Éva (Balsai Móni) zseniális rendőr. Meglátja, amit más nem, megérzi, ami fölött minden kollégája elsiklik, ott is észreveszi a bűnt, ahol minden más zsaru legfeljebb balesetet sejt. Neki tűnik fel az is, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság között összefüggés lehet. Ám Éva rég nem nyomoz.

A magánnyal és a félelmeivel küzd, képtelen részt venni a fővárosi rendőrség munkájában, és kamaszodó, saját problémáival küszködő lányával sem találja meg a hangot.

Schmied Zoltán és Balsai Móni / Fotó: Intercom

A város választások előtt áll. Az utcákon eluralkodik a káosz. Vandálok, tüntetők, anarchisták teszik lehetetlenné a békés életet – az egyenruhások nem érnek rá egy kétséges, bizonyíthatatlan üggyel foglalkozni. Csakhogy felkerül a központba egy új tiszt. Péter (Schmied Zoltán) más, mint a többiek, felfedezi kolléganője különleges tehetségét és meglátja benne a nőt is. Együtt erednek a mindeddig felderítetlen esetek nyomába: egyre jobban belekeverednek egy szövevényes, félelmetes bűncselekmény-sorozatba, amelynek gyökerei messzire vezetnek.

Ujj Mészáros Károly a Liza, a rókatündér sikere után ismét Balsai Mónival forgatott, ám romantikus vígjáték helyett egy komor hangulatú, de szintén aprólékosan felépített és vérprofin kivitelezett filmet tett le az asztalra. Az X – A rendszerből törölve gyomorszorító thriller, ami sikeresen helyezi magyar közegbe a népszerű skandináv krimik elemeit, miközben a társadalomkritikától sem riad vissza.

Balsai Móni hihető közelségbe hozza a szorongásoktól gyötört nyomozónő figuráját. Egy őszi falevélhez hasonlóan bármelyik percben elsodorhat egy váratlan szélroham. Éva alakja már csak azért atipikus főszereplő egy nyomozós bűnügyi thrillerben, mert a tetthelyek közvetlen látványától pánikrohamot kap, vészhelyzetben pedig teljesen lebénul.

A kihívásokkal teli szerepről, a rendőrségi felkészítésről és egy régi álmának beteljesítéséről is mesélt nekünk a film bemutatásának idején. Ujj Mészáros Károly rendező podcastunkban árulta el, hogy mi a legnehezebb a filmkészítésben, kiderült, hogy Balsai Móniból kis híján kettő lett a filmben, illetve arról is beszélt, mennyire furcsa és megdöbbentő egybeeséseket tapasztalt meg a valóság és a film között. 

X - A rendszerből törölve / magyar hangal és angol felirattal

Időpont: 2019.07.03.
Kapunyitás: 19:00
Beszélgetés a főszereplővel és a rendezővel: 20:00
A vetítés kezdete: 21:00

Helyszín: Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Az esemény Facebook-oldala itt található, jegyet a Várkert Bazár hivatalos oldalán vagy a helyszínen lehet vásárolni. A jegy felmutatásával ingyenes parkolást biztosítanak a Várkert Bazár mélygarázsában 3 órára (ami a Szarvas tér felől közelíthető meg).