A luxusért meg kell szenvedni. Olyan meredek úton sétáltunk fel a Veszélyes lehet a fagyi budai forgatási helyszínére, hogy a biciklit is csak toltuk volna, ha azzal jövünk. A környék fölé magasodó modern ház tágas, medencével bővített erkélyéről elénk táruló panoráma aztán feledtette minden fáradtságunk. Keletről és nyugatról erdő öleli a luxuslakást, déli irányban pedig Dél-Buda terült el a szemünk előtt. Aki itt él, annak bejött az élet.

(fotó: Pozsonyi Janka)

Ez a ház egyértelműen felrajzolja az anyagi helyzetüket” - magyarázta nekünk Szilágyi Fanni az egyik főszereplő, Éva (Stork Natasa) és a férje (Szabó Máté) módos hátterét. Van azonban egy komoly bökkenő: „A felszín alapján Évának csodálatosan boldognak kellene lennie, és mégsem az. Azt érzi, hogy saját erejéből nem ért el semmit az életben, jól házasodott, és van egy sikeres férje és egy gyönyörű gyereke. Mégis egyre inkább érzi azt, hogy valami hiányzik.

Van egy másik Stork Natasa

Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmje egy ikerpár konfliktusos kapcsolatáról szól. A gyerekszobába vonultunk el, és ott mesélt nekünk a két nő eltérő jelleméről: „Adél lenézi Éva tétlenségét, kineveti puccos rongyrázásukat. Cserébe Éva egy zárkózott, elérhetetlen embernek gondolja a testvérét. Titokban azért irigyli a szabadságát, hogy képes elmenni Norvégiába, és itthagyni mindent egy munkalehetőség miatt. Adél radiológusként dolgozik, szerény fizetéséből egy belvárosi kétszobás lakásban él.

Szilágyi Fanni mesél a filmjéről

Mindketten meg vannak keseredve. Éva egy csődtömegnek érzi magát, és folyamatosan azzal van elfoglalva, hogy a felszínen mi látszik belőle. Adél pedig falakat emel maga köré, nehogy valami fájdalom érje. Egy férfi megjelenése zökkenti ki őket ebből a konstans rossz állapotból.

Még pedig egy darukezelő, akit Patkós Márton alakít. Miért pont ez a foglalkozása? “Megtetszett nekünk, hogy kis túlzással abból áll a munkája, hogy egész nap az égben ücsörög, nézi a felhőket és gondolkodik”.

Igazából négy van belőle

Stork Natasa alakítja Évát és Adélt. Ez már önmagában bonyolult meló színészi és technikai szempontból, de Fanniék tovább nehezítették a saját dolgukat: „Valójában négy nőt formál meg a filmben. Éva és Adél mellett azt is eljátssza, ahogy a két nő látja a másikat, és ilyenkor a másik testvér negatív tulajdonságai felerősödnek. Éva szemszögéből Adél bunkó, az Adél által látott szubjektív Éva pedig egy vihorászó őrült. Mindig azzal lehet majd jobban azonosulni, akinek a szemszögéből látjuk a történetet.

Szilágyi Fanni és Stork Natasa

Már a kéknyelvű Natasa láttán is inkább voltunk rajongók, mint a távolságtartásra ügyelő újságírók, de ezen ponton végleg beleszerettünk a Fagyiba. Imponált a film ambiciózussága, az, hogy a szerény inkubátoros költségvetés ellenére sem fogták vissza az alkotók a fantáziájukat. És hogy miért vállalkozott Fanni egy ennyire összetett munkára rögtön az első nagyjátékfilmjének a forgatásakor? „Mert nem vagyok normális” - jött a tömör válasz. „Életemben nem adtam magamnak ilyen nehéz feladatot, olyan mintha futni mennék, de előtte még eltörném a lábam, és úgy vágnék bele.

Beavatott minket az ikres forgatás technikai részleteibe: „Úgy csináljuk a közös jeleneteket, hogy elkezdjük Évával, megcsináljuk az összes totált, aztán az összes közelit, aztán a split screennek az Évás felét. Ezután Natasa elmegy átöltözni, visszatér Adélként, felvesszük vele az osztott képernyő másik felét, jönnek vele a közelik, és végül a totálok.”A split screenre is felkaptuk a fejünket, hiszen manapság ritkán nyúlnak ehhez a rendezők: „Egyszerű, de nagyszerű technika. A képnek egyszerre csak az egyik fele hasznos, amelyiken Natasa van. Külön vesszük fel a kép két felét, Natasát közben átváltoztatja egy másik emberré a fantasztikus smink-haj-ruha csapat” - magyarázta Fanni.

Tasnádi Zsófia és Szilágyi Fanni

Még egy elengedhetetlen szereplőjét emelte ki az ikres filmeknek: „Van egy csodálatos dublőrünk, Csikász Ági, aki Évát és Adélt is tudja helyettesíteni, mindkettőnek tudja a szövegét, folyamatosan segít Natasának, és együtt próbáltunk vele.” A felkészüléshez rengeteg ikrekről szóló alkotást megnézett, még a Lindsay Lohan főszereplésével készült Apád-anyád idejöjjön!-t sem hagyta ki. Tom Hardyt dupla szerepben felvonultató Legenda megnyugtatta őket: Szilágyi Gábor operatőr kikockázta, és látta, hogy bizony sokszor dublőr helyettesíti a két Hardy közül az egyiket, és arra jutottak, hogy ezt be lehet vállalni, a nézők elfogadják a csalást a film hevében.

