Június 12-én, szerdán indul a moziszezon a Várkert Bazárban. Az elmúlt másfél év legjobb magyar alkotásaiból adnak le egy válogatást a friss levegőre vágyó filmkedvelőknek egy csodaszép, panorámás, kutyabarát helyszínen. Június közepétől augusztus végéig 12 vetítést tartanak a Budai Vár oldalában: együtt nyomozhatunk Balsai Mónival egy sorozatgyilkosság ügyében (X – A rendszerből törölve), Reisz Gáborral együtt dolgozhatunk fel egy szívszorító szakítást (Rossz versek), és akár Jakab Juli mellé is szegődhetünk, aki egy budapesti kalapszalon sötét titkára próbál rájönni (Napszállta).

Kovács Lehel és Radnay Csilla a Nyitva című filmben (fotó: Megafilm)

A BÚÉK és a Nyitva elsősorban a könnyedebb szórakozást keresőknek lehet ideális választás, az Apró mesék című, fordulatokban gazdag történelmi thriller végig feszültségben tartja a nézőt, az Örök tél és a Guerilla pedig egy-egy tragikus történelmi korszak túlélési technikáival ismertet meg. Az említett filmek kapcsán is hosszasan lehetne sorolni az emlékezetes színészi alakításokat, de tavaly alighanem Szamosi Zsófia kapta a legtöbb dicséretet, aki nagy alázattal és pontossággal bújt bele egy állandó stresszben élő, többgyermekes anya szerepébe az Egy nap-ban.

A tavalyi év sikerfilmjei mellett a májusban mozikba került, a pécsi zenészek titkát kutató Pécsi szál-ra, illetve egy premier előtti vetítésre is be lehet majd ülni. A Curtiz a hollywoodi sztárrendező, Kertész Mihály néhány feszült hetét mutatja be: nem elég, hogy rá kell jönnie, hogyan fejezze be a Casablancá-t, még egy titokzatos magyar lány is feltűnik a forgatáson. A vetítéssorozat szervezői  a hazai kisfilmekről sem feledkeztek el, augusztusban válogatást lehet majd megnézni az idei Friss Hús fesztivál legjobbjaiból.

Képkocka a Curtiz című filmből (fotó: Soldivision)

A vetített filmeket több alkalommal az alkotók is elkísérik a VárKERT Moziba, június 12-én például Lengyel Tamás fog mesélni a BÚÉK kulisszatitkairól. Goda Krisztina dramedyje egy baráti társaságról szól, akik egy felhőtlen hangulatú szilveszteri vacsorára gyűlnek össze, de aztán egy ártatlannak induló játék miatt – a bejövő telefonhívásokat és üzeneteket mindenki meghallgathatja, illetve elolvashatja - hazugságok és titkok egész sora derül ki.

A VárKERT Mozi nyári programja:

Június 12.: BÚÉK
Június 19.: Apró mesék
Június 26.: Nyitva
Július 3.: X - A rendszerből törölve
Július 10.: Örök tél
Július 17.: Egy nap
Július 24.: Rossz versek
Július 31.: Napszállta
Augusztus 7.: Friss Hús-válogatás
Augusztus 14.: Guerilla
Augusztus 21.: Pécsi szál
Augusztus 28.: Curtiz - premier előtt

A vetítésekre a Várkert Bazár oldalán lehet jegyet vásárolni, egységesen 2000 forintért. A jegy felmutatásával ingyenes parkolást biztosítanak a várkert mélygarázsában 3 órára.

borítókép: Törőcsik Franciska a BÚÉK című filmben (fotó: InterCom)