255 alkotás felvonultatásával, Guillermo del Toro, Susan Sarandon, William Friedkin, Dario Argento, Udo Kier, Johnnie To és Mundruczó Kornél részvételével az 50. születésnapját ünnepelte az elmúlt héten a fantasztikus filmek legnagyobb fesztiválja a katalóniai Sitges-ben. A nagy presztízsű filmünnep Mundruczót rendezői munkássága elismeréseként a „Time Machine” díjával tüntette ki péntek este, majd szombaton bejelentették, hogy a versenyprogramban szereplő Jupiter holdjá-ért a magyar rendező veheti át a fesztivál fődíját és a legjobb effektekért járó trófeát is. Mundruczó a díjakat személyesen veszi át szombat este Sitges-ben, az eseményről a Filmhu is helyszíni beszámolval jelentkezik hamarosan.

Fotó: InterCom

Világszerte kiemelkedő sikerrel szerepel a nemzetközi filmversenyeken Mundruczó Kornél Jupiter holdja című alkotása, melyet a májusi cannes-i filmfesztiválon tartott világpremiert követően 45 országban vásároltak meg a helyi forgalmazók. A Jupiter holdjá-t Norvégia elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján, Haugesundban a nemzetközi zsűri az Ökumenikus Filmdíjjal tüntette ki, indoklásuk szerint „eredeti, ambiciózus és egzisztencialista alkotás” született. A szakmai ítészek mellett a diákzsűri is a magyar filmet díjazta Haugesundban. 

Fotó: InterCom

A párizsi Forum des Images-ban immár 23. alkalommal megrendezett L’Etrange filmfesztivál a fődíjával jutalmazta Mundruczó alkotását szeptember közepén. A belgiumi Ostende filmfesztiválján Mundruczó Kornél csillagot kapott, melyet korábban olyan világhírű alkotók kaptak, mint Charlotte Rampling, Mathias Shoenaerts és a Dardenne-fivérek. Ugyanezen a fesztiválon a Jupiter holdja operatőrét Rév Marcellt is díjazták. Mindemellett az operatőrök legnagyobb presztízsű nemzetközi fesztiválján, melyet idén 38. alkalommal rendeztek meg a macedóniai Bitolában, a szakma zsűri Rév Marcellt tüntette ki az Arany Kamera 300 fődíjjal, az indoklásban kiemelte az ifjú magyar operatőr „megdöbbentő vizuális energiáját és kitűnő kreativitását”. Grúziában a Batumiban megrendezett nemzetközi filmfesztiválon szeptember végén a Jupiter holdjá-ban nyújtott alakításáért Merab Ninidze nyerte a legjobb színész díját.

Forrás: Filmalap