Borbély Alexandrát 2017-ben a Testről és lélekről című Enyedi-filmben nyújtott rendkívüli alakításáért Európa legjobb színésznőjének választotta meg az Európai Filmakadémia. Utána kisebb-nagyobb mellékszerepekben láthattuk őt (Drakulics elvtárs, Mellékhatás), szlovák produkciókban is feltűnt, A nyúlfülű férfiért (Muž se zaječíma ušima) például nemrég Igric-díjat kapott Pozsonyban. Felméri Cecília Spirál című misztikus hangulatú drámájában bizonyíthatta leginkább a tehetségét, de igazi, klasszikus főszerep elkerülte őt.

A Film New Europe cikke alapján ez most - a legnagyobb örömünkre - megváltozott: a szlovákiai magyar színésznő a szlovák-cseh-magyar koprodukcióban készülő Emma és a halálfejes lepkében (Ema a smrtihlav) játssza Marikát, aki egy zsidó kisfiút bújtat a 2. világháború idején Pozsonypüspökiben, egy jelentős részben magyarok által lakott szlovákiai faluban. 

Nico Klimek / fotó: Anton Faraonov/PubRes

A film másik főszereplője a cseh Nico Klimek által megformált kisfiú, Šimon, aki a magyar özvegy és a saját élénk képzelete segítségével éli túl ezeket a vészterhes időket. Az Emma az emberséges bánásmód fontosságát mutatja be egy olyan időszakban, amikor a gyűlölet és a másik kirekesztésének gondolata mélyen átitatta a társadalmat, és sokaknak csak a saját túlélése volt fontos. A holokauszt borzalmai mellett a szlovákiai magyarság sorsát is érinti a film – olvasható a Moja kultúra cikkében, bemutatja például, hogy a háború után kényszermunkára hurcoltak el embereket a filmbéli faluból a mai Csehország területére.

Egy magyar varrónő vagyok, aki elegáns varrodában dolgozik Pozsonyban. Fél éve özvegy. Hol németül, hol szlovákul, hol magyarul beszél, de mind a három nyelvet dialektusban használja" - mesélte Borbély a szerepéről  és a forgatásról az Új szónak. "Meg kellett tanulnom korabeli varrógépen dolgozni, kecskét fejni, a baromfiudvarban, ahol még egy támadásra kész kecskebak is van, természetesen mozogni. Milan Ondrík alakítja a páromat, aki a szlovák gárda tagja. Sok mindent kíván tőlem a szerep, de ez a legerősebb dopping számomra. Imádom, amikor erőmön felül kell teljesítenem. Főleg, ha olyan dolgot kér tőlem a rendező, ami még a civil életemből is kimaradt. Falun nőttem fel, de a nagymamám udvarában is féltem a szárnyasoktól. Nem még a patkányoktól, mert ebben a filmben még azok is futkosnak körülöttem."

Borbély Alexandra a forgatáson / fotó: Anton Faraonov/PubRes

A film szereplői a saját anyanyelvükön szólalnak meg, ezzel is megidézve Pozsony és környezetének 2. világháború előtti multikulturális világát. Borbély mellett fontos szerepet kapott a filmben a szlovák Milan Ondrik, az osztrák Florentin Groll és Alexander E. Fennon, illetve számos más magyar színész is feltűnik benne: Ujlaki Dénes, Monori Lili, Derzsi János és Monár Piroska.

Peter Krištúfek író-rendező a saját regényét dolgozta át forgatókönyvé – a könyv egy részletének angol nyelvű fordítását itt lehet elolvasni -, ám mielőtt belekezdhetett volna a forgatásba, 2018-ban autóbalesetben elhunyt. A producerek nem adták fel a film elkészítésének a gondolatát, és végül Iveta Grófova személyében találták meg az ideális rendezőt Krištúfek pótlására.

Ujlaky Dénes a forgatáson / fotó: Anton Faraonov/PubRes

Amikor Zuzana Mistriková megkeresett engem azzal, hogy vegyem át, és fejlesszük együt tovább a filmtervet, éppen a saját új filmemet írtam. Ettől még elolvastam Peter forgatókönyvét, és már a következő napon azt éreztem, hogy ez a valós eseményeken alapuló történet nagy hatással van rám” – nyilatkozta Grófová a Film New Europe-nak. A szlovák rendezőnek ez lesz a harmadik nagyjátékfilmje, bemutatkozó munkája, a Made in Ash a Karlovy Vary filmfesztivál East of the West szekciójában debütált, a szintén szlovák-cseh-magyar koprodukcióban készült Little Harbourt a Berlinálén díjazták.

Magyar részről a Campfilm vesz részt a munkálatokban. Idén 24 napot forgattak a Duna partján fekvő, szlovákiai Medvében és a csehországi Znojmóban. Jövő tavasszal még 26 további forgatási nap vár a stábra többek között egy pozsonyi stúdióban. Az Emma és a halálfejes lepke bemutatója 2023-ban várható.

címlapkép: Milan Ondrik és Borbély Alexandra / fotó: Anton Faraonov/PubRes