Az Inkubátor program keretein belül készült Virágvölgy a volt keleti blokk országainak fiatal filmeseit tömörítő East of the West szekciójában versenyezhetett az 53. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon. A sajátos főszereplőket felvonultató, elvarázsolt road movie-t helyszíni kritikánkban mi is elismerő szavakkal méltattuk, a zsűri pedig a szekció 10.000 dollárral járó különdíját ítélte oda Csuja László bemutatkozó nagyjátékfilmjének. Az első és második filmeket felvonultató „East of the West” (A Nyugat Keletje) elnevezésű rangos versenyprogramban volt a Virágvölgy világpremierje az elmúlt héten Karlovy Varyban. Külföldi kritikusok, többek között a Variety és a Screen International szerzői méltatták a film frissességet, lendületét, a rendezést és a szereplőgárdát.

A Virágvölgy alkotói a film premierjén Karlovy Varyban (fotó: Filmalap)

Csuja László 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az elmúlt években rövidfilmekkel hívta fel magára a figyelmet. Foszfor című alkotásával – mely a Virágvölgy előképének tekinthető – jelentős nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt. Első nagyjátékfimje Enyedi Ildikó mentorálásával készült. Főszereplői Berényi Bianka és Réti László. A forgatókönyvet Csuja László és Nagy V. Gergő közösen jegyzi, az operatőr Vass Gergely volt. A film Muhi András és Ferenczy Gábor producerek vezetésével a FocusFox gyártásában, a Filmalap Inkubátor programjában készült. A Virágvölgyet nyár végén az Elf Pictures mutatja be itthon.

Virágvölgyben jártunk: Beszámoló a forgatásról

Egy tikkasztó nyári napon látogattunk ki Csuja László első nagyjátékfilmje, a Virágvölgy című coming-of-age dráma forgatására, amely nagy részben egy Hűvösvölgy mellett lévő vadregényes tanyán, és a környező vidéken készült. Minket is erre a tájra irányított a GPS, és egy kisebb kitérő után meg is találtuk a helyszínt, ami már az első pillantásra méltó volt a film címéhez.

Forrás: Filmalap