Gimnáziumi rockzenekarban énekelt, írói ambíciói is voltak, Csillag Ádám végül apja beteljesületlen álmát követve a filmes pályán indult el. Számos filmes munkában kipróbálta magát, mire 26 évesen felvették az SZFE rendező szakára, ahol Fábri Zoltán és Gábor Pál tanítványaként végzett. 1984 és 2010 között több mint 30 dokumentumfilmet rendezett.

A Bős-Nagymarosi Vízlépcsőrendszer problémáit átfogó módon ábrázoló Dunaszaurusz című munkáját szokták a rendszerváltás filmjének is nevezni, mivel széles társadalmi hatást váltott ki és szerepet játszott a ’89-es fordulatban. Ez volt az utolsó betiltott film a szocializmusban.

 

A Dunaszauruszt az év dokumentumfilmjének választották meg a kritikusok 1990-ben, három évvel később a Szív utcáért megkapta a Filmszemlén a legjobb rendezőnek járó díjat. Csillagot 1997-ben Balázs Béla-díjjal jutalmazták. Társadalmi ügyek iránti elhivatottságát tükrözik a témaválasztásai, forgatott egy súlyos betegség elleni küzdelemről (Gyermekbénulás), az állam által magukra hagyott nevelőszülőkről (Mostohák), a tévészékház 2006-os ostromáról (Ostrom alatt) és a Sláger rádió megszűnéséről is (Slágerfilm). 2010 óta az ellenzéki megmozdulásokat dokumentálja.

A BIDF idén is a legújabb nemzetközi és hazai dokumetumfilmeket gyűjtötte össze, 60 filmmel, 200 vetítéssel, 50 külföldi filmalkotóval, közönségtalálkozókkal és vitákkal várják a látogatókat.