá a szerelmet keresi, a történet gyönyörűen megvalósított emlékeztetővé válik, és felhívja a figyelmünket arra, hogy vegyük észre a kapott áldásokat."

A boldogság ügynöke Magyarországon tavasszal lesz látható a Mozinet forgalmazásában.