Vállalja a giccset

Nevetve sírni” - foglalta össze Fanni milyen hatást szeretne elérni a Fagyival, ami szerinte egy felemelő történet lesz két egymástól elhidegült testvér egymásra találásáról. „Mindketten beletettük a lelkünket, aztán a Zsófi leírta. Ez most nagyon giccsesen hangzik, de vállalom a giccset. Ebben a filmben fel van vállalva, hogy például Éva egy szentimentális ember. Egy kicsit én is az vagyok, és egy kicsit Zsófi is az” - foglalta össze a közös munka menetét Lányi Zsófia íróval.

Fanni eddigi kisfilmjeiben szinte mindig volt valami mágikus, valami, amit nem lehet racionálisan megmagyarázni. A csatárnő bal lába életveszélyes című alkotásában például egyik reggel arra ébred Stork Natasa, hogy úgy tud focizni, mint Messi. A Fagyiban a két testvér kapcsolatát fogja áthatni egy nehezen megmagyarázható, kozmikus erő, ami vonzza őket egymáshoz.

Időmérő edzés a sminkszobában

Fannit elragadták a stábtagok, mi pedig beléptünk a sminkszobába, ahol szorgos kezek alakították át Natasát Évává. „Kőkemény időmérő edzések voltak a próbákon, percre pontos számokat tudnak mondani a lányok” - vázolta fel, mennyi időt emészt fel az átállás. „Általában negyven perc a szintidő, de a pontos szám sok mindentől függ, például attól, éppen hogyan viseli az adott karakter a haját. Általánosságban elmondható, hogy Évából Adélba tíz perccel gyorsabban lehet átváltozni, mint fordítva.” Ami még állandó eleme a szerepcserének, hogy mindig van valaki, aki az ajtóban áll, és kérdezgeti, hogy mennyi idő kell még, mert már kezdenének.

Az ablakra több A4-es lap van kiragasztva, messziről úgy néznek ki, mintha a Római Birodalom története lenne rajta vázlatosan végigvezetve évszámokkal, csatákkal, uralkodókkal. Valójában a négy szerep eljátszásához adnak fogódzkodót: „Ezzel a táblázattal éltem az elmúlt három hónapban, aztán kinyomtattam, elhoztam a forgatásra és felragasztottam a falra.” Hollywoodban az ilyen bonyolult és látványos színészi teljesítményeket előszeretettel jelölik Oscarra, alig várjuk, hogy lássuk, hogyan birkózik meg vele Natasa.

Ez egy mágikus történet, az ikerlét nagyon furcsa hasadtsága vonul benne végig, hogy aztán az ember a végén találkozzon önmagával, és képes legyen megbocsátani a tükörképének” - értelmezte a kedvünkért a Fagyit, amihez ő is sok referenciafilmet megnézett: „Az én XX. századom volt az, amelynél a leginkább rá tudtam érezni az ikrek közötti misztikus kapcsolatra.”

Az egyik testvér szemszögéből nézve a másikban mindig van valami ellenszenves és idegesítő” - tért át Éva és Adél eljátszására. „Színészként ez nehéz feladat, mivel az agyunk arra a folyamatos keresésre van strukturálva, hogy akit eljátszunk, az valamilyen módon, de szerethető legyen. Azért küzdök, hogy ezeket az idegesítő jellemvonásokat olyan szinten tartsam, hogy az ne legyen túl sok, ne ábrándítsam ki a nézőt. Vicces ez: mi, színészek úgy viselkedünk, mint az óvodások, azt akarjuk, hogy szeressenek.

Külsőleg is van pár komoly eltérés a két iker között: amíg Éva szexi ruhákban jár, szeplős és hullámos a haja, addig Adél nem használja a nőiességét, frufrut visel, sápadt és karikás szemű, mint aki neonfényben nevelkedett. Az arca markánsabb vonalú, amit azzal értek el, hogy vattával tömték ki Natasa száját. Az egyértelmű volt, hogy nagyon sok energiát fektettek az ikerpár megalkotásába, részletesen meséltek róluk, de végül elég volt egyetlen jól eltalált mondat Natasától, hogy pontosan el tudjuk őket képzelni: „Éva cica, Adél inkább kutya.

Napnyugta és búcsú

Fanni és Natasa is küzdött, hogy ne csússzon át közhelyekbe, miközben a Fagyi témájáról meséltek. Hasonlóan nehéz feladatnak bizonyult a színésznő által megformált négy karakter viszonyát szóban érthetően visszaadniuk. Miközben a szavakat keresték, azon járt az agyam, hogy ha értő kezek formálják a filmet, akkor az ikerlét misztikuma és a családtagjaink szélsőségesen szubjektív megítélése is sokkal egyszerűbben és erőteljesebben ábrázolható mozgóképen.

Szerencsénkre ebből már a forgatási napon kaptunk egy pici, de annál lenyűgözőbb ízelítőt. Natasát napnyugtakor a panorámaablak elé állították, amin a saját arcképe tükröződött. Éva bőrébe bújva állt ott perceken át, rezzenéstelen arccal nézett el a messzeségbe, és csak egyszer szólalt meg, érdeklődött, hogy a papucsa ugye nincsen benne a képben. Ebben a snittben tisztán és szépen benne van a belső hiány és a másik felünk utáni vágy. Vagyis egy olyan mélyen gomolygó érzés, amely sokunknak ismerős.

A stáb másnap hajnalig forgatott, mi azonban otthagytuk őket, azt éreztük, hogy eleget láttunk ahhoz, hogy őszinte lelkesedéssel várjuk a jövő évi bemutatót.

A Veszélyes lehet a fagyi nyári forgatási etapja véget ért, amelyet egy októberi, nyolc napos forgatás fog követni. A film operatőre Szilágyi Gábor, producerei Pataki Ági és Kenesei Edina.

A fényképeket Pozsonyi Janka késztette.