1936-ot írunk. Az országra már a közelgő világháború árnya vetül. A homályba burkolózó Budapest utcáit járja a bűnügyi újságíróként sokat látott Gordon Zsigmond (Kolovratnik Krisztián). A cinikus firkász egy nap kedvenc kávézójában összeakad egy ismeretlen lánnyal (Törőcsik Franciska), aki látszólag közölni akar vele valami fontosat, de aztán meggondolja magát. A lányt később holtan találja a rendőrség, Gordon viszont felismeri egy pikáns fotón, ami történetesen a rendőrfőnök (Anger Zsolt) asztalán hever. A kapitány semmit nem mond a lányról Gordonnak, aki így a saját szakállára kezd kutakodni az ügyben.

Forrás: Big Bang Media

A marcona újságíró az erős hátszél ellenére szagot fog, a nyomok pedig a pesti bordélyházaktól egészen a legmagasabb körökig vezetik. Az egyre veszélyesebb ügyben Gordon csak régi barátnőjére, a városba nemrég visszatért fotóriporterre (Tenki Réka) számíthat. Kondor Vilmos azonos című regénye alapján készült, csavaros bűnügyi film egy ritkán ábrázolt korszakba kalauzolja el a nézőt, miközben bemutatja annak legsötétebb oldalát is.

Humphrey Bogart szelleme a Keleti pályaudvaron - A Budapest Noir forgatásán jártunk

A 30-as éveket idéző ruhákba öltözött, hosszú kabátot és kalapot viselő elegáns hölgyek és urak mászkálnak fel-alá a forgalmas peronon. A sodródó tömegből hirtelen kiválik egy sebzett kezű, fáradt arcú férfi, aki egy csokor virággal fut az egyik induló vonat felé. Gárdos Éva filmjének forgatására látogattunk el, de nem csak kívülről szemléltük az eseményeket, hanem egy kisebb szerep erejéig mi is beálltunk az utasok forgatagába.

Kondor Vilmos 2008-ban indult, négysikerű regénysorozatának első részét az Amerikai rapszódia rendezője, Gárdos Éva ültette át a nagyvászonra. A Hollywoodból hazatért rendező figyelmét a karaktereken túl a korszak és a helyszín ragadta meg a történetben: ,,Érdekelt, hogy 1936-ban járunk. Tudjuk, mi történt ez után, így aztán baljós a film hangulata, már látni a közelgő tragédia jeleit”. – árulta el lapunknak

Forrás: Big Bang Media

A kemény öklű újságíró szerepében Kolovratnik Krisztián tért vissza a vászonra sok évnyi kihagyás után, Gordon Zsigmond karakterét pedig mintha egyenesen rászabták volna: ,,Talán még hitelesebb keménykezű detektívnek, mint a 173 centis Humphrey Bogart volt, mivel magas, fiatalon bokszolt, a noirhősök közül leginkább Mickey Rourke tagbaszakadt, zord, durva vonású Marvjára hajaz a Sin City-ből” – írtuk kritikánkban. Godron korábbi szerelme, a fotográfus Eckhardt Krisztina szerepében Tenki Réka látható, aki februárban az Európa legígéretesebb fiatal színészeit összegyűjtő Shooting Starts program tagja volt a Berlinalén. A filmben fontos szerepet kap még Kulka János, Dobó Kata és Mucsi Zoltán is.

Budapest Noir, 95 perc / 2017

Rendező: Gárdos Éva. Forgatókönyvíró: Szekér András. Fényképezte: Ragályi Elemér. Díszlet: Pater Sparrow. Jelmez: Flesch Andrea. Producer: Kemény Ildikó / Pioneer Pictures. Szereplők: Kolovratnik Krisztián, Tenki Réka, Dobó Kata, Anger Zsolt, Kulka János, Kováts Adél, Szabó Simon. Forgalmazó: Big Bang Media.

Helyszín: Várkert Bazár (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6) / 2018.09.04.

Kapunyitás: 19:00 

Jegyek itt.