Hétfő este sajnos elfeledkeztek a magyar filmekről a műsorszerkesztők, egyedül a részben hazánkban forgatott Vaksötét című amerikai thrillerbe futhatunk bele. A filmben egy csapat fiatal suhanc lő nagyon mellé azzal, hogy megpróbálják kirabolni egy idős vak férfi házát – ugyanis egyáltalán nem egy védtelen öregről, hanem egy marcona veteránról van szó, aki egy valódi erődítményben lakik, az odabent uralkodó sötétséget pedig az előnyére fordítja. 

Kedden délelőtt a filmiparban kergeti az amerikai álmot két magyar emigráns (Kállai Ferenc és Márkus László) egy 1981-es tévéjátékban. Az egyikük nagypályás filmmogul lett, a másikuk viszont egyszeri szűcs, aki mégis elhatározza, hogy filmre viszi a Napóleon vereségét hozó ütközetet, A waterlooi csatát. Este Szász Attila történelmi thrillerje, a Mágnes Elzáról szóló Félvilág szolgáltat izgalmakat.

Szerda hajnalban Szász Attila háborús filmdrámája, A nagy füzet mesél egy ikerpár hányattatott sorsáról. Délelőtt A labda című tévéfilmben Karinthy Ferenc műveit olyan nagyszerű színészek elevenítik fel, mint Sinkovits Imre és Garas Dezső. Este egy alvászavaros srác keveredik össze egy bűnbandával az Éjszakám a nappalod című fekete-komédiában.

Sándor Pál: Ripacsok

Csütörtökön a 18. századi Amerikába kalauzol Az ördög cimborája című magyar tévéjáték, amely George Bernard Shaw műve alapján készült. Éjszaka Fábri Zoltán kiemelkedő alkotása, az 1966-os Utószezon miatt érdemes sokáig fenmaradni. A film főszereplője egy idős gyógyszerész (Páger Antal), aki évtizedekkel a holokauszt után kénytelen szembenézni bűnös múltjával.

Péntek este egyszerre két magyar film közül is választhatunk, amik párhuzamosan kerülnek adásba. Kern András és Garas Dezső nagyszerű párosát láthatjuk brillírozni Sándor Pál Ripacsok című játékfilmjében. ,,Egyedül nem megy!” - énekli a két sikeres kabarésztár közös számukban, majd erről meg is bizonyosodnak miután barátságuk és munka kapcsolatuk is felbomlik az eleinte nagy kiugrásnak ígérkező tévés szerződés következtében.

Ujj Mészáros Károly a Liza, a rókatündér sikere után ismét Balsai Mónival forgatott, ám romantikus vígjáték helyett egy komor hangulatú, de szintén aprólékosan felépített és vérprofin kivitelezett filmet tett le az asztalra. Az X – A rendszerből törölve hősnője rendkívüli képességekkel bír, de közben saját traumáival küzd. Csak neki tűnik fel, hogy jó néhány öngyilkosság között összefüggés lehet. Egyedül egy új tiszt (Schmied Zoltán), hajlandó hinni neki. Együtt erednek az esetek nyomába: egyre jobban belekeverednek egy szövevényes, félelmetes bűncselekmény-sorozatba, amelynek gyökerei messzire vezetnek.

Fábri Zoltán: Utószezon

Éjszaka még egy 1994-es vígjátékot is elcsíphetünk, a főszerben Szőke Andrással, Badár Sándorral és Szabó Győzővel. A Nyugattól keletre, avagy a média diszkrét bája egy nyereményjátékon kisorsolt nagy képernyős Orion tévéről szól, amit a főszereplők egy leselejtezett szovjet teherautón igyekeznek eljuttatni árkon-bokron keresztül a nyertes vidéki otthonába. Szombat délelőtt a Hortobágy című, Móricz Zsigmond közreműködésével készült 1936-os alkotás eleveníti fel a magyar puszta letűnt világát. A kollektivizálódó tanyavilág a színhelye az 1963-as Szeptember című tévéfilmnek, amiben Berek Kati, Sinkovits Imre, Törőcsik Mari és Páger Antal is szerepel.

Délután az első magyar színes film, az 1949-es Ludas Matyi kerül adásba. Vasárnap egy furcsa kényszerházasság történetét ismerhetjük meg az Ida regénye 1934-es változatából. Este Dyga Zsombor háromszereplős, bravúros kamaradarabja, a Köntörfalak zárja a hetet, amiben egy nő (Tompos Kátya) és két férfi (Elek Ferenc és Rába Roland) feszül egymásnak egy lakásban.

Október 14. hétfő

Vaksötét (r.: Fede Alvarez) / Sony Movie Channel / 23:00

Október 15. kedd

A waterlooi csata (r.: Lengyel György) / Duna World / 11:15

Félvilág (r.: Szász Attila) / Film Mánia / 16:45

Október 16. szerda

A nagy füzet (r.: Szász János) / Film Cafe / 02:45

A labda - Karinthy Ferenc műveiből (r.: Horváth Ádám) / Duna World / 11:40

Az éjszakám a nappalod (r.: Dési András György és Móray Gábor) / Film Mánia / 22:50

Október 17. csütörtök

Az ördög cimborája (r.: Ádám Ottó) / Duna World / 11:10

Utószezon (r.: Fábri Zoltán) / Duna TV / 23:25

Október 18. péntek

Ripacsok (r.: Sándor Pál) / M5 / 21:50

X - A rendszerből törölve (r.: Ujj Mészáros Pál) / HBO / 21:50

Nyugattól Keletre avagy a média diszkrét bája / Duna TV / 22:15

Október 19. szombat

Hortobágy (r.: Georg Höllering) / Duna World / 11:20

Szeptember (r.: Horvai István) / M5 / 13:45

Ludas Matyi (r.: Nádasdy Kálmán, Ranódy László) / Duna TV / 15:10

Október 20. vasárnap

Ida regénye (r.: Székely István) / Duna World / 11:30

Köntörfalak (r.: Dyga Zsombor) / RTL II / 23:00

 X – A rendszerből törölve (Fotó: Intercom)