Kapcsolódó anyagok

Badár: Ha másfél perc áll rendelkezésemre, hogy abban a jelenetben megmutassam, mennyire vagyok jó színész, akkor másfél perc alatt kell megmutatni. Ha másfél óra áll rendelkezésre, akkor több a levegő, de akkor is meg kell mutatnom. Ő másfél percet bízott rám, úgy érzem, hogy meg tudtam csinálni. Ha majd megint forgat, nagyon szívesen megyek.

filmhu:Az egyetlen nagy költségvetésű film, amiben játszottál, A Hídember volt. Pici szerep volt ez.

Badár: Sokan vannak, akik végignézik a filmet, és nem is veszik észre. Én arra vagyok büszke, hogy egyáltalán megkerestek. Belecsöppentem, igyekeztem elvégezni azt, amire megkértek, és ez is kihívás volt.

filmhu:Fontos állomás a Kontroll, Antal Nimróddal. Vele már az Országalma bemutatásának évében, 98-ban is forgattál, ez volt a Biztosítás. És ő öt év múlva ismét veled dolgozott.

Badár: Nagyon sok rendezővel dolgoztam már, 22 éve vagyok ebben a szakmában, és mindenkit kedvelek meg tisztelek. De ha az emberi kapcsolatokat nézem, számomra a Bandi és a Nimród igazi, mély barátság.

filmhu:Lecsó szerepe rád íródott, mégsem volt annyira harsány ez a karakter, mint amilyen figurákat korábban játszottál.

Badár: A film első 30-40 perce annyira pörgős meg erős, hogy arra még rátolni túlzás lett volna. Éppen elég volt az a cucc, ami rajtunk volt, az a környezet, a zene, meg az a mocsok, ami ezzel jár, meg az, amit az életben kapnak ezek az ellenőrök... Minden bele lett pakolva, ehhez a leveshez nem kellett már, csak egy csipetnyi só, hogy jó íze legyen.

filmhu:Éreztétek, hogy ebből még lehet nagy siker?

Badár: Nagyon izgultunk. Amikor jöttek vissza az első visszaigazolások a mozikból, hogy mennyien látták, akkor fújtuk ki a levegőt. Azt reméltük, hogy egy év alatt el fogjuk érni a 80 ezres nézőszámot, és az első héten 60 ezer ember látta. Akkor már bíztunk benne, hogy csak elérjük azt a nyolcvanezret. De a Kontrollnak van saját élete, megcsináltuk, kész. Inkább a következő feladatra koncentrálok, az hoz új izgalmat.

filmhu: A Nyócker egy új szerelem: animációs film. Nem pusztán hangot kölcsönöztél egy rajzolt figurának, de magát a szereplőt is rólad mintázták.

Badár: Idegen műfaj, nagy kihívás. Ez úgy készül, hogy először adom a figura hangját (felnevet), rendőr vagyok abban is, és adom hozzá az arcom is. Animátor mozgatja a figurát, mégis tökéletesen élethű: úgy mozog, mint ahogy én mozgok az életben. Teljesen tökéletes, még a fintorok is. Nagyon kíváncsi leszek a filmre.

filmhu: Elég különös pályát futottál be, vasutasból lettél színész, de sokan mondják, hogy semmit sem változtál, ugyanaz az ember vagy, aki a filmezés előtt voltál.

Badár: Nincs mire változni, inkább teljesíteni kell. Kapok szerepeket – jó lenne, ha minden hónapban lenne valami, de hát nincs. Ha egy évben kapok kettőt-hármat, és azt meg tudom oldani, az jó. Bizonyos szempontból a színház könnyebb lenne, de ez nem színház. Amikor milliók röpködnek egy filmben, odaállítanak a kamera elé, ahol nem tudod, hogy hány ember áll mögötte, mert akárhányan állhatnak mögötte, akkor azt mondom, nagyobb a felelősség. Huszonöt méter széles vásznon látják az emberek, a szemed nem hazudhat, az arcod nem rezdülhet úgy. Van három perc időd, jó esetben kilenc, és ha eltolod, akkor olló-olló-szevasz, máris kivágtak a filmből. És utána már lehetőséget sem kapsz. Mint egy igazán jó nő: ha egyszer elsétál, nem jön vissza soha többet az életben. És lehet, hogy ő az életed szerelme.

filmhu:Hogy áll a naptárad, idén forgatsz még?

Badár: Vannak tervek, de nem akarok beszélni róla.

filmhu:Újabb közös munka Antal Nimróddal? Hogy is van az a hortobágyi történet az űrhajóépítéssel? Leszel még asztronauta?

Badár: Űrhajó-szerelő leszek. De nem tudom, miről fog szólni, semmit nem tudok róla. Úgy tudom, hogy Nimród már írja, de lehet, hogy már kész is van. Nagyon izgulok, hogy a Kontrollt überelni tudjuk.