Zsolt, a középkorú kirakatrendező elszökik menyasszonya és az aznap délután esedékes esküvő elől. Történetesen a menyasszony barátnőjénél, Anninál talál menedéket, aki éppen az orvosi felvételijére készül. Zsolt problémája, hogy nem meri vállalni a házassággal járó elköteleződést, amíg a magányos Anni legnagyobb vágya, hogy végre egy férfi legyen az életében. Meghitt beszélgetésük hirtelen félbeszakad, amikor beállít Klári, a menyasszony. A tűzről pattant Klári csak barátnőjét szerette volna elvinni az esküvőre, de legnagyobb meglepetésére a vőlegényt is ott találja a lány lakásán. Kínos háromszög alakul ki a három nagyon eltérő személyiség között, ami rengeteg izgalmas szituációhoz vezet.


Kovásznai György rendhagyó animációs filmje korát megelőző remekmű: 1980-ban mutatták be, ám a hazai nézőközönség még nem volt felkészülve egy egészestés, felnőtteknek szóló és eklektikus képi világgal bíró rajzfilmre. A különleges alkotás gyorsan el is tűnt a mozikból, de a következő évtizedekben mégis egyre több elkötelezett rajongót gyűjtött maga köré képzőművészeti, animációs és filmes körökben egyaránt. Nem véletlenül, hiszen Kovásznai számos művészeti ágban alkotott (az irodalomtól a festészetig), ez pedig a Habfürdő stíluskavalkádán is jól tetten érhető: a pszichedelikus látványorgia kivalló lehetőséget nyújtott a rendező számára, hogy bátran kísérletezzen az animációs technikákkal, és ennek megfelelően a történet is kötetlenül szárnyal a cirka 70 perces játékidő alatt.


Mivel a rendező előszeretettel használta korának slágereit alkotásaiban, nincs ez másként a Habfürdő esetében sem, melyben ráadásul központi szerepet játszik a zene. Megkomponálásához a rendező Másik János zeneszerzőt, az Európai Kiadó és a Trabant együttes egykori tagját kérte fel, a főszereplőknek pedig Antalffy Albert operaénekes, valamit Papp Anna és Dobos Kata jazzénekesnők kölcsönzik énekhangjukat.

Habfürdő, 72 perc / 1980

rendező: Kovásznai György
forgatókönyvíró: Kovásznai György
operatőr: Losonczy Árpád
zeneszerző: Másik János
szereplők: Antalffy Albert, Bontovics Katalin, Dobos Katalin, Lorán Lenke, Venczel Vera

Részletek a vetítésről a Facebook eseménynél találhatóak, a további vetítésekről pedig itt írtunk korábban.

A Filmhu filmklub (Magyarok a háztetőn) az NKA támogatásával valósul meg.