Jani történetét meséli el Csuja László dokumentumfilmje, amelyben fontos szerepet kaptak a fronton, mobiltelefonnal felvett videók. Az előzetesben két helyszín között ugrálunk, látjuk az otthon maradt anyát és a háború sivár képeit. A nagy távolságot telefonbeszélgetésekkel próbálják áthidalni. Már ez a másfél perc is megrázó élmény volt, hallgatni az anyai érintésre vágyó katonát, kíváncsian várjuk a teljes filmet.

„Három napot eltöltöttünk a fronton az egyik producerrel, Horváth Szabó Ágnessel és Nagy Zágon operatőrrel, de nem forgattunk ekkor olyan felvételeket, amelyek bekerültek a filmbe” - mesélte el a Filmhunak Csuja László. „Nem volt könnyű bejutni, sokféle szabálynak kell eleget tenni. A háborús zónában a kocsiba beül melléd egy ügynök és minden mozdulatodat figyeli. Cigit akartunk neki adni ajándékba, ott az a szokás, de ő inkább két kiló csokoládét kért.”

A Kilenc hónap háború magyar-katari koprodukcióban készült el. A különös társulás úgy jött létre, hogy ez az első hazai film, amely elnyerte a Doha Film Institute díját, amelyet utómunkára lehet költeni. A film világpremiere augusztus 14-én lesz a szarajevói filmfesztiválon, ahol a versenyprogramban kapott helyet, így aztán esélyes a Szarajevó Szíve elnevezésű díjakra.

Anya és fia - képkocka a Kilenc hónap háború című filmből (forrás: Csuja László)

Csuja László rendező sűrű hetek elé néz, a bosnyák kirándulás után, az első nagyjátékfilmje hazai bemutatóját kell igazgatnia, a Karlovy Vary-ban az East of the West programban a zsűri díját elnyert Virágvölgy augusztus 31-én debütál itthon. A Kilenc hónap háború-t előreláthatólag télen mutatják be Magyarországon.