Simonyi Balázs filmrendező (a több mint száz fesztiválon bemutatott és tucatnyi díjat nyert Finálé (2011) című rövidfilm alkotója) legújabb filmjének fókuszában ezúttal az ultrafutók állnak. Az ULTRA emberi történeteket mutat meg egy extrém távú, görög futóverseny másfél napja alatt. A film 2013 óta készül, szerepelt a Szarajevói Filmfesztiválon: a rangos nemzetközi filmes esemény keretein belül hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Rough Cut Boutique szekcióba válogatták be. Ebbe a kategóriába évente csak öt olyan kiemelkedő filmet választanak ki a kelet-közép európai régióból, amelyek az utómunka fázisában tartanak, nemzetközi potenciállal bírnak, és vizuális, történetmesélési kvalitásuk kimagasló. A szarajevói szakmai fórumon a beválogatott filmesek nemcsak alapos visszajelzéseket kapnak neves alkotóktól, hanem nemzetközi döntéshozókkal, terjesztőkkel, fesztiválválogatókkal is személyesen találkozhatnak, előremozdítva a film nemzetközi karrierjét.

Az HBO Europe által támogatott filmnek nem ez volt az első rangos nemzetközi megmérettetése: tavaly részt vett az egyik legfontosabb utómunka-workshopon, a féléven át tartó DOK Incubatoron, ahova két éve a Drifter című magyar filmet is kiválasztották. A program során a dokumentumfilmes szakma krémje gondozta a filmet a 3x1 hetes külföldi "edzőtáborokban" és az online eseményeken, az alkotók pedig ezután készítették el a film végső változatát, valamint a teljes arculati, terjesztési, fesztiváloztatási anyagukat. A rendkívül kompetitív kritériumoknak évente nyolc film felel meg, és ezek nagy része a legjobb fesztiválokon mutatkozik be a közönségnek, mint az amsterdami IDFA, a Berlinale, a Sundance vagy a TriBeCa.

Ami a szereplőket illeti, Béla (53, Magyarország) egykor láncdohányos volt, de 10 éve a sportot választotta újabb addikcióként. Az átlagos életét szeretné teljessé tenni, kompenzálni. Már ötször próbálkozott teljesíteni a Spartathlont. Ötször esett ki. A barátságos, szerény, vidéki könyvelő átlagos élete egyik csúcsaként tekint a versenyre. Lehet, hogy soha nem tudja teljesíteni. 2015-ben új szabályokat hoztak: aki már 5x sikertelenül próbálkozott, soha többé nem nevezhet a Spartathlonra. Béla ennek ellenére fogát összeszorítva edz. És úgy dönt, versenyen kívül teljesíti a távot, csakazértis. Felesége, Judit segíti az úton, ami egyben a házasságuk próbája is.

Annett (49, Németország) 2012-ben 4. lett a Spartathlonon. De a fizioterapeuta nő 2015-ben élete egyik legnehezebb napjára készült. Borzalmas súlyt akar letenni. Ha célba ér, talán lerakhatja a gyászát. 2013 októberében leukémiában meghalt a 24 éves fia. Annett próbál „elfutni önmagától", megváltást keres a Spartathlonon: magáért fut, hogy emlékezzen a fiára és hogy képletesen is el tudja engedni őt. (A valóságban ugyanis a fia hamvait egy kristályba öntve otthon őrzi.) 

 A Pallaruelo család feje, Gilles (54, Franciaország) a világ legelégedettebb embere. „Ha nem vagy egyedül és van egy hobbid, akkor sínen van az életed.” – tartja. Nagy családja van (3 fiával és feleségével élnek egy haciendán Bordeaux mellett), egészséges, jól fizetett munkája van az Orange telekommunikációs cégnél, másodállásban az egyetemi focicsapat edzője. Rugalmas életvitelének köszönhetően sokszor és sokat hódolhat szenvedélyének, a futásnak. 20 éve fut, sosem adott föl még versenyt. Egy ultraverseny számára a Paradicsom: tökéletes boldogságot nyújt neki. Immár legkisebb fiával, Angellal (24) jár futni: tavasztól őszig minden hétvégén versenyeznek. A lakásban mozdulni sem lehet a kupáktól és érmektől. A mentális kihívásokkal küzdő Angel 8 évesen kezdett el beszélni, genetikai problémákkal született. A szülei jöttek rá, hogy csak akkor tud bármit megtanulni, ha mozog: ezért anyja, Francoise (54) előbb bemagolta Angel iskolai leckéjét, majd futás közben tanultatta meg Angellal. Angel hátrányos helyzetét futási sikerekkel kompenzálja. Francoise kíséri el őket a Spartathlonra: egyszerre könyörtelen hajcsár és odaadó anyuka.

A szereplők közt Simonyi Balázs (36), a filmrendező-futó a egyszerre mesélő, közvetítő és szereplő. 2007 óta fut, a depresszióból rántotta ki a sport. Négyszer teljesítette zsinórban a Spartathlont. A delphi jósda jelszavát vallja: „Ismerd meg önmagad!” Egyszerre az események megfigyelője, résztvevője és alakítója. Barát, bajtárs és sporttárs egyben. Ő a történet kiindulópontja és az ő a vonzáskörzetében „keringenek” a szereplők. Ő köti össze őket egymással pókhálószerűen. Balázs első kézből osztja meg tapasztalatait, érzéseit és pőre gondolatait az úton, és nyit meg ajtókat az önfelfedezés sajátos univerzumába.

Forrás: HBO