“Ég a nap melegtől a kopár szík sarja” - pörgött a fejünkben, amikor közeledtünk az HBO Magyarország legújabb saját gyártású sorozata, az Aranyélet forgatási helyszínéhez. A nyári melegben olyannak tűnt, mintha nem is csupán egy órára lennénk Budapesttől, a Lajozsmizse szomszédságában elnyúló homokutakon pillanatok alatt irányított el minket rossz irányba a GPS, hogy a tanyavilág egy másik épületegyütteséhez érjünk a döcögős úton. Mire megérkeztünk a felújított és vendéglőként üzemelő tanyára, már egészen távolinak tűnt a benzingőzös és folyton pezsgő főváros.

Érkezésünkkor a stáb egyik fele egy út mellett forgatott Thúróczy Szabolccsal, aki a jelenet szerint diót szedett, közben pedig a többiek a következő jelenetet készítették elő, a mai nap másik főszereplője, Ónodi Eszter például a sminkben várta a jelenését. Fodor Judit line producertől megtudtuk, hogy ez a második nap ezen a helyszínen, tegnap lagzi és ál-disznóvágás is volt, ugyanis a felvételek úgy készültek, hogy totálban a még az élő állaltot fogjuk látni, közeliben pedig, amikor az egyik főhős levágja, egy darab disznóbőr és művér segítségével készült az állatbarát jelenet.

aranyelet10 600

Ónodi Eszter és Thuróczy Szabolcs jelenetre várva

Az Aranyélet alapötletét a finn Helppo Elämä című széria inspirálta, amely azon túl, hogy egy izgalmas bűnügyi sztori és egy család története, olyan témákat feszeget, amelyek nagyon időszerűek Magyarországon. “Felmérést végeztek az HBO nézői körében, hogy milyen típusú sorozatra lennének kíváncsiak, ott pedig nagyon jól szerepelt a krimi és a dráma műfaja is. Bár sok rokonság az eredeti finn sorozattal, nagyon erőteljesen ‘magyarítva’ lett a történet, a nyolc epizódból talán másfélben maradtak meg motívumok az eredeti szériából.” - osztotta meg velünk Mátyássy Áron a sorozat egyik rendezője.

aranyelet14 600
Mátyássy Áron

A sorozat középpontjában álló család feje Miklósi Attila (Thuróczy Szabolcs) egy hitelcsapdából kimenekülve megtapasztalja, ha tisztességesen éli az életét, sosem jut egyről a kettőre. A törvények megkerülésével azonban rövid időn belül igen magas életszínvonalat sikerül megteremtenie saját maga és családja számára. Attila a történet egy pontján mégis megpróbál kitörni ebből a világból, ez viszont közel sem lesz olyan egyszerű. Többek között felesége, Janka (Ónodi Eszter) az, akinek esze ágában sincs búcsút inteni a luxusnak és csillogásnak, elvárásai pedig hatalmas teherként nehezednek a férjre és apára.

aranyelet5 600

Nézegess még több képet a forgatásról!

“Attila nagyon szereti a családját, de ebben az örökös egzisztenciális küzdelemben az érzelmek elhalnak, a figyelme és az energiája szertefoszlik, mint ahogy a családja is. Ami neki elég lenne, a feleségnek nem, és ő is megszokta a jólétet, de már nem tud normálisan létezni a mai társadalmi viszonyok között. Most pedig ott tart hogy húsz év házasság van mögötte és a feleség miatt, a kivagyiság non plusz ultráját kell biztosítania és élnie.” - mesélt karakteréről Thuróczy Szabolcs, aki úgy érzi, mostanában az apa szerepek találják meg. A színész szerint az általa alakított karakter jellemtelen és aljas ügyekbe keveredik, de mégis szerethető attól a ténytől, hogy nem maga miatt, hanem a családja érdekében csinálja. Bár vannak, akik élvezik ezt a fajta immorális létet, és lubickolnak benne, ő nem érez így, sőt fel szeretne hagyni vele.

