Egy tikkasztó nyári délután a Balaton partján. Gyerekek sikoltoznak, fújódik a matrac, elfogyott a hekk, szikkad a lángos. A balatoni habokból egyszer csak váratlan vendégek bukkannak fel és oroszul kezdenek beszélni, akarnak valamit. Csáki László a Vendégszeretet forgatókönyvét Fehér Béla (KossuthkifliTengeralattjáró Révfülöpön című novellája alapján készítette. A kötetet Örkény István emlékének ajánlotta, amiben mind stílusában, mind hosszában a szerző egyperceseit idézi meg. 

A Vendégszeretet a 2018-as Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon mutatkozott be először, hivatalos szinopszisában ennyi áll: Élesztő, liszt, tej, kefír, só.

Csáki László idén áprilisban az Inkubátor program egyik nyerteseként zöld utat kapott első nagyjátékfilmje, a Kék Pelikan című animációs dokumentumfilm elkészítésére, tegnap pedig az újonnan alakult Filmalap döntőbizottságtól kapott gyártási támogatást. Nem először ajánlunk tőle néznivalót: a Néhány szó című rövidfilmjében szintén Örkény István stílusának állított emléket, mellette Murakami Harukira is megemlékezett. A Kék Pelikán személyes vonatkozásáról és az eddigi animációs pályájáról is részletesen elbeszélgettünk vele a műhelyében tavaly ősszel, és a hamis vonatjegyekkel utazó olvasók toborzásában is részt vettünk.

A rendező egyéb munkáiról érdemes a hivatalos oldalát böngészni, ahol szokatlanul gazdag mennyiségben találhatóak kisfilmek, reklámok és más kreatív anyagok. 

Vendégszeretet / 7'

Rendező, forgatókönyvíró: Csáki László
Író: Fehér Béla
Operatőr: Vízkelety Márton
Vágó: Bacskai Brigitta
Zeneszerző: Tövisházi Ambrus
Hangmérnök: Zányi Tamás
Látvénytervező: Kővári Kata
Jelmez: Ferencz Zsófi
Producer: Kázmér Miklós, Hidvégi Zoltán (Umbrella)
Szereplők: Rátóti Zoltán, Bodoky Márk, Orosz Ákos