Március első két hetének premierjei között akad hátborzongató krimi, magyar közönségkedvenc és az egész család számára szórakoztató, sci-fi kalandfilm is. Ahogy már az elmúlt két évben megszoktuk, a járvány X-edik hullámának lecsengése után újra beindul az élet, és a mozik is egyre több filmet tűznek műsorra, de az alábbi ajánlások alapján továbbra sem kell félni attól, hogy nem marad mit nézni azoknak, akik szívesebben moziznak az otthonuk kényelmében.

Titán

Hol és mikor? Cinego és március 1.


Cadillac-kel szexelő fiatal nő és az eltűnt fia után vágyakozó, szteroidfüggő apa a főszereplői Julia Ducournau Arany Pálma-díjas filmjének, mellyel a francia rendező mindenkinél kiveri a biztosítékot. A Nyerssel bemutatkozó rendező harmadszorra ámít el minket (Junior című kisfilmje is csodálatos) egy olyan történettel, melyben a főszereplő nő életében komoly változás történik, ezt a változást pedig radikális fizikai jellemzőkben jeleníti meg. A Titánban ha lehántjuk ezeket a látványelemeket, két magányos alak egymásratalálását találjuk, akik hazugsággal próbálják elfedni érzéseiket. Aki szereti a felforgató, kizökkentő filmeket, annak maga a kánaán lesz a Titán


Külön falka

Hol és mikor? Cinego és március 1.


Kis Hajninak különleges tehetsége van a társadalom peremére szorult sorsok bemutatásában. Érzékenységét két rövidfilm, a Szép alak és a Last Call igazolja, és ugyanez a bátorság és lendület felfedezhető első nagyjátékfilmjében is. A Külön falka egy keményfejű, a börtönből frissen szabadult kidobó és 12 éves lányának a története, egy intenzív érzelmi hullámvasút két emberről, akik minden akadály ellenére utat találnak egymáshoz. A két amatőr színész, a volt MMA-ketrecharcos Dietz Gusztáv és Horváth Zorka nagyszerű kémiája, a magával ragadó zene és a látvány napokkal később is tovább zakatolnak a néző fejében. Nem véletlenül választottuk a tavalyi év legjobb magyar filmjének.


A jég ellen (Against the Ice)

Hol és mikor? Netflix és március 2.


A harcáből ismerős Nikolaj Coster-Waldau szerelemprojektje – a főszerep eljátszása mellett társírója is a filmnek – megtörtént esetet dolgoz fel, Ejnar Mikkelsen egyetlen társával egy eltűnt dán expedíció nyomába eredt, hogy rájöjjenek, mi történt velük, és hogy elhozzák a feljegyzéseiket. Több száz kilométert kell leküzdeniük kutyaszánon Grönland fagyos tájain, az előzetes tanúsága szerint a hideg és a fogyatkozó élelem mellett a főhős egyre labilisabbá váló elméje is csökkenti a túlélési esélyeiket. Végre egy film, ami kimerészkedik a stúdiók kényelmet biztosító tereiből: a valósághűség jegyében a jelenetek nagy részét Izlandon és Grönlandon vették fel.


Sziget a szárazföldön

Hol és mikor? Filmio és március 3. 


Mándy Iván írásán alapuló történet főszereplője a magányos, de életvidám öregasszony, akit rábeszél a házmesterné, hogy a bútorokkal zsúfolásig telt kedves otthonát cserélje el egy kisebbre. Végre történik valami, lakásában jönnek mennek az emberek, minden nap új cserepartner jelenik meg, akivel beszélgethet és vendégül láthatja. Hosszas keresgélés után talál magának egy csendes budai fészket, de mire az összes csecsebecse a helyére kerül, már visszavágyik a lármás bérház forgatagába. Dokumentarista eszközökkel elmesélt ‘lakásfilm’, amiben a groteszk és az abszurd humor elemei is megférnek, és mindezt megkoronázza Kiss Manyi játéka, akit az 1970-es Magyar Játékfilmszemlén a legjobb női alakítás díjával jutalmaztak. 


Átutazó
(The Tourist)

Hol és mikor? HBO Max és március 3.


Memento
az ausztrál pusztaságban, avagy az amnéziás Jamie Dornan egy tapasztalatlan, a vőlegénye által lelkileg terrorizált, de annál lelkesebb rendőr (Danielle Macdonald) segítségével próbálja összerakni a múltját. A szürke ötven árnyalatát mi is szívesen elfelejtenénk, most azonban nagyobb a baj, az ír férfi kis híján bombamerénylet áldozata lesz, valamint egy kamionos bérgyilkos is az életére tör. A fordulatos thriller hat részen át adagolja a meglepetéseket, a készítők alighanem szeretik a Coen tesókat, és szép lassan az is kiderül, hogy a sorozat igazi sztárja nem Dornan, hanem Macdonald, akinek az egyre véresebbé váló nyomozás alkalmat ad arra, hogy végre a saját kezébe vegye élete irányítását.


Azt hittem, ismerlek
(Pieces of Her)

Hol és mikor? Netflix és március 4.


