Eredetileg informatikai iskolában végeztél. Mi vonzott az animációs pálya felé?

Régebben webes reklámcégeknél dolgoztam grafikusként és a munkám során megismerkedtem az Adobe Flash (azóta Adobe Animate) programmal. Mivel gyerekkorom óta rajzolok különféle rajzfilmek által inspirált figurákat, így szabadidőmben jó mókának tűnt vektorosan megrajzolni és beanimálni őket (korai flashes próbálkozásaim egy része még megtalálható az albinoblacksheep.com oldalon). Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy az egyik haverom pont a MOME animációs szakán volt hallgató és tetszettek neki a rajzaim, így berántott a készülő vizsgamunkájukba egy kis hátterezésre. Ez volt a Patrick és Theo. Akkoriban jöttem rá, hogy ezt a típusú munkát szívesebben csinálnám, mint amiért a munkahelyemen a fizetést kapom.

Honnan jött az ötlet, hogy egy vérallergiás gyerekvámpírról készíts sorozatot, aki még feltaláló is?

Önmagában egy hétköznapi vámpírgyerekről sorozatot készíteni még nem tűnt túl eredeti elgondolásnak, úgyhogy kicsit fel akartam dobni a karaktert ezzel a vérallergia-dologgal. Ebből jött aztán az ötlet, hogy a vér megvonás miatt ne is legyenek vámpírképességei, és ezek hiányát pótolja mindenféle barkács szerkezettel, amolyan vámpírba oltott Dexter módjára.

Kelen Bálint

A Draco stílusában és humorban is meglehetősen eltér a magyar animációs hagyományoktól, de a kortársak között sem tudok hasonlót. Nálam mégis jóleső nosztalgiát vált ki, mert a saját gyerekkorom, a 90-es évek Cartoon Networkos, Nickelodeonos élményeit idézte fel. Te is ilyeneken nőttél fel?

Persze és örülök, hogy te is ezekre a rajzfilmekre asszociálsz. Szeretnék olyan rajzfilmeket készíteni, amilyeneket én is szívesen néztem volna gyerekként.

Milyen konkrét sorozatok, alkotók voltak rád a legnagyobb hatással?

Genndy Tartakovsky rajzfilmjei eléggé meghatározóak voltak, amikor az első karakter és látványterveket készítettem, de korai Chuck Jones rajzfilmektől kezdve a Ren és Stimpyn át A Fosterék házáig nagyon sok helyről inspirálódttam. Az első epizód olyan is lett kicsit, mint egy főhajtás az összes rajzfilm előtt, ami hatással volt rá.

A szörnysuliban előfordul az összes ikonikus rém, a vámpíroktól a múmián keresztül a farkasemberig. Neked melyik a kedvenc mozis szörnyed?

Az 1935-ös Frankenstein menyasszonyából a címszereplő. Nagyszerű mind a két és fél perc, amit a vásznon eltölt. Róla mintáztam Viktória karakterét.

Figuratervek az első epizódhoz

A klasszikus, Universal-féle horrorfilmeket, vagy a Tim Burton-féle, játékosabb, halloweenesebb hangulatot kedveled jobban?

Az Universal és a Hammer-filmeket is nagyon bírom. Tim Burtontől pedig az Ed Wood a kedvenc filmem, aminek a látványvilága szerintem nagyban inspirálódik ezekből a klasszikusokból.

A Dracónál szempont volt, hogy esetleg nemzetközi piacon is működni tudjon a sorozat?

Igen, sőt, próbálunk minden egyes epizódot úgy kitalálni, hogy önmagában, rövidfilmként is működjön és ne kelljen hozzá ismerni az előzményeket.

Milyen nézői reakciókat kaptatok az eddigi epizódokra?

A pandémia miatt a második rész fesztiváloztatása kicsit csúszik, de az elsőre sok pozitív visszajelzés érkezett. Nagyon hálásak vagyunk, amiért számos fesztivál versenyprogramjába beválogatták és nyert is több díjat, amikből külön kiemelném a két gyerekzsűri-díjat (a Primanimán Csermák Tibor-díjjal, a Brassóban megrendezett Dracula fesztiválon pedig Little Dracula-díjjal jutalmazta a gyerekzsűri). Ez azért is nagy öröm számunkra, mert elsősorban gyerekek a célközönség, úgyhogy ha ők élvezik, akkor minden szuper. Legközelebb a 15. KAFF európai versenyprogramjában, tv-sorozat kategóriában fog versenyezni az epizód. 

