Török Ferenc először rendezett színházban: a Radnóti Színház Apacsok című előadása egy család három generációjának történetén keresztül mutatja be az előző rendszer árulásokra, hazugságokra és hallgatásra épülő világát - mindezt egy különleges, indián közösségbe helyezve. (A darabot azóta is folyamatosan játssza a Radnóti Színház: előadások november 3-án, november 21-én, december 3-án.) A filmnek a várható szemlés bemutatóig ez lesz az egyetlen vetítése.

apacsok_01_500_3

Kovács Kriszta a színházi besúgásból, színházi megfigyelések témájából írta a doktoriját - vele közösen írta Bereményi Géza a Radnóti Színház számára az Apacsok-at, amelyet Török Ferenc állított színpadra Gauder Áron animációival és Zságer Balázs zenéjével. A színpadi változat nagyon filmszerű volt: a gyors váltásoknak és a vetített háttérnek köszönhetően, a tévéváltozat számára Stark Attiláék dekorálták ki a Corvintető stúdióként használt szobáit. "Az ügynökügy húsz éve napirenden lévő téma, különösen a filmes, színházi és irodalmi közegben, de filmen abszolút feldolgozatlan. Nagyon irigykedve néztük A mások életé-t például. Még mindig nem vagyunk túl rajta, új és új bizottságok jönnek, még holnapután is kiderül valakiről, hogy így vagy úgy meg amúgy....." - nyilatkozta Török Ferenc a filmhunak. Az biztos, hogy az Apacsok fontos állomása lesz a történelmi múltunk filmes feldolgozásának.

A történet:

A Kishortváth (25) élete első filmjének rendezésére készül, a forgatókönyvét a Kuratórium vizsgálja. A filmterv, nagyapja történetét meséli el, aki a 60-as évek elején az ’56 utáni passzív ellenállás egy különös formáját választotta. Társaival indián törzset alapítanak, mokaszint húznak, kivonultak a társadalomból. Ezt a játékot szigorú erkölcsök uralják, melyeket a törzs tagjai véresen komolyan vesznek. „Az indián nem adja a földjét, az indián ragaszkodik a szabadsághoz, a természettel és a környezetével organikus harmóniában él, sosem áruja el népét és társait.”Részletek az előadásból


A Duna-menti indiánok, azonban gyanúsak a megtorlás légkörében, amúgy is paranoiás hatalom számára: Furcsa fegyvereket birtokolnak, érthetetlen módon kommunikálnak egymással, és ami még ennél is fenyegetőbb, amerikai állampolgárokkal leveleznek, mitöbb találkoznak is. Kishorváth filmtervét a Kuratórium többsége elégedettséggel fogadja, van azonban valaki a bírálók között, aki családilag szintén érintett a történetben és azt egészen másként ismeri. Kishorváthot ez arra ösztönzi, hogy tovább nyomozzon.

E keretből elindulva egy különös történelmi utazásnak leszünk tanúi, melynek következtében egyre mélyebben hatolva, majd folyamatosan visszalépegetve az időben, ismerjük meg a Duna-menti indiánok törzsének működését és felszámolásának történetét.

apacsok_12
Még több kép a forgatásról

A vetítés ideje és helye: 2010. november 8, 20 óra, Odeon Lloyd (Hollán Ernő u. 7)

A jegyár: 800 forint

A vetítésre jegyet lehet foglalni az Audience Wanted oldalon - a várható nagy érdeklődésre való tekintettel minél előbb vásároljátok meg a jegyeteket!

A film után vendégünk Török Ferenc rendező és Bereményi Géza író - Géczy Dávid moderátor beszélget majd velük.

Korábbi cikkeink az Apacsokról

Interjú Török Ferenccel az Apacsok című filmjéről

Képek az Apacsok forgatásáról

Az Apacsok adatlapja a hmdb-n