A hétfői kínálat egyik legérdekesebb filmje a Fogságban. Rendezője, Denis Villeneuve nemrég járt a magyar mozikban is a Sicario - A bérgyilkossal, ami három Oscar-jelölést kapott a legjobb operatőr, zene és hangvágás kategóriájában (és ha a díjat nem is, egy-egy jelölést megérdemelt volna a legjobb filmként és rendezésként is). Jake Gyllenhaal és Hugh Jackman alakítják a fő karaktereket, előbbi nyomozót, utóbbi családapát játszik és mindketten az utóbbi kislányainak eltűnése ügyében nyomoznak - más-más eszközökkel. A gyanúsítottat (Paul Dano) bizonyítékok hiányában elengedik, az apa viszont elkapja és a saját kezébe veszi az ügyet. A szinkron ellenségeinek ajánlunk délelőtt egy Bertha Bulcsu-adaptációt a Duna Worldön (Pisztácia), késő este pedig dokumentumfilmet a Dunán (Vaddisznók). Akinek van HBO-ja, megnézheti a friss hatszoros Oscar-jelölt Spotlight - Egy nyomozás részletei rendezőjének (Thomas McCarthy) előző filmjét, ami - viccen kívül - nem más, mint A cipőbűvölő, Adam Sandler talán legnézhetőbb munkája.

Kedden szintén egy bűnügyi thriller a kedvencünk: az Alvilági játékokban Bruce Willis, Josh Hartnett, Lucy Liu, Morgan Freeman és Ben Kingsley játszanak, és nem hoz rájuk szégyent a rendező, Paul McGuigan sem. Sokszereplős, csavaros gengsztermozi Tarantino, Guy Ritchie és a Közönséges bűnözők kedvelőinek. Aki viszont inkább hazazi filmet nézne és nem restell miatta akár éjszakázni is, annak a Cserhalmi György és Törőcsik Mari főszereplésével készült Mispál Attila alkotást, A fény ösvényeit ajánljuk a TV2-n. Az HBO előfizetői ezen a késő estén is megnézhetnek egy pazar Villeneuve-filmet, mégpedig az Ellenséget szintén Gyllenhaallal a főszerepben. Sztárszínész ide vagy oda, ez a film a közelébe nem jutott a hazai moziforgalmazásnak, de nem azért, mert rossz, hanem mert keményvonalas művészfilm. A címszereplő “ellenség” a főhős hasonmása, de persze sokáig kérdéses, tényleg doppelgangerről van-e szó, vagy tudathasadásos pszichothrillert látunk.

 

Szerdára is jut egy régi alkotás egy olyan rendezőtől, akinek jelenleg is fut filmje a honi mozikban. A Sicario - A bérgyilkoshoz hasonlóan csak három Oscar-jelölést kapott Tarantino új filmje, az Aljas nyolcas is. A Film Café adja délután a Jackie Brownt, amit ugyan biztos mindenki látott már legalább egyszer, de egy Tarantino-darabot bármikor érdemes újranézni. A szerdai felhozatal legalulértékeltebb filmje viszont a Film+-on késő este látható Árnyék nélkül. Ez a mozi annak idején akkorát bukott, hogy Paul Verhoeven (Total Recall, Elemi ösztön) azóta sem rendezett Hollywoodban, azonban a holland rendező legtöbb filmje, A láthatatlan ember-parafrázis is jóval komplexebb és rétegzettebb annál, amilyennek tűnik. Szintén inszomniásoknak ajánljuk Michel Hazanavicius Oscar-díjas áttörését, a The Artist - A némafilmest hajnalban a Dunán, ami különös élmény lehet tévében nézve, hiszen ritkán láthatunk némafilmet a televízióban. Nem tévébarát ez a formátum: a régi némafilmeket mind filmszínházakhoz tervezték, és míg egy mozifilmnek látvánnyal kell megtöltenie a nagy vásznat, addig a kis képernyő csökkenti a kép jelentőségét, és ezzel arányosan növeli a hangét. Próbáljon csak valaki szitkomot vagy szappanoperát nézni hang nélkül!

 

Csütörtöki ajánlatunk egy magyar film, a Meteo Monory Mész Andrástól, amely egyike a kevés honi sci-fiknek, ráadásul elérhető időpontban tűzi műsorra a Duna Televízió. A Duna World délelőtt is sugároz egy magyar alkotást, főszerepben Esztergályos Cecíliával (Téli sport), az HBO-n pedig a Seb című hazai dokumentumfilm látható késő este Nagy Dénes rendezésében. A Film Café erotikus napot tart: már kora délután leadják a Chloe - A kísértés iskoláját Amanda Seyfrieddel az egyik szerepben, este pedig a Kegyetlen játékok című Veszedelmes viszonyok-adaptáció érkezik, ami annak idején egy külön bejáratú paródiát is megért (Már megint egy dilis amcsi film). A Cinefesten is kiemelt alkotó, a Miskolcról elszármazott Emeric Pressburger unokája, Kevin Macdonald rendező A dolgok állása című filmjét ajánljuk, főszerepben Ben Affleckkel és Russel Crowe-val a TV2-n.

