Nagy Zsolt tekintélyt parancsoló kisugárzását teljes mértékben kiaknázza a Mellékhatás: már a nyitójelenetben elhiteti velünk, hogy ez az ember úgy tud nézni, hogy attól bárkinek megremeg a lába. A feleségét alakító Tenki Rékával minden áron gyereket akarnak, még azt a kockázatot is vállalják, hogy a nő egy kivételesen erős hormonkoktélt kap. Erről normális esetben a feleségnek kellene döntenie, hiszen az ő egészsége kerülhet veszélybe, itt azonban a férfi mondja ki, hogy jöhet a koktél, a nő csak utólag, szipogva és halkan teszi hozzá, hogy rendben.

Tenki Réka és Nagy Zsolt

Hála az égnek, hogy van egy Nagy Zsoltunk, akinek elég egy – jól megírt – jelenet ahhoz, hogy érdekfeszítővé tegye a karakterét és a sorozatot, amiben játszik. Pufimellényes NER-vállalkozóként nem csupán a munkájában ő a főnök, hanem a magánéletét is biztos kézzel uralja. A RTL Klub első saját fejlesztésű heti sorozata előrelépés a holland eredeti alapján készült, hasonlóan a thriller műfajába sorolt Alvilághoz képest: a Mellékhatásról már el lehet hinni, hogy ez tényleg Magyarországon játszódik, és nem csak a városkép hazai.

A készítők helyesen ismerték fel, hogy ebben a hatalmas sorozatdömpingben, amikor a Netflixen és társain számolatlanul jönnek a nagyszabású folytatásos krimik és thrillerek, egy szerényebb költségvetésű magyar produkció csak akkor tűnhet ki, ha kap egy sajátos, hazai ízt. Ez, ha korlátozottan is, de megvan a Mellékhatásban.

Adorjáni Bálint

A fővárosi gazdagok fényesre csiszolt világából egy merész ugrással az ózdi panelek között találjunk magunkat, és máris azt érezhetjük, hogy ez a mi, társadalmi egyenlőtlenségek által szétszakított közegünk, még úgy is, hogy nem a dokumentarista hevület jellemzi a borsodi képeket.

Ráadásul az ózdi szálnak köszönhetjük – legalábbis az első rész alapján – a sorozat legizgalmasabb szereplőjét, a Sztarenki Dóra által alakított fiatal, elvált, a gyerekéért küzdő anyát, aki az első jelenetében rögtön kirúgatja magát, és később sem vesz vissza impulzív viselkedéséből. Vagány, meggondolatlan csaj, aki azzal adja oda a kávét másnap reggel az előző este megismert, mellette ébredező srácnak, hogy tessék, megdolgoztál érte. Ő az, akiért lehet szurkolni, akihez érzelmileg lehet kapcsolódni. Kíváncsian várom, mihez kezd magával Budapesten.

Adorjáni Bálint és Sztarenki Dóra

A hormonkoktélt felajánló orvos viszont hiába lép elő  főszereplővé (Adorjáni Bálint), és hiába kerül a szó szoros és átvitt értelmében is mély gödörbe, érdektelen maradt. Az sem segít, hogy az orvos szála és az elhangzó dialógok egyértelműen gyengébbek, mint az ózdi lány esetében. Olyan nevetséges közhelyekkel képes csak védekezni, amikor a főnöke számon kéri, hogy haladni kell a korral, muszáj új módszereket kitalálnil. Ha tényleg ezen a szinten rekedt meg intellektuálisan, akkor nehezen érthető, hogy dolgozhat egy menő magánklinikán.

Az építési vállalkozó és a bajba került orvos feleségeit is nagynevű színészek alakítják, Tenki Réka és Borbély Alexandra, ők viszont még nem igazán mutathatták meg magukat, remélhetőleg a következő részekben lesz lehetőségük arra, hogy kilépjenek férjeik árnyékából, és elmélyítsék a karaktereiket. A fantáziátlan és rosszul kinéző főcímen már nem lehet segíteni, de arra van esély, hogy a későbbiekben nőjön az izgalmas szereplők száma.Az első epizód után inkább nevezném pörgős drámának a Mellékhatást, mint orvosi thrillernek – ezt a jól hangzó meghatározást használja az RTL Klub. Nem látok a sorozatban egy olyan rejtélyt vagy bűnügyet, ami a tévé elé szegezne, a szereplők között viszont van olyan, akivel érdekel, mi lesz (leginkább Anna, az ózdi lány), Nagy Zsolt vállalkozója esetében pedig kíváncsi vagyok, kerül-e olyan helyzetbe, amikor végre meginog a magabiztossága.

Az Alvilágot egy rész után abbahagytam, és akivel beszéltem róla, ugyanezt tette. A Mellékhatás viszont beszippantott annyira, hogy legközelebb is leüljek a tévé mellé. És ezzel az első rész a legfontosabb feladatát elvégezte.

A nézettségi adatok alapján sokan szavaztak bizalmat az április 4-én sugárzott első résznek. Összesen 809 ezren kapcsoltak oda, ami a tévénézők 18,4 százalékát jelenti – olvasható a Média1 elemzésében. A reklámbevételek szempontjából kiemelten fontos 18-49-es korcsoport 21 százaléka nézte a Mellékhatást, ami a múlt hét 3. legnézettebb tévéműsorává tette a sorozatot. Örömteli fejlemény, hogy a vígjátékok (A mi kis falunk) és szappanoperák (Barátok közt) mellett egy komolyabb hangvételű sorozatra is van igény.

borítókép: Sztarenki Dóra