Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

Vezess helyettem

Hol és mikor? Cinego és június 1.

 

A Vezess helyettem viszonylag hosszú játékidejében minden másodpercnek megvan a helye. Hamagucsi Rjuszuke elmélyülésre ösztönző, egyenletes sebességű képeit mintha zsinóron húznák, a szereplők folyton változó viszonyai által kirajzolt pszichológiai hálózatot élvezet tanulmányozni. A japán rendező nagyszabású drámáját négy kategóriában jelölték Oscara, és végül a legjobb nemzetközi filmnek járó aranyszobrot kapta meg. Murakami Haruki novelláin alapuló műnek egy színész-rendező a főhőse, aki egy Csehov-darabot próbál színpadra állítani, miközben felesége halálát két év múltán sem képes feldolgozni.

 

Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban

Hol és mikor? HBO Max és június 3.

 

Radu Jude a kortárs román film egyik kiemelkedő rendezője. A tavalyi Berlinalén Arany Medvét nyert filmjének főszereplője Emi, egy középiskolai tanárnő, akinek a karrierje és hírneve veszélybe kerül, miután a férjével készített szexvideójuk kiszivárog. A film három fejezetre bontva reflektál szatirikusan az elmúlt évek legfontosabb társadalmi jelenségeire: a járvány okozta félelemre és frusztrációra, Kelet-Európa feszült politikai helyzetére, a ‘cancel culture’ térnyerésére és a közösségi média romboló hatására. A film sajnos cenzúrázott változatban került fel az HBO Maxra.

 

Baráti beszélgetések

Hol és mikor? HBO Max és június 3.A Normális emberek elsöprő sikere után csak idő kérdése volt, hogy Sally Rooney első regényét, a Baráti beszélgetéseket is sorozattá adaptálják. Rooney ebben a könyvében is a barátság, a szerelem és az identitáskeresés témájában merült el, és a különböző társadalmi státuszok okozta feszültségeket vizsgálta. A Baráti beszélgetések egy szerelmi négyszög – a zárkózott Frances, legjobb barátnője Bobbi, a lehengerlő Melissa és férje, Nick kapcsolatának története. Az írónő különleges tehetséggel mutatja be az érzelmileg megrekedt értelmiségi fiatalok lelki világát. A Normális emberek az utóbbi évek egyik legjobban sikerült regény adaptációja volt, bízunk benne, hogy a Baráti beszélgetések is hasonlóan méltó feldolgozást kap.

 

Irma Vep

Hol és mikor? HBO MAX és június 6.A kilencvenes évek egyik legfontosabb filmjét Olivier Assayas sorozat formájában gondolja újra: az eredetiben egy francia stáb Louis Feuillade Vámpírok című sorozatának a remake-jét készíti egy Hong Kong-i színésznővel. Kultúrák és szerepek közötti átjárásokon és különbségeken keresztül mutatva meg, hogy milyen volt a kilencvenes években forgatni Európában. Most tehát a remake remake-je készül, melyben az ikonikus, fekete ruha ugyanolyan fenyegetően feszül az Irma Vepet alakító színésznőre, ezúttal azonban nem a rejtélyes Maggie Cheung, hanem a nála sokkal közvetlenebb Alicia Vikander bújik bele.

 

Hustle

Hol és mikor? Netflix és június 8.

 

Adam Sandler filmjeit két, egymástól élesen elkülönülő csoportra szokás osztani. Bár a közhiedelemmel ellentétben több meglepően jó vígjátéka is van, a sajnálatosan ritka drámai szerepeibe (Kótyagos szerelem, Uncut Gems) kapaszkodnak azok, akik a színész tehetsége mellett érvelnek. Ebbe az utóbbi csoportba tartozik a Hustle is, amelyben egy kiégett, az egyik NBA-csapatnak dolgozó játékos felderítőt alakít. Az új főnöke végletesen kihasználja őt, egy terhelt múltú spanyol srác felkarolásával próbálja elérni régi álmát, hogy edző lehessen. A komoly Sandlerre mindig érdemes odafigyelni, és az előzetes egy izzasztó sportdrámával kecsegtet.


Fagyöngyök

Hol és mikor? Filmio és június 9.Nóra egyedülálló anya, éppen harmadik gyermekével terhes. Anyjával és nagyanyjával közösen, női közösségben nevelik a kicsiket, amikor bekerül a családba Jenő, aki egy decens élet ígéretét jelenti Nóra számára. Ember Judit a dokumentumfilm és a fikció határán mozog, a jeleneteket a szereplők élete alapján írta, ők pedig eljátsszák azokat saját közegükben. A rendező már korábban elköteleződött Nóra sorsa mellett, előző filmjében, a Tantörténetben a lány öngyilkossági kísérleteit járja körül.

 

Fal

Hol és mikor? HBO Max és június 11.

Szabó Simon nemcsak az egyik legfoglalkoztatottabb magyar színész, hanem rendező is. Fal című kisfilmjét 2013-ban mutatták be, főhőse Laci, egy 16 év körüli cigány srác, aki alkalmi munkákból él. Iskolázatlan, munkát is nehezen talál, ezért mindent elvállal, ami az útjába akad. Egy nap kőműves munkára hívják, egy falon kell dolgoznia többedmagával. Ám a társai magára hagyják, ekkor pedig Laci először néz be a fal mögé, amit pedig ott lát az átértelmezi az életét. A rövidfilmet egy Index-cikk inspirálta, anno még moziban is vetítették a Viktória, a zürichi expressz kísérőfilmjeként, nem mellesleg Európai Filmdíjra is jelölve volt.


Toxikoma

Hol és mikor? Netflix és június 15.

 

Heroinelvonóra jelentkező, egomániás színészt és egy öntörvényű pszichiátert állít ütközőpályára Herendi Gábor karcos drogdrámája, ami szakít a rendező eddigi sikerfilmjeinek könnyed stílusával. A film Szabó Győző tíz évet felölelő, önéletrajzi regény formájában kiadott drogvallomásainak egyetlen szakaszára, a rehab időszakára koncentrál. Az elvonóra jelentkező színész szerepében a csúcsformában lévő Molnár Áron látható, az őt kikurálni igyekvő Csernus dokit pedig a tavalyi év legjobb férfi alakítását hozó Bányai Kelemen Barna adja.

Az ajánlót Babos Anna, Herczeg Zsófi, Horváth Bálint, Pozsonyi Janka és Varga Dénes állította össze.