A tüntetőkkel szolidarító rövidfilm ötletét a Lodz Filmművészeti Egyetem animációs hallgatóinak munkája adta. Huszonhárom magyar animációs rendező a Solidarity With Polish Women című munkájukban egy-egy rajzzal reflektálnak az elmúlt hetek eseményeire, a bennük felgyülemlett haragra és félelemre. A lengyel kormány szigorított abortusztörvénye óriási felháborodást okozott nemzetközi szinten is, és bár az indítvány elfogadását a napokban későbbre halasztották, kisebb tüntetések a járvány ellenére is folytatódnak.

A Lodz hallgatóinak kisfilmje itt látható, alább pedig a magyar csapat rövidfilmje. "A lengyel helyzet, bár konkrétan nincs hatással az országunkra, sokkos állapotot okozott bennünk is, és rájöttünk, milyen könnyedén fordulhat el minden a rossz irányba. Ezzel a munkánkkal a bennünk lévő, jövővel kapcsolatos félelmeinkre akartunk reflektálni, és szolidaritásunkat kifejezni a lengyel nők felé. Hiszünk benne, hogy együtt képesek vagyunk változtatni, és változtatásra ösztönözni." – olvasható a videó leírásában.

 

Vágó: Mészáros Bori

Zene: Szűcs Bertalan

Animátorok: Ábrányi Luca, Balogh Fábián, Darabos Évi, Debreczeni Zoltán, Debreczeni Zsuzsanna, Dudok Edit, Eckensberger Lilian, Gáti Ráhel, Gyulai Panni, Hohner Alexandra, Hollós Kata, Kádár Melinda, Mészáros Bori, Nagy Ádám Ferenc, Pálos Emma, Pataki Szandra, Pethő Zsófia, Sárdi Katalin, Somogyi Sára, Szakály Réka Anna, Szénásy Zsófi, Szremkó Bettina, Veress Nikoletta