Kern keddről szerdára virradó éjszaka a TV2-n látható a 2010-es Halálkeringő című thrillerben, amiben Dobó Kata és Lengyel Tamás is szerepel. Az HBO-n szinte ugyanebben az időpontban sugározzák legújabb, Gondolj rám című filmjét, ami persze máskor is elérhető az HBO GO-n. A főhős Dr. Borlai, akinek tökéletes az élete, mígnem egy nap megtudja, már csak néhány hónapja van hátra. A mintaférj, a szerető apa, a kedvelt orvos nem szeretne fájdalmat okozni a szeretteinek, barátainak és ismerőseinek. Sajátos tervet eszel ki ennek érdekében, elhatározza, hogy mindenkivel megutáltatja magát. Megcsalja a nejét, piálni kezd, az állásából is kirúgják. Lassan eléri amit akart, mindenki azt gondolja róla, hogy egy ocsmány, önző, kibírhatatlan alak. Az egyetlen gond, hogy még életben van.

Kritikánkban ezt írtuk a filmről: “Kern András 19 év után visszatért a filmrendezéshez, és ott folytatja, ahol abbahagyta: a Sztracsatella és A miniszter félrelép után a Gondolj rám című mozit is egyszerre jegyzi forgatókönyvíróként, direktorként és főszereplőként. Új dramedy-je erényei az olajozottan működő cselekmény, na meg a személyes és sajátos hangvétel (...) Kern régimódi dramedy-t készített. A védjegyének számító humor okán a Gondolj rám nem csak közönségfilm, de sajátos szerzői darab is egyben.”

Szerda este 22:55-től adja a Duna Prinkler Mátyás magyar-szlovák filmjét, a Köszönöm, jólt, melynek “történeteit a magánszférába is behatoló, az emberi kapcsolatokat próbára tevő gazdasági válság foglalja keretbe. Az első történetben egy vidéki politikust és vállalkozót, Miroslavot ismerhetjük meg, aki igencsak sajátos módon rendezi a felmerülő problémákat, legyen szó a vállalatáról, az öccséről, vagy a bánatát alkoholba fojtó feleségéről.A második történet egy nyugdíjasról, Béláról szól, aki váratlanul megözvegyül, és annak ellenére, hogy feleségével folyton civakodtak, nehezen viseli a magányt, amelyet minden reménye ellenére még a gyerekei, Attila és Marika sem tudnak enyhíteni. A harmadik történetben Béla fia, Attila elsősorban munkahelye elvesztésétől retteg, miközben családi élete is szétesőben van. A film az egyes figurákat empátiával láttatja, gondjaikat emberközelbe hozza, a feltárt problémák szívbemarkolóan ismerősek – egy olyan világról adnak látleletet, amelyben a morál kiveszőfélben van, a remények viszont tovább élnek.” (Forrás: Médiaklikk, ahol a vetítés után 7 napig megtekinthető a film). 

A Filmvilág kritikusa szerint “a 2011-es Filmszemlén nálunk is vetítették Prikler Mátyás főiskolásként forgatott, azonos című kisfilmjét. Akkor a Diákzsűri fődíját kapta a szlovákiai magyar rendező munkája, ami eleve nagyjátékfilmnek íródott, és éppen a fesztiválsikerek hatására készülhetett el az eredetileg tervezett változat. A több mint kétórásra hízott végső verzió lehetőséget adott Prikler számára, hogy a gyerekei által idősotthonba száműzött nagypapa rövidfilmes története mellett két, hasonlóan nyomasztó szituációt mutathasson be, társadalmi tablóvá kerekítve a cseppet sem irigylésre méltó, ám túlontúl ismerős élethelyzeteket.”

Csütörtök este a Déryné, hol van látható a Dunán. Maár Gyula filmjében nyújtott alakításáért Törőcsík Mari 1976-ban a Legjobb női alakítás díját vehette át a Cannes-i Filmfesztiválon. A cselekményben a magyar színházi világ 19. századi nagy változásai idején az öregedő Déryné válságba jut: folytassa-e színészi pályáját, vagy vonuljon vissza? Bár tehetsége teljében van, úgy érzi, az új, divatos áramlatok a pálya szélére sodorják. Ekkor – tizennyolc évi távollét után – érte jön Déry, hogy megmentse, hogy elvigye abba a békés kis családi fészekbe, amelyet az ő számára teremtett meg. Déryné vele megy, de hamarosan rádöbben, hogy nem a gondtalan, gondolattalan polgári élet az ő világa. Visszatér a színházba, a mindennapos harcok és sikerek világába. (Médiaklikk)

Vasárnap debütál az HBO-n az ULTRA, Simonyi Balázs dokumentumfilmje. Az HBO közleménye szerint a film “öt ember múltját, érzéseit, gondolatait járja körül. Egyszerre nyomasztó teher és álom is számukra, hogy végigfussanak egy ultratávot, hogy feszegessék a határaikat, gyógyítsák a lelküket és megszabaduljanak démonaiktól. A 246 kilométeres futás során az Ultra bemutatja a főszereplők zsigeri gondolatait, rezdüléseit, valamint önmaguk megismerésének, fejlesztésének megrázó folyamatát. Útjuk során eljutnak a teljesítőképességük határáig, és még azon is túl - szellemi és fizikai értelemben egyaránt. Valaki a hétköznapok taposómalmából próbál kiszakadni, valaki az öregedés ellen küzd, és vannak, akik a természetfelettit keresik, egy dolog mégis közös bennük: minden futó megízlelheti a halhatatlanságot, és megtapasztalhatja saját halandóságát.”

április 12. szerda

Gondolj rám

HBO 01:55

Halálkeringő

TV2 02:20

Köszönöm, jól

Duna, 22:55

április 14. péntek

Déryné, hol van

Duna, 00:05

április 16. vasárnap

ULTRA

HBO, 18:30

LOVE

M2/Petőfi, 23:10