A több tucat statisztát mozgató stáb a Városligetben forgat egy bisztró teraszán, mi pedig már messziről látjuk az HBO Magyarország kisbuszait. Két jelenet forgatásába nézünk bele ezen a helyszínen: az elsőben Anger Zsolt, Olasz Renátó és Mészáros Árpád Zsolt ülnek egy asztalnál, esznek és beszélgetnek, majd az utóbbi otthagyja az előbbi kettőt (az egyik kamera a távozót követi, a másik az ülve maradtakat veszi tovább). A második szcéna valamivel izgalmasabb, olyannyira, hogy spoilerhatáron mozogna, ha részletesen leírnánk, de annyit elárulhatunk, hogy Anger és Thuróczy Szabolcs mellett egy kutya és egy meglepetés visszatérő színész is szerepel benne. Mátyássy Áron rendező és csapata fekete stábsátorból nézik a kamerák által mutatott képet egy-egy monitoron.

 

Thuróczy Szabolcs

Olasz letudta az aznapi munkát az első jelenetünkkel. A Filmhu megtudta tőle, hogy ezen a napon korábban már forgatott egy másik snittet is, ami a tervek szerint vágókép lesz egy évadzáró zenés montázsba, ami előrevetíti a harmadik szezont (aminek az elkészülte persze még nem vehető biztosra). Az első évad is egy ilyen szekvenciával zárult, a Tankcsapda zenéjére vágva. A jelenet, amit mi is láttunk, már egy fontos fordulópont a fiatal színész szerint, mivel Hollós (Anger) és Olasz karaktere, Márk kapcsolata elmélyül benne. Arról is megkérdeztük, hogy - a dramaturgia nyelvére lefordítva - merre tart a karaktere a közelgő évadban. Szerinte Márk lassan, de biztosan felnőtté érik, felelősebben gondolkodik, mint az előző szezonban.

 

Olasz Renátó

A forgatási élményei közül az akciójeleneteket emelte ki, aminek kapcsán Mátyássytól azt tudakoltuk, miben változott a sorozat vizuális koncepciója az új évadra. Arról beszélt, hogy igyekeztek még dinamikusabbá, látványosabbá, pörgősebbé tenni a képi világot, több Steadicammel és komplex kameramozgással. A ‘90-es évekbeli szálat pedig nem a jelenbeli szcénák realizmusával, hanem emlékképekké stilizálva jelenetezték. Sűrített, fontos kulcspillanatai ezek a karakterek életének, így nagy látószöget, tágabb optikákat használtak. Az első jelenetünkről elárulta, hogy az évad közepére lesz időzítve, amikor nehéz helyzetbe kerül Hollós vállalkozása, Márk pedig előáll egy mentő ötlettel. A második szcéna hangulata epizódnyitó életképeket idéz. Ekkor látszólag felhőtlen a hőseink élete, ha csak egy pillanat erejéig is. Semmitől nem kell tartaniuk. Mátyássy szerint az új évad komorabb tónusú lesz, a tétek emelkednek, a karaktereknek kiszolgáltatottabb helyzeteket kell átvészelniük. Nehezebb és fájóbb döntéseket kell meghozniuk.

 

Mátyássy Áron

Krigler Gábort, a sorozat showrunnerét (kreatív producerét) az első jelenet dramaturgiai szerepéről kérdeztük. Elmondta, hogy Hollósék egy újabb cigiszállítmányt próbálnak átcsempészni Ukrajnából, ami természetesen nem marad súlyos következmények nélkül: szép lassan lefelé tartó spirálba hullanak. Arról is faggattuk a showrunnert, nem esnek-e a hollywoodi folytatások csapdájába azzal, hogy nagyszabásúbb és látványosabb szezont próbálnak készíteni. Krigler szerint ezzel az évaddal valóban szintet lépnek, de ez nem cél vagy elvárás volt, hanem abból fakadt, hogy újabb rétegeit akarják feltárni a mai magyar „aranyéletnek”.

Krigler Gábor, a sorozat showrunnere

Az új szezon dramaturgiai irányáról annyit tudtunk meg tőle, hogy a bonyodalmakat az előző évad záró cliffhangerének folytatása indítja be: egy rendőrautó érkezett a Miklósi család házához, és bárkiért jöhetett a négy főhős közül, mivel mindannyian törvényt sértettek. A második évad nyitányában a családtagok önmagukat marcangolják, keresik a helyüket. Márk a korábbi szezonban belekóstolt a bűnözésbe, és nem egészen tetszett neki, amit látott, hiszen átélt jópár traumát, viszont az alvilág még mindig csábítja. Janka (Ónodi Eszter) és Attila (Thuróczy) szintén vezekelni próbálnak, noha utóbbi jóval nagyobb bűnt követett el a fináléban. Szerényebb, kisebb büdzsés életmódra váltanak, ami kifejezetten tetszik a család legártatlanabb tagjának, Mirának (Döbrösi Laura). A cselekmény előrehaladtával a múltbeli cselekményszál megmutatja, honnan indult Attila és Hollós, hogyan estek bűnbe. Az is kiderül, hogy volt egy harmadik (bűn)társuk is, Gál Feri (Végh Zsolt), aki újra feltűnik az életükben

 

Nézegess még több fotót a forgatásról!

Ez volt a 67. forgatási nap, összesen 79 szerepel a tervekben. Áprilisban kezdték, augusztus közepén zárnak. A stáb száz tag körül számlál, de olykor a second unit is nyolcvan főt tesz ki, azaz kvázi két nagy stáb is forgat, nyugodtan nevezhetjük mozifilmes színvonalúnak a kivitelezést. A helyszínek száma is száz fölé tehető: sokat forgattak vidéken, főleg a ‘90-es években játszódó történetszálat. Farkas Franciska jeleneteit a VIII. kerületben, egy akciószekvenciát pedig a Népszínház utcában vettek fel (utóbbiban Thuróczy géppisztollyal lövöldözött). Az ismét nyolc részes második évadban a lövöldözés mellett lesz mozgalmas kameramunkával felvett autós üldözés, na meg bunyók is. A kaszkadőrök koordinátora Párdányi Domonkos, aki dolgozott az új Star Wars: Az ébredő erő filmen és a Trónok harcán is. Az Aranyélet 2. évada ősszel debütál az HBO-n és az HBO GO-n.