Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában. A cikket Horváth Bálint, Kovács Kata, Molnár Judit Anna és Varga Dénes állította össze.

A kör bezárul (Full Circle)
Hol és mikor? HBOMax és július 13.

Általában évek telnek el egy rendező két egész estés munkája között. Nem úgy Steven Soderbergh esetében, aki két mini-sorozattal is jelentkezik júliusban, és mivel a Mint a kámfor és az Erin Brockovich rendezőjéről van szó, ez tényleg dupla öröm. A kör bezárul egy szokásos emberrablós thrillerként indul, aztán persze kiderül, sokkal csavarosabb történet ez annál, hogy a vagyonos család mindent megtesz, hogy visszakapja a fiát. Soderbergh legutóbb a Kimivel bizonyította, hogy négy fal közé szorítva is tud feszültséggel teli thrillert rendezni, most egy jóval szerteágazóbb történetet mesél el, remélhetőleg a tőle megszokott precizitással és kísérletező kedvvel. A szereplőgárdára nem lehet panasz, Timothy Olyphant, Claire Danes alakítja az aggódó szülőket, Zazie Beetz pedig az emberrablást felgöngyölítő FBI ügynököt.

 

Command Z
Hol és mikor? Extension 765 és július 17.

A mindig hiperaktív Steven Soderbergh épp a napokban jelentette be, hogy míg új sorozata, a A kör bezárul a MAX-on debütál, a Command Z a rendező saját oldalán, az Extension 765-on érhető el. A minisorozat, amelyet titokban forgattak és The Pendulum Project néven futott korábban, Michael Cera (Juno) főszereplésével készült, akinek karaktere egy csapat tudós élén utazik vissza 2023 Amerikájába, hogy egy élhetőbb, igazságosabb és kellemesebb világot teremtsenek. Az időutazók csapata egy mosógépben található járaton keresztül közlekedik, és olyan színészek alakítják a résztvevőket, mint Roy Wood, Jr. Chloe Radcliffe és Liev Schreiber. A sorozat nyolc, változó hosszúságú epizódból áll, összesen kilencven perces, tehát nagyjátékfilmnyi terjedelmű.


Szorításban
Hol és mikor? Filmio és július 20.

A magyar dokumentumfilm egyik kiemelkedő alakja, a játékfilmes szemléletű munkáiról ismert Almási Tamás egyedülálló alkotása hamarosan látható a Filmio-n. A rendező monumentális dokumentumfilm-sorozatában 1987-től kezdve egy évtizeden keresztül követte Ózdon a kohászat, a város és az ózdi munkások sorsát. A sorozat első részében, a Szorításban a leépítéstől tartó munkások és a gyárat megreformálni képtelen igazgató életét mutatja be. Almási mély empátiával mutatja meg, hogy a kizsigerelt, túldolgoztatott ózdiak a rendszer (később pedig a rendszerváltás) tragikus áldozatai lettek.

 

A csendes lány
Hol és mikor? Cinego és július 20.

A mezőn bujkáló, tízéves Caíttal indul Colm Bairéad ír nyelvű filmje, mely a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriájában versenyzett idén az Oscar-díjért. 1981 nyara, Waterford megye, Írország. Caít várandós édesanyja nem győz gondoskodni nagyobb gyermekeiről és elviselni alkoholszagú férjét, aki koloncként bánik a gyerekekkel. A kislányt egy nap anyja unokatestvéréhez szállítják, hogy ott töltse a nyári szünetet. A középkorú, gyerektelen pár házában új világ tárul fel Caít előtt: a szerető gondoskodásé, a csendes odafigyelésé és az egymás iránti tiszteleté. Halkszavú film A csendes lány, mégis az év egyik legemlékezetesebb darabja, mely Claire Keegan 2010-es novellájából készült. A film mellett a Foster szövege is elérhető online.

 

Tyrone klónja
Hol és mikor? Netflix és július 21.

A Tűnj el! és a még őrültebb Bocs, hogy zavarom! nyomdokain járó, erősen blaxploitation beütésű vígjátékban egy kisstílű nepper (John Boyega) szembesül azzal, hogy nem önmaga. Tyrone-t nemrég golyók szaggatták szét egy utcai lövöldözésben, másnap mégis éppen és egészségesen ébred ágyában. A fiatal díler egy stricivel (Jamie Foxx) és egy prostival (Teyonah Parris) igyekszik utánajárni, hogy mi az, ami bűzlik a gettóban, ennek során pedig a trió egy összeesküvést fedez fel, ami befolyással van a környék minden fekete lakójára.