aranyelet15 600
Thuróczy Szabolcs

Ónodi Eszter szintén ismerősen mozog már az anya szerepben, az Aglajában és a Swingben a művészet és a gyerek között őrlődik, az Utolérben pedig mindent feltesz a gyermekéért. “Ő a legrosszabb anya az összes eddigi szerepem közül, mert úgy hanyagolja el a családját, hogy a másik oldalon nem áll karrier, motiváció, vagy mély tartalom. Ezt persze csak mint kívülálló mondom, mert amikor játszom, akkor nem gondolom róla, hogy ennyire üres. Mérhetetlen önzés motiválja őt, aminek okát, valamiféle menekülésben és persze egy óriási adag boldogtalanságban látom. Pontosan én sem tudom, hogy mi ez, de talán a rossz gyerekkor a hunyó és az a motiváció, hogy soha többé nem akar visszakerülni oda, ahonnan jött. Ő egy mélyszegénységből felkapaszkodott nő, akinek jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy az az anyagi és látszatbiztonság, ami most megvan, továbbra is működjön. Sajnos a családja már a száthullás határán van, a kapcsolata a férjével nagyon ingatag, és mint minden ilyen helyzetben megjelenik egy külső behatás, egy másik férfi, aki erősen befolyásolja az életét.” - írja körül szereplét a színésznő, aki most először vállalta, hogy sorozatban formál meg karaktert, de mivel az HBO szériáit kiemelkedően minőséginek érzi, ezért örömmel vállalta el a szerepet. “Nagyon tetszett az Aranyélet műfaja, az, ahogy egyensúlyozik a thriller, a krimi és a családi dráma között. Ráadásul még soha nem játszottam olyan karaktert, aki ennyire gyértelműen a sötét oldalon, nem a pozitív figurák között van számon tartva. Érdekes kihívás számomra.”

aranyelet8 600

Ónodi Esztert Gerő Szandra sminkeli

A két főhős házasságának széthullását mi is érzékelhettük, az általunk megtekintett jelenetben az Ónodi Eszter által alakított, épp napfürdőző Jankához próbál közeledni a férje, aki azonban ezt ridegen elutasítja.

A rendezőtől megtudtuk, hogy a forgatókönyvírók nagyon figyeltek az apró részletekre, sok jelenetben figyelhetők majd meg mellékesnek tűnő dolgok, amik nagyon jellegzetesen mutatják be a mai magyar helyzetet, a pitiáner mindennapos kis stikliket, amikkel sokan próbálnak boldogulni és túlélni. “Nagy vonalakban az egész arról szól, hogy meg lehet-e élni becsületesen, morális elvek alapján Magyarországon. Nem árulom el, hogy mi a film konklúziója, de szerintem egyezik azzal, amit sokan gondolunk.” - fűzi hozzá Mátyássy.

aranyelet1 600

Ónodi Eszter

Miklóisék életstílusának igazi elszenvedői a gyerekek, a sorozat másik két főszereplője, a 16 éves Mira (Döbrösi Laura), aki csalódással és dühvel reagál, amikor számára is kiderül, mi folyik családjában és bátyja, Márk (Olasz Renátó), aki már tisztában van helyzetükkel, élvezi is annak minden előnyét, ez lendíti egy a sötét irányba. Lengyel Tamás alakítja Attila testvérét, aki a tisztességes élet lehetőségét villantja fel a sorozatban. Nem családtag ugyan, de több szempontól is közel áll Miklósiékhoz a pénzszerzést illetően erkölcsi aggályoktól mentes Hollós Endre, akit Anger Zsolt alakít az Aranyéletben.

aranyelet23 600

Nézegess még több képet a forgatásról!

