Sydney Pollac, Sofia Coppola, Tarantino, Polanski, Kubrick, Almodóvar, Soderbergh, Kusturica, George Cukor. Igazán nem panaszkodhatunk a héten, igazi sztárdömpingben lehet része annak, aki leheveredik a tévé elé. Olyan klasszikusokat nézhetünk újra, mint az Aranyoskám, amelyben Dustin Hoffman ölt női ruhát, vagy a Ponyvaregény, amelyben Travolta felejthetetlenül pörgeti meg Uma Thurmant a táncparketten. Mit történik, ha valakiből kiirtják az agressziót? Kedden éjszaka ezt is megtudhatjuk Kubrick kultfilmjéből, a Mechanikus narancsból.

Így, az év vége felé gyakran tudunk azonosulni Almodóvar csodálatos filmjével, megoldást ugyan nem mutat, de biztos, hogy remek élményt nyújt az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén. Ha azonban teljesen ki szeretnénk kapcsolódni, jöhet egy kis pompa, romantika és sírás, no meg két gyönyörű ember a Moulin Rouge-ban.


A Csoda Krakkóban előzetese

Mi van túl a barátságon és túl a csillogáson? Két nem is olyan rég készült film mutatja meg: Ang Lee alkotásában Heath Ledger és Jake Gyllenhaal talál egymásra, Soderbergh filmjében pedig Michael Douglas és Matt Damon gabalyodnak egymásba. Az utóbbi rendező csütörtökön kétszer is megvillantja tehetségét a képernyőt, hiszen a parádés szereposztású (George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts, Matt Damon) Ocean-sorozat egyik darabját is megnézhetik a Soderbergh-rajongók.

Klasszikusok feldolgozásaiban is tobzódhatunk a héten. Tennessee Williams drámáját adaptálta filmre Richard Brooks: a Macska a forró bádogtetőben Elizabeth Taylor és Paul Newman főszereplésével izzanak fel régi sérelmek egy elegáns születésnapon, Patrick Hamilton írását pedig egyik leghíresebb honfitársunk, George Cukor vitte vászonra, hogy Ingrid Bergmannal együtt borzonghassunk.Részlet a Két emelet boldogságból

Igazán kedvező napok várnak a magyar filmek szerelmeseire, kedden Groó Diana varázslatos játékfilmjét, a Csoda Krakkóbant nézhetjük újra. Szerdán két nagysikerű kultfilmet tűztek műsorra a programigazgatók, és még választani sem kell közülük: előbb megnézhetjük Török Feri Szezonját, hogy aztán Antal Nimród Kontrolljával zárjuk a napot. A későn fekvőknek pedig egészen különleges élményben lehet részük, láthatják, hogy milyen az, amikor Sándor Pál instuálja Fassbinder színésznőjét, Hanna Schygullát, és Fellini színészét, Marcello Mastroiannit a Miss Arizonában. Pénteken szintén biztosra mentek a csatornák: az Argót és az Üvegtigris 3-at is levetítik. Szombat késő este magyar rövidfilmes maratonon vehetünk részt: Matyassovszky Zsolnai Bálint egy játék függő fiú történetét mutatja be, Széphelyi Juli alkotásában Incella elindul kenyérért, de ki tudja, sikerül-e neki a küldetés. Fabricius Gábor Sintérje nehéz témát dolgoz fel, Pápai Pici alkotásában országot és időt is ugrunk, Szirmai Márton pedig egy különös, groteszk versenyt vitt vászonra a Minimálban. Hétvégén a könnyed szórakozásé is lesz a terep, Herskó János vígjátékát, a Két emelet boldogságot, vasárnap pedig egy igazi "Latyi" filmet, a Karosszéket ajánljuk.