 

Egy hét Marylinnel
Hol és mikor? HBO Max és július 21.

Az életrajzi filmek tíz évvel ezelőtti hullámában természetesen minden idők egyik legnagyobb popkulturális ikonjáról sem feledkeztek meg. Simon Curtis munkáit elsősorban a tévécsatornákról ismerhetjük, de készített Copperfield Dávid adaptációt a még egészen fiatal Daniel Radcliffel, feldolgozta Róbert Gida történetét Margot Robbie-val, és a Downton Abbey moziváltozatát is neki köszönhetjük. Marilyn Monroe egy eddig kevésbé ismert történetét vitte vászonra az angol rendező: Colin Clark történetét meséli el, aki Laurence Olivier asszisztenseként dolgozott '57-ben A herceg és a színésznő című produkcióban. És természetesen a sztárok sem hiányozhatnak a glamúrból: Michelle Williams mellet, aki a címszerepet alakítja, feltűnik Eddie Redmayne, Kenneth Branagh, Emma Watson és Judi Dench is.


Női kezekben
Hol és mikor? Filmio és július 27.

Xantus János a Balázs Béla Stúdióban készült, játékos rövidfilmje az új érzékenység egyik fontos állomása. A stilizált, szürreális látványvilágú történet egy férfiról szól (a rendező megformálásában), aki két különleges nővel találkozik az éjszakai vonaton (Méhes Marietta és Törőcsik Mari). A film egycsapásra vált feszes krimiből komikus elemekkel tarkított ismeretterjesztő beszélgetéssé az emberi kéz szimbolikus jelentéseiről és a főhős múltjáról. A szabad értelmezésnek teret adó, formabontó darab Xantus kultikus nagyjátékfilmje, az Eszkimó asszony fázik előképének tekinthető.

 

Nem kapjátok meg a gyűlöletem
Hol és mikor? Cinego és július 27.

2015-ben az Iszlám Államhoz tartozó terroristák által Párizsban végrehajtott támadássorozatban 130 ember vesztette életét, köztük a később híressé vált Antoine Leiris felesége, ő a Bataclan koncertteremben történt merénylet áldozatai között volt. Leiris ez idő tájt kiégett, sikertelen íróként és apukaként tengette napjait, ám a felesége halálhíre utáni napokban hirtelen felindulásból írt Facebook-posztjával, majd a Nem kapjátok meg a gyűlöletem című memoárjával világhírűvé vált. A film a támadás napjaiban kezdi el követni a hirtelen csonkán maradó családot, apát és tizenhét hónapos fiát, testközelbe hozva a gyász mindennapjait és a tényt, hogy a terrortámadások érintettjei sokszorosan nehéz terhet, traumatikus élményeket cipelnek.

 

The Beanie Bubble
Hol és mikor? AppleTV+ és július 28.

Az amerikai álom kedvelt témája a tengerentúli filmeknek, emiatt a vállalati siker- és bukástörténetekkel is tele a padlás: az elmúlt hónapokban jött ki például az Air, a Blackberry és a Tetris-film is. Ebbe a sorba illeszkedik a The Beanie Bubble, amely amellett, hogy meglovagolja az egyre inkább elhatalmasodó 90-es évek nosztalgiahullámot, több aduászt is tart a kezében. Egy hihetetlen valós történetet mesél el egy babbal töltött plüssállatokat gyártó cégről, amely a legelsők között vette észre az internetben rejlő üzleti potenciált, és valóságos plüssőrületet szabadított rá Amerikára.

 

A szereplőgárda miatt is érdemes esélyt adni neki, az excentrikus vezérigazgatót Zach Galifianakis, az üzlettársát, akivel idővel elmérgesedik a viszonya, pedig Elizabeth Banks alakítja. A fontos mellékszerepben feltűnő Geraldine Viswanathanról tuti sokat fogunk hallani még, Ethan Coen beválogatta a közelgő road movie-jába, a Drive-Away Dollsba.