Zsolt, a piperkőc kirakatrendező elszökik menyasszonya és az egyre közelgő esküvő elől. Történetesen a menyasszony barátnőjénél, Anninál talál menedéket, aki éppen az orvosi felvételijére készül. Zsolt azon dillemázik, hogy nem meri vállalni a házassággal járó elközelezetséget, közben a magányos Anni legnagyobb vágya, hogy végre egy férfi lépjen az életébe.  Az egyre meghittebbé váló hangulatnak csak az vet véget, hogy hirtelen beállít az ara is, aki még nem is tudja, hogy faképnél hagyták. 

A rámenős Klári csak barátnőjét szerette volna magával fuvarozni az esküvőre, de legnagyobb meglepetésére a vőlegényt is ott találja a lány lakásán. Furcsa háromszög alakul így ki a három nagyon eltérő személyiség között, amit rengeteg betétdal színesít. 

Kovásznai György rendhagyó animációs filmje korát megelőző remekmű: 1980-ban mutatták be, ám a hazai nézőközönség még nem volt felkészülve egy egészestés, felnőtteknek szóló és eklektikus képi világgal bíró rajzfilmre. A különleges alkotás gyorsan el is tűnt a mozikból, de a következő évtizedekben mégis egyre több elkötelezett rajongót gyűjtött maga köré képzőművészeti, animációs és filmes körökben egyaránt.

Nem véletlenül, hiszen Kovásznai számos művészeti ágban alkotott (az irodalomtól a festészetig), ez pedig a Habfürdő vad stíluskavalkádján is jól tetten érhető: a pszichedelikus látványorgia kivalló lehetőséget nyújtott a rendező számára, hogy bátran kísérletezzen az animációs technikákkal, és ennek megfelelően a történet is kötetlenül szárnyal a cirka 70 perces játékidő alatt.

Mivel a rendező előszeretettel használta korának slágereit alkotásaiban, nincs ez másként a Habfürdő esetében sem, melyben ráadásul központi szerepet játszik a zene. Megkomponálásához a rendező Másik János zeneszerzőt, az Európai Kiadó és a Trabant együttes egykori tagját kérte fel, a főszereplőknek pedig Antalffy Albert operaénekes, valamit Papp Anna és Dobos Kata jazzénekesnők kölcsönzik énekhangjukat.

Habfürdő, 72 perc / 1980

rendező: Kovásznai György forgatókönyvíró: Kovásznai György operatőr: Losonczy Árpád zeneszerző: Másik János szereplők: Antalffy Albert, Bontovics Katalin, Dobos Katalin, Lorán Lenke, Venczel Vera

Időpont: 2018.09.06. / 19:00 / Budapest Rooftop Cinema (Corvin Plaza, Futó utca 37., Budapest, 1083)

Jegyek: Itt