 

Pénteken este 9-től három jó film közül is választhatunk: a Story4-en sugározzák David Fincher kamarathrillerét, a Pánikszobát, a Film+-on Hollywood második leghíresebb indiai rendezője, Tarsem Singh jelentkezik extravagáns látványvilágú 300-utánzatával, a Halhatatlanokkal, az HBO-n pedig a magyar kritikusok által az év debütálásának frissen megválasztott Liza, a rókatündér látható. Bármelyiket is válasszuk, utána még pont elérjük a Coolon a Szarvak című fantasztikus horrort, amely Stephen King fia, a saját jogán is sikeres Joe Hill regényéből készült egy remek horror-rendező tálalásában (a Magasfeszültséget jegyző Alexandre Aja), főszerepben egy fantasy-sztárral (Daniel Radcliffe).

 

Szombaton kora este összehasonlíthatjuk a tavalyi év második legnagyobb bevételt hozó filmjét, a Jurassic Worldöt az első résszel, a Jurassic Parkkal, és megbizonyosodhatunk róla, hogy Spielberg 1993-as blockbustere egy percet sem öregedett. A TV2 műsorának később sem gyengül a színvonala ezen a napon: éjféltől megnézhetjük Daniel Radcliffe egy korábbi fantasztikus horrorját, A fekete ruhás nőt, aminek sikerét példázza, hogy azóta folytatása is készült. Ahogy az utána sugárzott found footage szörnyhorror Cloverfieldnek is, aminek sequelét ráadásul teljes titokban hozta tető alá J.J. Abrams, a Star Wars: Az ébredő erő rendezője. Vasárnap kora délután pedig a tavalyi James Bond mozit, a Spectre-t hasonlíthatjuk össze egy korábbi installációval, a Gyémántok az örökkévalóságnak a Dunán. A Paramount 20 órától A híres Ron Burgundy legendáját tűzi műsorra, amit Adam McKay dirigált, aki az öt Oscar-díjra jelölt A nagy dobás direktora is egyben és megkapta a legjobb rendezői jelölést.

Február 1. hétfő  

Pisztácia (r.: Zsombolyai János), Duna World, 11:30
A cipőbűvölő (r. Thomas McCarthy), 17:50
Fogságban (r. Denis Villeneuve), Cool, 21:10
Vaddisznók (r. Vincze Zoltán), Duna, 23:00
Adios, gringo! (r. Giorgio Stegani), Duna, 00:00

Február 2. kedd

A Főnök (r. Mihályfi Imre), Duna World, 11:35
Alvilági játékok (r. Paul McGuigan), Viasat3, 21:00
Szerelemben, háborúban (r. Richard Attenborough), Story4, 21:00
Ellenség (r. Denis Villeneuve), HBO, 22:00
A fény ösvényei (r. Mispál Attila) TV2, 2:45

Február 3. szerda

Gazdag szegények (r. Karinthy Márton), Duna World, 11:30
Jackie Brown (r. Quentin Tarantino), Film Café, 16:15
Szemfényvesztés (r. Michael Apted), Story4, 21:00
Árnyék nélkül (r. Paul Verhoeven) Film+, 22:40
The Artist - A némafilmest (r. Michel Hazanavicius), Duna, 2:20

Február 4. csütörtök

Téli sport (r. Mihályfi Imre), Duna World, 11:30
Chloe - A kísértés iskolája (r. Atom Egoyan) Film Café, 17:05
Kegyetlen játékok (r. Roger Kumble) Film Café, 21:00
Meteo (r. Monory Mész András), Duna, 22:50
A dolgok állása (r. Kevin Macdonald), TV2, 03:00

Febuár 5. péntek

Kreutzer szonáta (r. Zsurzs Éva), Duna World, 11:30
Pánikszoba (r. David Fincher), Story4, 21:00
Halhatatlanok (r. Tarsem Singh), Film+, 21:00
Liza, a rókatündér (r. Ujj Mészáros Károly), HBO, 21:00
Szarvak (r. Alexandre Aja), Cool, 23:00

Február 6. szombat

Hazajáró lélek (r. Zilahy Lajos), Duna World, 11:20
Egy őrült éjszaka (r. Kardos Ferenc), Duna, 15:40
Jurassic Park (r. Steven Spielberg), TV2, 19:00
A fekete ruhás nő (r. James Watkins), TV2, 0:00
Cloverfield (r. Matt Reeves), TV2, 2:15

Február 7. vasárnap

Gyémántok az örökkévalóságnak (r. Guy Hamilton), Duna, 14:55
A híres Ron Burgundy legendája (r. Adam McKay), Paramount, 20:00
Az ügyfél (r. Joel Schumacher), Duna, 22:05
A szomszéd (r. Mark Pellington), ATV, 22:40
Holdon át (r. Tóth Tamás), m2, 23:10