Az egykor keserédes midcult filmekben játszó Toni Collette az Örökséggel egycsapásra a horror királynőjévé vált, és szerencsére nem is igazán akar a műfajtól eltávolodni. Az Azt hittem, ismerlek című krimisorozat Karin Slaughter azonos című regényét adaptálja, melyben egy kellemes kisvárosban élő rendőrnő (Andy Oliver) élete borul fel, amikor egy éttermi rablás során megismeri anyja egy eddig ismeretlen oldalát: a nő játszi könnyedséggel intézi el a rablókat. Miközben a rendőrnő családja múltját próbálja megismerni, anyja korábbi életéből is egyre több kétes hírű alak tűnik fel, ami miatt menekülnie kell.


The Boys Presents: Diabolical

Hol és mikor? Amazon Prime Video és március 4.


Az Amazon vulgáris sorozata, a The Boys a szuperhős-zsáner kegyetlenül szórakoztató kifigurázása, és egy csapat hétköznapi emberről szól, akik megpróbálják leleplezni a köpenyek és a maszkok mögé bújtatott romlottságot. A sorozat új spin-offja animációs formában érkezik, minden epizód más stílusban mutat be önálló sztorikat a szuperhős-vadász különítmény világából. Seth Rogen, a Rick és Morty-s Justin Roiland, Awkwafina és még az eredeti képregény írója is jegyez egy-egy epizódot, egyszóval elborult bővelkedni fog az elborult kontentben.


Győzelmi sorozat: A Lakers-dinasztia felemelkedése

Hol és mikor? HBO MAX és március 8.


Hogyan lett a Los Angeles Lakersből az NBA legjelentősebb csapata a 80-as években? Ezt meséli el az A nagy dobás és a Ne nézz fel! rendezője, miközben sztárparádét küld a pályára és aköré: többek között John C. Reilly, Adrien Brody, Jason Segel és Jason Clarke is szerepel a március 8-án induló HBO MAX sorozatában, ami lényegében a Minden héten háború kosárlabdás változatának ígérkezik, csak Adam McKay kedvenc, a közönséghez közvetlenül kibeszélő narrációs megoldásaival elmesélve.


Jobb idők
(Better Things) / 5. évad

Hol és mikor? HBO GO és március 8.


Ötödik és egyben utolsó évadához érkezett az utóbbi évek egyik legviccesebb és legőszintébb sorozata, amelynek szellemi atyja, írója és főszereplője Pamela Adlon, az első pár szezon készítésében Louis C.K. is részt vett. Az elmúlt négy évadban részletesen megismertük a los angeles-i színésznő, Sam Fox és három különleges lánya konfliktusokkal és örömteli pillanatokkal teli életét. Pamela Adlon sorozatának hatalmas a szíve, fantasztikus a humora, de attól sem fél, hogy időnként belessen az anyaság legsötétebb zugaiba. Egy igazi gyöngyszem a minket elárasztó streames dömpingben, amit sosem késő bepótolni. 


Petőfi ’73

Hol és mikor? Filmio és március 10.

Petőfi, Arany, Kossuth és Bem – farmernadrágban. Kardos Ferenc filmjében 600 középiskolás diák a hetvenes évek perspektívájából éli újra az 1848-49-es eseményeket a forradalomtól a szabadságharc bukásáig, közben saját jelenükről, a játék és a valóság párhuzamairól is megfogalmazzák gondolataikat. Hosszú hajú fiatalok zabolátlan szabadsággal, dühösen énekelve, vidáman törnek-zúznak egy pápai gimnáziumban. „Akkor egyértelmű volt cselekedni. Most van ez a nagy langyosság, most sokkal bonyolultabb a dolog” – mondja az egyik diák. A Petőfi ’73 a hetvenes évek elragadó dokumentuma, egyben kiállás a kontrollálatlanul üvöltő fiatalság mellett, amelynek sajátja, sőt lételeme kell legyen a forradalom.


Az Adam-projekt

Hol és mikor? Netflix és március 11.


Időutazás, könnyed humor, energikus akciók, miközben Ryan Reynolds gyerekkori énjével együtt menti meg a világot. Nagyjából így nézne ki egy mai Spielberg-film, ha az E.T. rendezője nem feledte volna el rég, hogyan is kell az egész család számára élvezetes kalandfilmet csinálni. A Free Guy alkotóinak sci-fije előzetesével jóleső nosztalgia-állapotba kapcsolta az agyunkat, és nagy az esélye, hogy meg is kapjuk a filmtől a VHS-magnó előtt töltött gyerekkori délutánok önfeledt szórakozását. 


Különválás
(Severance)

Hol és mikor? Apple+ és február 18, minden pénteken új rész


Február közepén indult, de még bőven van idő becsatlakozni Ben Stiller agycsavaró sci-fi sorozatába. Főhőse egy olyan irodai csapat vezetője, akiknek az emlékeit egy tudományos kísérlet részeként sebészeti úton szétválasztották a munkájuk és a magánéletük között. Amint reggel beérkeznek az irodába, elfelejtik az otthoni életüket, és ahogy este kilépnek rajta, a munka emlékeit is maguk mögött hagyják. Mikor a férfit egy volt kollégája a munkán kívül is megtalálja és figyelmezteti a vezetőségi piszkos ügyeire, nyomozni kezd. A bizarr történet garantáltan bizarr hangulatot hoz magával, amit nagyszerű színészek - Adam Scott, Christopher Walken, John Torturro és Patricia Arquette erősítenek tovább a jelenlétükkel.