Két alkotó dirigálja a stábot, Mátyássy mellett Dyga Zsombor rendezi az egyes epizódokat: “Zsombor a vezető rendező, én a nyolc részből a 4-es, 5-ös, 6-os epizódot forgatom, de a gyártási tervből fakadóan sokszor alakul ki olyan szituáció, amikor a másik részéből egy-egy jelenetet keresztbe forgatunk, és volt már olyan is, hogy egy forgatási nap egy részét ő forgatja le, egyet meg én. Természetesen az elején leültünk és együtt átbeszéltük az egész sorozatot, az operatőr pedig végig Marosi Gábor, ami garantálja, hogy vizuálisan egységes lesz a nyolc epizód. Ettől függetlenül folyamatosan egyeztetünk mindenről, például, ha nekem be kell forgatnom egy ruhát, akkor megkérdezem Zsombort, hogy az neki két epizóddal később majd jó lesz-e. Ráadásul itt a megrendelőnek, az HBO-nak is meg kell felelni, akik nagyon lelkiismeretesen nézik a musztereket, és folyamatos visszajelzéseket adnak. Más fajta munkamódszer ez, mint mint megszoktam, de nagyon élvezem.” - meséli Mátyássy, amikor a közös rendezés menetéről kérdezzük.

aranyelet12 600

Nézegess még több képet a forgatásról!

A fiatal rendező egyébként nem először forgat sorozatot (Átok), vagy thrillert (a még be nem mutatott Víkend), így több szempontból is gyakorlottan csöppent ebbe a munkába: “Nagy mázlista vagyok, hogy az elmúlt években ennyit tudtam dolgozni és hogy ilyen nagyszabású kihívásokkal kerültem szembe. A Víkend esetében megtapasztaltam, hogy milyen is a krimis, thrilleres dramaturgia, hogy kell vágni, milyen zene illik hozzá, az Átokban meg a feszített tempó volt, ami nagyon hasonló, mint az Aranyélet esetében, itt is 5-6 jelenetet kell felvenni egy nap. Az HBO az egész világon a minőséget jelenti, aminek nekünk is meg kell felelni, és igényes, játékfilmszerű sorozatot igyekszünk készíteni.”

aranyelet19 600

Nézegess még több képet a forgatásról!

Felmerült a kérdés, hogy mennyire könnyű egy alapvetően szerzői attitűdben nevelkedett alkotónak más forgatókönyve alapján írni, de mint kiderült Mátyássy kifejezetten szeret nem saját könyvből dolgozni, sem az Átok című sorozat, sem a Tanár Úr Kérem, de a Berosált a rezesbanda forgatókönyvírásában nem vett részt. “Amikor saját írásból készítek filmet, olyan, mintha saját magamat kötném gúzsba azzal, hogy előzetes vízióm, hangulataim vannak a forgatókönyv írás közben és valami olyasmit próbálok megteremteni, ami soha nem lesz olyan, mint amilyennek megálmodtam. Amikor interpretálni kell egy könyvet, rám felszabadítóan hat.”

aranyelet6 600

Nézegess még több képet a forgatásról!

A két főszereplő és a rendező is egyetért abban, hogy az HBO új szériája nagyjátékfilm igényű sorozat lesz. Túróczy szerint olyan, mintha egymás után forgatna le három egész estés mozifilmet. Ónodi hozzátette: “Két nagyon jó filmrendezővel dolgozunk együtt, így játékfilmes attitűddel készítjük ezt a sorozatot.”

Az Aranyélet nyolc epizódját Tasnádi István vezető forgatókönyvíró, valamint Zomborácz Virág és Bárány Márton jegyzi, és forgatásuk is javában zajlik már Dyga Zsombor (Couch Surf, Köntörfalak) és Mátyássy Áron (Víkend, Utolsó idők) rendezők vezetésével, a Laokoon Filmgroup gyártásában. A végeredményt pedig november 8-tól láthatjuk a magyar HBO képernyőjén.

(fotó: Valuska Gábor)