Sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

Mamma Roma

Hol és mikor? HBO Max és július 3.


Az ifjú Pier Paolo Pasolini második nagyjátékfilmje, amely egyben a kor egyik legkiemelkedőbb olasz filmszínésznőjének, Anna Magnaninak jutalomjátéka. 1962-ben készült alkotás nem Róma turisztikai látványosságait tárja elénk, hanem elvezet bennünket az örök város rejtettebb, külvárosi zugába, ahol megismerhetjük a prostituált létből kiszabadulni vágyó Mamma Róma és a világról még keveset tudó, 16 éves Ettore történetét.

A sorompók lezárulnak

Hol és mikor? HBO Max és július 3.

Az HBO ezen a héten több világhírű olasz filmklasszikussal is készül. A háború utáni Rómában játszódó alkotás egy tisztviselő nyugdíjas életét mutatja be, aki magányos napjait szeretett kutyájával osztja meg. Szerény életkörülményei miatt már lakbérre sem futja, amikor végzetes elhatározásra jut, ám egyetlen hűséges barátja a segítségére siet. Vittorio de Sica kiemelkedő neorealista alkotása a magányon és a öregségen túl megcsillantja a reményt a mindenen átívelő latin életigenlésen keresztül. 

Háromezer számozott darab

Hol és mikor? Filmio és július 6. 

Nem hagyományos adaptáció Császi Ádám, a Viharsarok rendezőjének friss filmje. A roma szereplők (Farkas Franciska, Horváth Kristóf, Oláh Edmond, Pászik Christopher és Varga Norbert) valós élményei elevenednek meg benne, miközben a történet szerint egy becsvágyó rendező és nehéz sorsú fiatalokból verbuvált társulata egy nagy presztízsű, berlini színházi fesztiválon adja elő darabját a nyugati közönségnek. A Háromezer számozott darab alkotói a Tudás Hatalom csoport Cigány magyar címen bemutatott előadását egy fikcionalizált cselekménybe építették, hogy egy igazán szövevényes, provokatív és társadalomkritikus darabbal gondolkoztassák el nézőiket.

Saját erdő

Hol és mikor? Cinego és július 6.A képen nem sok történik: nyári felvételek, természetképek Nádas Péter személyes teréről, otthonáról, a kertről, erdőről, az ott élő állatokról, a Saját halál című kötetből ismert, lenyűgöző körtefáról. Nádas arca szinte meg sem jelenik, arcképét csupán régi fotó eleveníti fel, tárgyai, eszközei, a ház körüli táj, az erdei állatok állnak itt helyette is. A film narrációja pedig az író monológja szűkebb és tágabb környezetéről, halál utáni vágyról, tárgyakról. Kárpáti György Mór személyes hangvételű, titokzatos dokumentumfilmje az elmúlt évek egyik legköltőibb magyar portréfilmje.

Veszélyes lehet a fagyi

Hol és mikor? HBO Max és július 9.

Stork Natasa két szerepet is játszik ebben nemrég bemutatott magyar filmben: Adélt, aki radiológusként dolgozik egy magyar közkórházban, és ikertestvérét is, aki a vagyonos férje oldalán neveli néhány hónapos kisfiúkat. Mindegyikük más perspektívából szemléli a saját és a másik életét, amíg meg nem jelenik a Patkós Márton által alakított Ákos. Szilágyi Fanni rövid alkotásai után, most megnézhetjük az Inkubátor Program keretein belül készült első nagyjátékfilmjét is. 

Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes 

Hol és mikor? Filmio és július 13.

Minden idők egyik legsikeresebb magyar sportolójáról, a 102 éves Keleti Ágnesről készített archívokban gazdag portréfilmet Oláh Kata, amely nem csak a kiváló tornászt és rendkívüli nőt mutatja be, de az életén keresztül végig vezet minket az 1920-as évek utáni magyar történelem legfontosabb állomásain is. Oláh jó dokumentumfilmesként a szó legjobb értelmében még időben kapcsolt, és a kerek évforduló idején kamera elé ültette ezt a máig köztünk élő legendát.

R.M.N.

Hol és mikor? Cinego és július 13.

Medve, Kárpátok, románok, magyarok, szászok. Cristian Mungiu valós eseményeken alapuló filmje egészen Cannes-ig repítette Erdély hírét, hogy aztán olyan görbe tükröt mutasson, melybe elszörnyedve néz bele az ember. Adott egy eldugott falucska a hegyek között, ahol a helyi pékség vezetősége munkavállalókat keres, de nem talál, ezért három, Srí Lankáról érkező péket vesznek fel. Egy olyan kicsi faluközösségben, ahol még a falnak is füle van, hamar hírét veszik, hogy „idegenek” érkeztek. Történetük globális problémákra, a kizsákmányolás és kirekesztés különböző szintjeire mutat rá.

Falfúró

Hol és mikor? Filmio és július 13.

Egy frusztrált kisiparos (Bán János) lyukfúró vállalkozással próbál meg boldogulni a lakótelepen. Hiába tiltakozik az asszony, és próbálja kigáncsolni a görény házmester, rendületlenül fúrja a meneteket. De még a vasbetonba vájó fúrónál is hangosabb a pletyka a lakótelepen az unatkozó háziasszonyokról, akik titkos bordélyt működtetnek. Szomjas György szatírája korabeli panelvilág mélyén játszódik, a kései szocializmust teszi nevetségessé, de manapság is érvényes mondandóval bír.

Jövő nyár 

Hol és mikor? HBO Max és július 13.

Szerelmi háromszög és egy tragédiához vezető táborozás. A kamasz csapat egy év múlva visszatér a helyszínre, ahol megpróbálják felidézni a történeteket, és keresik a választ arra, vajon elkerülhető lett volna a tragédia? Vajon az osztálytársak együtt fel tudják dolgozni a traumát? Kárpáti György Mór, aki Erdő című kisfilmjével a Berlinale programjában szerepelt, a Provinciát pedig Cannes-ban mutatta be, második, teljes egészében független produkcióként létrejött nagyjátékfilmjével, jól ismert témájába, a kamaszok lelkébe enged bepillantást. 

 Címlapkép: Háromezer számozott darab