Az első rész: Draco, Draco, a borzasztó és förtelmes barátainak rémületes kalandjai

Kik a legfőbb alkotótársaid a sorozatban?

Hermán Árpi és Kolozsi Laci már a kezdetektől részt vesznek az írásban, de az első rész kitalálásában Varga Csilla is sokat segített, a második-harmadik rész ötleteihez pedig Nagy Marci és Baktay Gyuri is nagyban hozzájárultak.

Hogyan áll össze egy-egy epizód forgatókönyve, ha többen is dolgoztok rajta? Van egyvalaki, aki kitalálja a sztori alapját, más mondjuk csak a gegeket?

Általában kitalálok egy rövid szinopszist, szétküldöm a többieknek és külön-külön mindenki hozzáteszi a maga ötleteit, gegjeit, majd összeülünk egy kocsmában és ahogy a sörök fogynak, úgy jönnek a jobbnál jobb ötletek. Végül néha annyi ötlet gyűlik össze, hogy utána napokig kell válogatnom, hogy mi az, ami megvalósítható belőle.

Szörnyekről szóló mese lévén mennyire kell egyensulyozni a humorral? Voltak olyan poénok, amiket már túl erősnek éreztetek a fiatal közönség számára, és végül kimaradtak?

Igen, főleg az első résznél kellett megtalálni az egyensúlyt. Az első animatik vázlatom még úgy indult, hogy Dracóékat egy fához csapják, végigkergetik az erdőn, majd ledobják egy szikláról. Mandragóra feje is legalább kétszer felrobbant a rajzfilm során és Viktorék steak helyett egy WC-kagylót dobtak Jacques fejére a folyosós jelenetben. Szóval volt még min finomítani.

Figuratervek A hajszárító akció című részhez

A második, A hajszárító akció című részben már többet is megmutattok Draco világából a szörnysulin túl. Lehet majd számítani visszatérő elemekre innen vagy inkább utalás szinten jelenik meg a mondjuk a Szörnymikulás?

Bár a kiindulópont mindig a szörnysuli, Dracóék minden részben más-más helyszínen fognak kalandozni. A Szörnymikulásban szerintem még van potenciál, úgyhogy szívesen visszahoznám egy karácsonyi epizód erejéig.

Miről fog szólni a következő rész?

A Dr. Acula című részben Dracóék ezúttal elhagyják Rém Megyét és egy párhuzamos dimenzióban, Gép Megyében nyomoznak Viktor eltűnt húga után. Gép Megye egy űr-noiros fekete-fehér világ, tele robotokkal...azt hiszem ez lesz az eddigi legrendhagyóbb epizód.

Hol tartotok a munkában vele?

Hamarosan befejezzük az animáció gyártását és kezdődhet az utómunka. Eredetileg december volt a határidő, de mivel szokatlanul gyorsan halad a gyártás, elképzelhető, hogy nyár végére be tudjuk fejezni a teljes rajzfilmet.

Térkép A hajszárító akció című részből

Hol lesz majd látható?

Az eddigi epizódokhoz hasonlóan az új rész is tévés sugárzásra készül a Nemzeti Filmintézet támogatásával (itt szeretnék külön köszönetet mondani Kerek Bélának, aki nélkül bele sem kezdtünk volna a projektbe). A későbbiekben pedig szeretnénk ezt is minél több helyen fesztiváloztatni.

Hány részre terveztek, milyen ötleteitek vannak, amiket még meg akartok csinálni?

Még nem tudom, hogy pontosan hány részre lehet számítani, de van egy teljes sorozatra elegendő ötletünk. Nagyon szeretnék összehozni például egy sárkányos-lovagos fantasy epizódot és egy, az 1966-os Fantasztikus utazás (Fantastic Voyage) című film által inspirált részt, ahol Dracóék miniatürré zsugorodva repkednek Kazimir, a farkasember agyában.

Címlapkép: Draco, a borzasztó 2. rész: A Hajszárító Akció